Здравейте компанията
Понеже някой ме репликира, че съм объркал форума (поне за мен разбрах, че се отнася) искам и аз да кажа нещо, а дали ще ме резнат модераторите-от тях си зависи
И аз харесвам стара електроника. Гледам-повечето тук коментират само ПИРИН и БОТЕВ. Прекрасни модели но и най-елементарните за ремонт. Още на времето- б аба ми, която беше говедарка и без грам познания по техническа грамотност, а аз бях дете - сменяше някакви лампи когато на Ботева започваше да му вие хетеродина и дядо ми не можеше да слуша КОРИТАРОВ по Свободна Европа или пък когато СОФИЯ59 започваше да губи обща синхронизация.
След години разбрах, че някой я беше обучил за дефектите на ЕЦХ81. Работил съм по тези лампови техники и любителски както и професионално из сервизите в социализЪма.
Електрончета, Темпчета.. - там е малко по-висш пилотаж в ремонтите - хибридни изпълнения, нагъчкани знайни и незнайни модули и блокове, интересни специфични дефекти.
А аз ще споделя няколко специфични дефекта в модификациите на Пирин шасито. Няма да уточнявам, че електролитите от стареене вътре са станали на торище и плачат за подмяна.
1. Палят се незнайно защо мощните резистори в захранването?? Ами има окъсил проходен кондензатор до филтровите кондензатори - проходни кондери-тръбичка керамична, минава кабелче през нея, а корпуса и е замасен.
Шробив правеха често и с резачките клещи просто махахме масата им.
2. Много, ама много често окъсяваше буксата на отклонителната система;
3. Няма високо напрежение към кинескопа?на качулките на ПЛ500 и демферния диод прехвърля нормално искра като им доближиш изолирана отвертка, бобини здрави..кинескоп отпушен, шаш и паника .Решението е в подмяната на пробил от към изолация високоволтов кабел, който снема ток за отопление от ТХО на високоволтовия изправител - често срещан специфичен дефект и ако няма кой да ти подскаже - много се измъчваш, защото високоволтовия изправител по принцип почти не свети както другите лампи и не може да се забележи дефекта на око.
4. Всичко по вертикал е супер и проверено, кондензатори подменени, но картината по 2 пръста от горе и от долу трепти, подгъва се, лека завеса прави. Доста време ни отне да разберем, че е дефектен един варистор вътре в отклонителната система.. Премостваш го и пей сърце.
Ае на здраве
От mano:
Колега, какво общо има заглавието на темата с това, което сте написал ?