| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Норвегия спира аналоговото УКВ радиоразпръскване до края на тази година  (Прочетена 2498 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
FM разпръскването у нас до колкото знам е частно почти изцяло..........там собственника решава.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Точно там е цялата работа - че аз не знам „в цял свят“ да се излъчва цифрово радио! А то докато дойде ред да стане, може доста неща да са се променили и пак да не се случи. То кому е полезна сега тая тема да нищим кога къде защо и дали. Свободни съчинения без почва!
СВ и ДВ са вълнови обхвати и нямат никаква връзка с аналогово и цифрово разпръскване. Има си цифрово разпръскване на СВ ДВ и КВ защото тези обхвати са без аналог по зоната на покритие която осигуряват, така че цифрово не значи задължително УКВ. Естествено у нас с една шепа площ такива неща не са необходими но хората които боравят с мащабни територии и покриват хиляди квадратни километри се възползват от това.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
FM разпръскването у нас до колкото знам е частно почти изцяло..........там собственника решава.

Абе, щом се забрани официално излъчването на аналогов сигнал, никой няма да може да излъчва аналогов сигнал.
Ще поживеем и ще видим как ще е и какво ще е, сега няма нужда да гадаем напразно. :)

Неактивен BalkAnton

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 48
  • Населено място: гр. София / гр. Пирдоп
Виждам, че темата се е развила в насока връзка между Норвегия и България, но, изглежда, на много малко хора е направило впечатление, че правителството одобрява подобна мярка, въпреки че две трети от норвежците (66%) са били против това. Не знам дали е имало официално допитване до гражданите и, разбира се, не мога да дам никаква оценка, но се чудя какво ги е накарало да предприемат подобно действие.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Разходите за DAB излъчване са много по-малки от FM. Това е основната причина за изключването на аналоговите предаватели.
Слушателите от Норвегия не са предпочели голямото количество ненужни програми при DAB, а освен това предполагам, че покритието в FM-обхвата е добро и програмите са достатъчни. 

В България всичко в FM-обхвата е частно с изключение на БНР. Може да има тук-там някое общинско радио!
Предавателите на БНР (включително и регионалните радиостанции) заемат голяма част от ограничения честотен ресурс със сериозни сумарни мощности.
DAB+ ще бъде предимно за БНР и може би за Дарик и Фокус, но в по-далечното бъдеще, когато решат да се правят на "модерни" конкуренти на БНР !  :D

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |