@vilsa За, не разбралите, г-н Савов, да спреш с квалификациите към съфорумниците, Всеки Има право на лично мнение, но лични нападки не се толерират тук!
@Борислав
Търсене на приятел техник, горкия човек, ще го вкараш в такова приключение, че най-много да се регне и той тука и да почне да пита.
Имал съм 3 броя, работещи Опера 3 от 6 броя общо, не са толкоз редки, читавите екземпляри.
Единия от тях лично аз си го подкарах за няколко месеца и с много ама много помощ от колегите тук и мнооого мнооого оригинални не намираеми чарколя.
Опера 3 не е телевизор, това е Радио с кинескоп, както казваше Бенгата, е най-накрая и аз да се съглася.
Схемите из Интернет за тоя телевизор НЕ са коректни, давали са ми схеми на хартия, разлики има много в полза на хартиените към реалността.
Звуковото стъпало, само , не е проблемно в тоя телевизор. то е комбинирана лампа, и като му подмениш кондензаторите и резизираш потенциометъра си бачка супер.
Виж, Верикално, хоризонтално и синусовата бобина е там има един куп ядове и само си чакат майстора да му вгорчат живота...
Каналния превключвател сдава багажа след едно 10-15 оборота, та били те и в правилната посока. Там чистенето помага ама при повечко работа годинките си казват думата и почва едно търсене на спукани керамични кондензатори в една нагъчкана кутийка...
ТХО е друг модул, който абе, да не ти се налага да пипаш там.. а ще ти се наложи. Всичко се разпада почти при допир... После става сложно. РАзглобявал съм и съм сглобявал успешно с високоволтова бобина, NOS, не ти трябва тия нерви да ги береш или който и да било. 60 и повече годишен майстор, най мног да го вкараш в болница с такава барака.
Селеновите изправители, са взели дали по тия телевизори отдавна, от това, каквото и да мериш все ще са ти ниски напреженията. Та се прави номера, със силициев диод и много мощен резистор, пък при тоя номер има мъки да си намериш резистор под 20лв за бройка.
Електролитите повечето са читави от големите, ама малките са всичките за подмяна.
За , настройки на стъпалата забрави, да се мъчиш без осцилоскоп с високоволтова сонда.
Офазеното шаси си е Сериозна причина да се офазява и ремонтиращия го доста често... Тука е мястото да ползваш разделителен трансформатор, та става , още по сложно и скъпо.
"Хубавата" Опера3, или я каширай някъде за още 50 години или я шитни на някой колекционер, ама за ползване - само ще я довършиш и най-много да докараш някой майстор на преклонна възраст до поредния му инфаркт.
Не случайно никой от даже най-редовните реставратори тука не скача на тоя телевизор- излишно чупене на нерви е и мноооого мнооого работа с изключително трудни за намиране детайли понякога, един от които е кинескопа, в повечето случаи с надувано отопление понеже е издухан, после търси що и цялата отолирелна верига не е както трябва, не че е възможно да я измериш директно за всяка лампа де, щото са последователно . Абе Голям таралеж е 3-ката...
Та , намери си една кутия от такава, сложи си едно мониторче вътре и не бери грижи на лмповата, тя си е прослужила времето.