| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реставрация на магнетограмофон MTG24  (Прочетена 3821 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
  • Публикации: 524
  • Населено място: София
Реставрирам това чудо на RFT и търся някакъв диск за грамофон, защото го получих без него. Отворът трябва да е конусен - малък диаметър 7.5мм, голям диаметър 9.5мм, при дължина на конуса 20мм (оста е с тези размери) Ако има и подходящо рамо, защото и то липсва, още по-добре.
Пускам обявата тук, защото може да се наложи коментар, а в продажбите е невъзможен.  :)
Ето снимка:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Re: Реставрация на магнетограмофон MTG24
« Отговор #1 -: 14 Март, 2017, 22:01:40 »
Диска/Платера за плочите е стандартен. търси такъв от Механичен грамофон с манивела. има ги в аукциона, и продавалниците

ето ти един:
https://auction.bg/Auction/2750754/%D0%A2%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%BD

Ето точно такова рамо каквото ти трябва с доза с постоянен магнит и  за метална игла за шеллакови плочи:

https://auction.bg/Auction/3054331/%D0%91%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%BD-%D1%81-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D0%B0

Тука грамофона работи с шеллакови плочи на около 78 оборота- платера на снимката е от този тип като при манивелните и първите електрически. Хъм, колко интересно решение са взели.
« Последна редакция: 14 Март, 2017, 22:25:23 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
« Отговор #2 -: 15 Март, 2017, 21:16:01 »
ето ти един:

Оста не била конусна.

Иначе, наистина е само на 78 оборота. Същите обороти на мотора дават скорост 19.05 см/сек, при скромната лента 80 - 7 500Hz
Машината е абсолютно непригодна за ремонт. За да се прави механика, трябва да се свали цялата електроника. Монтирана, усилвателната част не може да се поправя и настройва. Няма бърз ход. Моторът е трифазен и с превключвател има ход напред и назад. Не е ясно за какво е ход назад. Иначе, главите са половин пистови и като обърнеш лентата, слушаш другата писта. Няма възможност за реглаж на азимут. За напасване на изхода от грамофонната "доза" към усилвател, има огромен джелезен  :)  трансформатор. Интересното е, че това чудо не е толкова старо - 1953 година. По това време други магнетофони са си съвсем нормални.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 15 Март, 2017, 21:28:53 »
Да ос-та не е конусна- горе отвара е по-малък, отдолу  на тавата има планка с по голям отвор и оста така се ползва като конусна. Тоз дето си го питал не сгрява изобщо и не може да ползва шублер.  Погледни ми темата за дуал-а  тавата е същатата като на всички с с механизъм и пружина, може да съм качил снимки.

Взимай я тая тава ще ти свърши работа.

Рамото е това което е от линка с махнитна доза с постоянен магнит и намотка.

Що са правили грамофон по тая стара технология за шеллак толкоз късно, не мога да си обясня, но всичко от снимката ти го потвърждава. Тоя грамофон не е за винил, а за шеллак и частите са тези от линковете и ще ти свършат работа ако решиш да го правиш.

както се вижда и от 2-те снимки оста е конусна и при пружинните и при тези с ел. мотор. Тавите са еднакви. Разгледай грамофонните теми във форума и ще се ориентираш. Просто конуса е най лесния начин да центрираш тавата която не е балансирана по принцип щото е ламаринен щампован сандвич
« Последна редакция: 15 Март, 2017, 21:51:51 от Pichaga933 »

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
« Отговор #4 -: 15 Март, 2017, 22:11:44 »
Може верно да е конусна. Като се загледах в снимката отдолу, се вижда заварена планка и е вероятно с по голям диаметър. Ето как са направили конуса.  :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 15 Март, 2017, 22:15:52 »
Моята тава беше същата а е от електрически, а тази е от механичен, те са стандартизирани тавите, направо я отнасяй, че в моемнта не се предлагат други и може да го закършиш в търсенето после.

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 06 Ноември, 2017, 22:30:02 »
Чудото готово.  :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 06 Ноември, 2017, 23:54:59 »
Снимка на преходника за лампата заменка ще ми е интересна...

Гледам че си го ъпгрейднал с Респромска тава и рамо, има ли доза за 78 оборота на него, тъй де функционален ли е грамофона?

Поздрави за завършека. Приятно изглежда, де да знам аз си го предствях със стар тава и рамо от 30 те години най-късно, понеже се намираха, но и така е добре.

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
« Отговор #8 -: 07 Ноември, 2017, 21:26:08 »
Не можех да го оставя неработещ и затова сложих една EF80. Няма да остане така, но засега му се чудя. Това е дек, а няма и захранване. В оригинал, в кутията е сложен само мрежов траф с две отоплителни намотки и изправител за анодно с EZ80. При мен липсват. Не знам какво са мислили германците, но в тази огромна дървения има място за сериозен усилвател и големи говорители, та по едно време мислех да слагам. Като приемем, че никога няма да се ползва по предназначение, това едва ли е добра идея.
За диск и рамо приех този вариант, щото за "ония" не ми се откъснаха толкова пари.  :)
Колкото до доза и дали грамофонът работи, не се съмнявай. Всичко има и всичко работи, само няма кой да слуша.  :)

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #9 -: 08 Ноември, 2017, 17:00:05 »
Браво!
А дължината и формата на рамото подходящи ли са? В смисъл, че правата, минаваща през върха на иглата по направление на дозата, винаги трябва да е препендикулярна на правата, минаваща през върха на иглата и центъра на тавата... Това ще се изпълни, ако разстоянията от оста на рамото до центъра на тавата са еднакви и на двата грамофона.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 08 Ноември, 2017, 19:14:09 »
Браво!
А дължината и формата на рамото подходящи ли са? В смисъл, че правата, минаваща през върха на иглата по направление на дозата, винаги трябва да е препендикулярна на правата, минаваща през върха на иглата и центъра на тавата... Това ще се изпълни, ако разстоянията от оста на рамото до центъра на тавата са еднакви и на двата грамофона.

Грамофонната фунция тука е за Шеллакови 78 оборотни, МОНО плочи. Оригиналното рамо ползва железен пирон като мехничните грамофони с манивела, поставен в ядрото на масивна намотка. Тука , ляво и дясно няма.  :D Та въпросната настройка е да кажем излишна... Иначе, може един протрактор да му разпечата да види къде се намира горе долу, ама все е тая за моно плочи...То на тях проблема им е а ги намериш изобщо със записи различни от народна или класическа музика.... На око като гледам дължината на рамото я е направил колкото на оригиналното а с тази модерна доза може и 78 оборотни моно винил плочи да прослушва... но то пак ще е народна музика и класика. Ех да се намираха по нашите географски ширини  тави с Джаз....ама няма
« Последна редакция: 08 Ноември, 2017, 19:24:43 от Pichaga933 »

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #11 -: 08 Ноември, 2017, 22:41:15 »
Отново пробвам през мобилния?
Това рамо дали не върши работа? Има и десетина неползвани иглички. Вярно, според мен, е доста преди 53-та, но е по-близо до епохата?
0888981645, 072365106

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #12 -: 08 Ноември, 2017, 22:48:36 »
Че какво пречи да възпроизвежда стерео плочи? На 78 оборота има всякакви стилове. Съгласен съм, че при моно възпроизвеждане геометрията на рамото не е така важна

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #13 -: 08 Ноември, 2017, 23:39:09 »
Отново да се намеся. Да, дозата като е стерео, по принцип би трябвало да възпроизвежда и стерео записи със съответния усилвател. Но сега си задавам въпроса, има ли стерео плочи на 78 об./мин., независимо дали са шеллакови или винил? Имам на 45, но за такива не знам? Извинявам се, ако не знам!
0888981645, 072365106

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #14 -: 09 Ноември, 2017, 06:30:07 »
Мислех, че на 78 има сингли със студийно качество, поне ми се струва че съм виждал "Брадърс ин армс" на Дайър стрейтс на времето когато излезе, но може и да съм си мислил глупости...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |