X

Radio Olympia 403 WK

От Dinev66

Здравейте, Започвам опит за реставрация на няколко лампови радиоапарата, единият от които е Olympia 403 WK. Немски модел – 1939 г. http://www.radiomuseum.org/r/sachsenwer … 3wk.html#b
1. Лампи ЕCH11, EBF11, ECL11, ЕМ11, AZ1.
2. Външно добре запазен, здрав фурнир, с изключение на няколко места отгоре леко навдигнат и изсветлял лак поради поставяне на нещо влажно. Ще внимавам при шлайфането да не се пробие фурнира. Имам колебания дали да свалям нацяло лака или нежно да мина със ситна шкурка и да освежа с 1-2 ръце качествен лак “Sikkens” – още не съм взел решение. Дайте съвет!
3.Скала – без забележки
4. Плат – без забележки
5. Оригинален захранващ кабел с щепсел
6. Заден капак, врътки – налични.
7. Схема съм намерил.
Липси и проблеми:
1. Захранването е в насипен вид – така го купих от руския пазар в Пловдив – свален траф и кенотрон;
2. Липсва цокъла na кенотрона;
3. Липсва и гетинаксовата плочка за предпазителя. Тепърва ще се разбере къде е бил проблема преди започнатия и недовършен ремонт от незнаен майстор. Надявам се да е бил цокъла. Трафът не е пренавиван, ще го мерна да видя поне на празен ход дали е ок – с тов мисля да зопочна.
4. Налично пликче с винтчета и крепежи за загранването + 3 планки за стягане на трафа – четвъртата липсва, вероятно тази на която е бил цокъла на кенотрона.

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Ударих на първия камък, взех да разгледам и да измеря мрежовия и разбрах, че най вероятно това не е оригиналния траф – първичната е с 2 края – няма изводи за 110, 125 и 150 V, както е по схема. Това е бял кахър, но се оказа, че високоволтовата вторична е единична – 1х270 V, a по схема е със средна точка – класическо двупътно с AZ1. Явно проблемът е бил мрежовия и неизвестния майстор е приготвил някакъв друг траф за приспособяване и еднопътно изправяне. Иначе си има 2 намотки по 6,3 V – втората/тънката/ отделно за скалната лампа и 4 V за отоплението на кенотрона. Мисля временно да запоя един полупроводников диод, за да не спирам работа докато проверя електронната час и да се надявам, че може да се намери оригинален траф, макар, че този модел е рядък за България, предполагам. Вероятността не е особено голяма. Вероятно, ще се наложи допълнителен електролит, предвид еднополупериодното изправяне за да намаля пулсациите и изчистя мрежовия брум. В никакъв случай няма да се откажа. Въпросът е да се запази максимално автентичността. Ще му сложа грец да го подкарам.

Захраних го временно с грец за да го подкарам, изправеното е по-ниско – 325, вместо 385V – трафът не е подходящ, но резултатът е добър според мен. Имаше 1-2 разпоени кондензатора; почистих цоклите на лампите и шасито и вълновия превключвател с Contact kleаner Loctite 7039, потенциометрите пръснах с Contact kleаner Philips 390CCS, който има смазка и не съхне. Потенциометрите и превключвателят на обхватите работят безупречно, без пукане и шум. Зор ми даде цокъла на крайната ECL11, която чистих многократно докато спре да прекъсва и шуми при разклащане. И така, какво приемам от Пловдив, района на панаира от 11 ет. на блок ЕПК с антена 10-на метра – метната през прозореца да виси вертикално + заземяване. Можете да видите и чуете от клипчето:
http://www.youtube.com/watch?v=BBl8_DUZUe0
На КВ над 10-на станции се слушат добре най-много и качествено на 20-30 м.; СВ – Ст. Загора, вечер и някаква руска станция, слушат се лошо; ДВ – лошо Вакарел. Не мисля да опитвам донастройка, едва ли ще се получи по-добър резултат. Оставям си настройките от 39 година. По шасито нищо не е сменяно, освен двата елекролита с Тесла. Мисля да го събирам, ако намеря оригинален или друг подходящ траф ще си пусна захранването както е в оригинален вид с AZ1. Може да се направи при монтирано шаси, говорител и т.н.
Качвам няколко снимки на шасито и схемата:

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Търся точните данни на трафа, за да е ясно какво точно ми трябва. Отоплението на кенотрона е 4V/1,1А – AZ1, и 6,3V/~3A за останалите лампи. Високоволтовата вторична е неизвестна, може би някъде okolo 2х320-330V. Kато уточня ще ти пиша. Забравих за индикатора EM11, няма грам светлина – отишъл си е, може и да има прекъсване в цокъла, балонът се върти леко. Ще търся да купя. Мисля да пренавия трансформатора, който имам – сърцевината е същата като на оригинала – съдя по отворите в шасито, в които влизат стягащите планки и отворите на дъното на кутията. Но имам въпрос – тока на вторичната мога да го изчисля приблизително и да го измеря сега, макар, че напрежението е доста по-ниско, като завиша с 10-20 %. Но не зная за какво напрежение да навия високоволтовата двойна намотка за да се получи изправено 385 V, както е по схема . Кенотронът е AZ1. Не зная колко ще „изяде“ кенотрона.

Olympia_403WK

Най-после привърших това радио. Смених кондензаторите, смених индикатора за настройката, старият изобщо не светеше. Освежих дървенията, цялостно почистване отвътре. Всички мех. контакти и цокли с контактен спрей. Пренавих мрежовия трансформатор, монтирах кенотрона и предпазителя – получи се прилично. Работи добре на всички обхвати – прилична чувствителност.
Ето какво се получи:

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

mano: