От край време търся в eBay радиоапаратът на Makita. Така и не мога обаче да го взема на прилична цена и реших да си направя сам. Купих си една кутия за инструменти 16", сложих й куплунг от компютърно захранване и два триватови говорителя, които висяха в шкафа ми.
Вътре позиционирах захранването (от компютър), интелигентното зарядно (не използвам оригиналното на Makita от 3-4 години вече) и всичко се получи супер като разположение. Утре ми пристига FM модулът, който си е директно с крайно стъпало.
Сега идва въпросът с ел частта. Искам модулът да работи на 5V, защото ще добавя и USB куплунг за зареждане на телефони. За целта мисля да сложа един L7805. Реално от компютърното захранване спокойно мога да си извадя и 5 волта, тъй като в момента е само на 12, но искам да се сваля лесно, ако ми е необходимо да взема само него.
Когато кутията е включена в мрежата, регулаторът на напрежение ще сваля от 12 на 5 волта. Когато няма достъп до ел мрежата, в употреба влиза 18-волтовата батерия на Makita. Ще сложа един радиатор на регулатора на напрежение, достатъчно налично място има. Но няма ли загубите да са прекалено големи и батерията да сдава бързо багажа. 3 ампер/часа е, като ще монтирам и допълнителна аларма, за да изключвам радиото при спад на батерията под 17,5 волта.
И друг въпрос имам. Откъде да си намеря 10-сантиметрови (приблизително) решетки за говорителите :-)