Много съм мислил по темата и продължавам да го правя. Не ми харесва това, което се случва, но и аз ползвам голяма част от ресурсите на съвременния свят с удоволствие. Както и вие, щом сте в този сайт. И аз понякога не пускам телефона, макар че обикновено е, защото чета книга на него. Но това е нашето съвремие и щем не щем сме част от него.
Преди говориха така за моето поколение по-възрастните, а взехме, че станахме хора, въпреки че тогава какви ли не епитети ни поставяха. Така е било и с предишното поколение...
Това, което в момента ме притеснява най-много, е, че самите ние оставяме информация за себе си във виртуалното пространство, която впоследствие се използва с определена цел, била тя користна или не. Появи се в Интернет наскоро една статия за Големите данни и как е работила предизборната кампания на Тръмп в социалните мрежи. Звучи толкова ужасяващо! Дори и утопичната фантастика на миналия век не е стигала до такива висоти.
Но и това го е имало! Книгите малко или много пак манипулират. Радиото, телевизията... Дори и самата история. Тъжното е, че сега всичко е толкова фрагментарно, толкова базисно. Но не бойте се, ще става още по и тогава поколението, което расте сега, ще казва на това след него, че не става за нищо. Цикличност! Накрая, смятам, природата ще си свърши сама работа. Кога, един Господ знае...