Radio Olympia 403 WK

От Dinev66

Здравейте, Започвам опит за реставрация на няколко лампови радиоапарата, единият от които е Olympia 403 WK. Немски модел – 1939 г. http://www.radiomuseum.org/r/sachsenwer … 3wk.html#b
1. Лампи ЕCH11, EBF11, ECL11, ЕМ11, AZ1.
2. Външно добре запазен, здрав фурнир, с изключение на няколко места отгоре леко навдигнат и изсветлял лак поради поставяне на нещо влажно. Ще внимавам при шлайфането да не се пробие фурнира. Имам колебания дали да свалям нацяло лака или нежно да мина със ситна шкурка и да освежа с 1-2 ръце качествен лак “Sikkens” – още не съм взел решение. Дайте съвет!
3.Скала – без забележки
4. Плат – без забележки
5. Оригинален захранващ кабел с щепсел
6. Заден капак, врътки – налични.
7. Схема съм намерил.
Липси и проблеми:
1. Захранването е в насипен вид – така го купих от руския пазар в Пловдив – свален траф и кенотрон;
2. Липсва цокъла na кенотрона;
3. Липсва и гетинаксовата плочка за предпазителя. Тепърва ще се разбере къде е бил проблема преди започнатия и недовършен ремонт от незнаен майстор. Надявам се да е бил цокъла. Трафът не е пренавиван, ще го мерна да видя поне на празен ход дали е ок – с тов мисля да зопочна.
4. Налично пликче с винтчета и крепежи за загранването + 3 планки за стягане на трафа – четвъртата липсва, вероятно тази на която е бил цокъла на кенотрона.

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Ударих на първия камък, взех да разгледам и да измеря мрежовия и разбрах, че най вероятно това не е оригиналния траф – първичната е с 2 края – няма изводи за 110, 125 и 150 V, както е по схема. Това е бял кахър, но се оказа, че високоволтовата вторична е единична – 1х270 V, a по схема е със средна точка – класическо двупътно с AZ1. Явно проблемът е бил мрежовия и неизвестния майстор е приготвил някакъв друг траф за приспособяване и еднопътно изправяне. Иначе си има 2 намотки по 6,3 V – втората/тънката/ отделно за скалната лампа и 4 V за отоплението на кенотрона. Мисля временно да запоя един полупроводников диод, за да не спирам работа докато проверя електронната час и да се надявам, че може да се намери оригинален траф, макар, че този модел е рядък за България, предполагам. Вероятността не е особено голяма. Вероятно, ще се наложи допълнителен електролит, предвид еднополупериодното изправяне за да намаля пулсациите и изчистя мрежовия брум. В никакъв случай няма да се откажа. Въпросът е да се запази максимално автентичността. Ще му сложа грец да го подкарам.

Захраних го временно с грец за да го подкарам, изправеното е по-ниско – 325, вместо 385V – трафът не е подходящ, но резултатът е добър според мен. Имаше 1-2 разпоени кондензатора; почистих цоклите на лампите и шасито и вълновия превключвател с Contact kleаner Loctite 7039, потенциометрите пръснах с Contact kleаner Philips 390CCS, който има смазка и не съхне. Потенциометрите и превключвателят на обхватите работят безупречно, без пукане и шум. Зор ми даде цокъла на крайната ECL11, която чистих многократно докато спре да прекъсва и шуми при разклащане. И така, какво приемам от Пловдив, района на панаира от 11 ет. на блок ЕПК с антена 10-на метра – метната през прозореца да виси вертикално + заземяване. Можете да видите и чуете от клипчето:
http://www.youtube.com/watch?v=BBl8_DUZUe0
На КВ над 10-на станции се слушат добре най-много и качествено на 20-30 м.; СВ – Ст. Загора, вечер и някаква руска станция, слушат се лошо; ДВ – лошо Вакарел. Не мисля да опитвам донастройка, едва ли ще се получи по-добър резултат. Оставям си настройките от 39 година. По шасито нищо не е сменяно, освен двата елекролита с Тесла. Мисля да го събирам, ако намеря оригинален или друг подходящ траф ще си пусна захранването както е в оригинален вид с AZ1. Може да се направи при монтирано шаси, говорител и т.н.
Качвам няколко снимки на шасито и схемата:

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Търся точните данни на трафа, за да е ясно какво точно ми трябва. Отоплението на кенотрона е 4V/1,1А – AZ1, и 6,3V/~3A за останалите лампи. Високоволтовата вторична е неизвестна, може би някъде okolo 2х320-330V. Kато уточня ще ти пиша. Забравих за индикатора EM11, няма грам светлина – отишъл си е, може и да има прекъсване в цокъла, балонът се върти леко. Ще търся да купя. Мисля да пренавия трансформатора, който имам – сърцевината е същата като на оригинала – съдя по отворите в шасито, в които влизат стягащите планки и отворите на дъното на кутията. Но имам въпрос – тока на вторичната мога да го изчисля приблизително и да го измеря сега, макар, че напрежението е доста по-ниско, като завиша с 10-20 %. Но не зная за какво напрежение да навия високоволтовата двойна намотка за да се получи изправено 385 V, както е по схема . Кенотронът е AZ1. Не зная колко ще „изяде“ кенотрона.

Olympia_403WK

Olympia_403WK

Най-после привърших това радио. Смених кондензаторите, смених индикатора за настройката, старият изобщо не светеше. Освежих дървенията, цялостно почистване отвътре. Всички мех. контакти и цокли с контактен спрей. Пренавих мрежовия трансформатор, монтирах кенотрона и предпазителя – получи се прилично. Работи добре на всички обхвати – прилична чувствителност.
Ето какво се получи:

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

Olympia 403WK

ShareПоследни мнения във Форума

Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български

Creative Commons License