Това че контактуваш редовно с човека и е коректен вече е друг въпрос. Това че е предложил да ти върне техниката а ти осцилоскопа също е добре, значи попринцип е коректен. Всичко е ОК
.
Личният ми съвет е да отвориш осцилоскопа, да прегледаш дали вътре е пипано, и в какво състояние е като цяло! Ако си личи явна намеса, или всичко е потрошено и разгубено те съветвам да се възползваш от предложеието му за обратна замяна. Пари по-нататък дори в близко бъдеще ще събереш и ще намериш далеч по-работещ осцилоскоп, дори 100 мегахерцов. Но ти си знаеш де!
Относно цифровите осцилоскопи - работил съм с Tectronix с черно-бял LCD дисплей не се сещам точно модела, 2х100 мегахерца, отделно съм работил и с Velleman USB осцилоскоп 60 мегахерцов 1GS/s. И от двата имам еднакви забележки - няма зависимост на яркостта на точките на дисплея в зависимост от времето в което се появяват там спрямо общото време на развивката. По този начин нормалния шум от АЦП-то води до една много грозна картинка с удебелена линия космата и с точки около нея. Също така сигналите изглеждат странно - фронтовете едни хубави, дебели, видими въпреки че са стръмни, айде с това се свиква. Други случаи като гледаш сигнал при който само на големи интервали от време се появява някакво събитие то се вижда еднакво ярко както и сигнала, което може да доведе до заблуда. Това по отношение на интензитета. От тук насетне по отношение на дискретния във времето сигнал - може да изведеш осцилограма на кратно по-ниска честота, примерно наблюдаваш 1 мегахерц пък си увеличил времето за развиката и виждаш ачик-ачик на екрана сигнал с честота 1 килохерц, това естествено като си го имаш предвид няма проблем, но може сериозно да те подведе ако не си наясно с принципите на работа на тез осцилоскопи. Също свързано с дискретността - гледаш кварцово стабилизиран сигнал с честота кратна или близко кратна до честотата на дискретизация гледаш ти импулсната поредица със стръмни фронтове и след фронта постепенно във времето се появява и после изчезва отскока, ту го има ту го няма, кат биене между двете честоти. Това също не казвам че е големия проблем но отново ме дразни и ми изглежда „фалшиво“ и ограничено!
Всички тези недостатъци до колкото знам в съвременния висок клас цифрови осцилоскопи на големите фирми е отстранено напълно - има и зависимост на интензитета на графиката в зависимост от времето за появяване на екрана, решени са и проблемите със синхронизацията на кратна честота до колкото знам, но такива осцилоскопи струват над 2000 долара в момента. Та затова все още си предпочитам аналоговите осцилоскопи, някак си по-истински са ми, особено когато става въпрос за работа с аналогови схеми и сигнали. Някак имам изграден навик за работа с тях и това което виждам на екрана ми подсказва какъв е сигнала като същност - стръмност на фронтовете, отскоци, кратковременни събития които се появяват и т.н. А на цифровия до голяма степен тези неща ги няма по-точно не можеш да ги разбереш само с един поглед върху осцилограмата а трябва да разтягаш и свиваш развивката и отделно да си премериш времето за нарастване, да видиш за отскоци и т.н. и все още не знам ако на 10 цикъла на основния сигнал се появява явление за 1 цикъл как ще разбереш че то се случва веднъж на 10 цикъла а не всеки цикъл - да естествено като хванеш 10 цикъла на основния сигнал де, но така или иначе има много случаи в които може да те подведе.
Относно Ригол, един колега си купи някакъв ригол трябва да го попитам какъв модел беше и дали е доволен - последната информация мисля че беше че е доволен, но май не беше и много евтин.
Ето тук има сравнение на два ригола, ясно се виждат предимствата на по-новия който се опитва вече да елиминира старите недостатъци на цифровите осцилоскопи и се опитват да го докарат на поведение като аналогов: