Здравейте всички и dakata! Не съм сигурен, но ми се струва че съм един от най-възрастните (не много активен) в този форум, пък съм се запалил по радиотехниката още като пионерче. Това ми дава основание да считам моите съвети за "най- най", ха, ха...
И все пак:
1. Потърси книгата на Виктор Борисов (можеж да я дръпнеш ог интернет) "Млад радиолюбител". Издавана е десетки пъти, препоръчвам по-старите издания.
2. Започни от антената! Днес с малка антена можеш да слушаш само FM (УКВ). За средни и къси вълни трябва добра антена или ... полупрофесионално радио Sony, Grundig (който сега е TECSUN), Сангин или Деген (последните две са китайски и не знам как се пишат с йероглифи), или съвсем професионални като ICOM. Всъшност книгата, която посочих, с антената започва.
3. Ако не си "печен" електроник, и нямаш намерение да навлизаш в дълбокото, в нета има предостатъчно най-подробни описания за прости лампови и транзисторни приемници, за което вече колегите са писали. Само ти трябва малко английски, или поне руски, щото на родния ни език не съм ги срещал.
4.Пожалавам ти успех!