| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с тримера за ток на покой на усилвател Ямаха  (Прочетена 7792 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Re: Проблем с тримера за ток на покой на усилвател Ямаха
« Отговор #30 -: 20 Декември, 2016, 13:02:29 »
Включваш осцилоскопа и тръгваш от входа до изхода.Намираш къде се губи.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
« Отговор #31 -: 20 Декември, 2016, 13:28:49 »
Е, това ми е мечта отдавна, да имам осцилоскоп, за мое съжаление нямам и не мога и да го използвам и да го имам.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #32 -: 20 Декември, 2016, 14:20:13 »
:) че защо да не можеш да го имаш? При цялата техника която купуваш едва ли ще е проблем да събереш пари за читав осилоскоп на старо. Иначе е пълен абсурд ремонта на такава техника, малко като на сляпо става работата.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #33 -: 20 Декември, 2016, 15:21:27 »
За проследяване на звуков сигнал можеш да използваш някой елементарен евтин усилвател. Най просто решение към момента ми се струва, че са едни обикновени компютърни колонки.

При интерес мога да опиша един такъв уред, който ми вършеше отлична работа, когато се занимавах с ремонти и още ми е полезен. При това може да се направи само от стари непотребни неща.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #34 -: 20 Декември, 2016, 17:08:07 »
За проследяване на звуков сигнал можеш да използваш някой елементарен евтин усилвател. Най просто решение към момента ми се струва, че са едни обикновени компютърни колонки.

При интерес мога да опиша един такъв уред, който ми вършеше отлична работа, когато се занимавах с ремонти и още ми е полезен. При това може да се направи само от стари непотребни неща.

Интерес има от моя страна. Готов съм да опитам всичко. Имам даже в една торба две колонки за компютър, които стоят от 10 години.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #35 -: 20 Декември, 2016, 17:55:02 »
Добре де, няма ли да му премериш изходния офсет и да му закачиш един високоговорител! Какво има за проследяване преди да знаем дали сигнала не си стига до изхода? То чак на мен ми е интересно дали ще извади звук пък ти още не си го направил, елементарна операция отнемаща 10 минути.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #36 -: 20 Декември, 2016, 20:06:32 »
Вързах тонколони. Описах на втора страница последното мнение. Явно не си го видял. Има отличен звук само на здравия канал. На този, който аз поправям няма никакъв звук, чува се лек брум.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #37 -: 20 Декември, 2016, 23:47:22 »
Да, пропуснал съм да прочета мнението. В такъв случай има по-сериозен проблем. Наистина трябва по-задълбочен подход за решаване на проблема.

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #38 -: 21 Декември, 2016, 11:30:13 »
Пробното устройство за нискочестотен сигнал ще опиша в раздел "Микроелектроника, инструменти, направи сам".

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #39 -: 21 Декември, 2016, 13:41:38 »
Най елементарния начин да провериш къде се губи аудио сигнала е да използваш компютърна колонка с вграден усилвател в нея. На колонката да има потенциометър за усилването. На жака, който се свързва към компютъра трябва да постави един кондензатор 100-150nf/100v. Този кондензатор да не е електролитен, свързва се само към активния край. Или трябва една преходна букса като на снимката. Масата се свързва към масата на усилвателя. Сондата с която търсиш се свързва към единия край на кондензатора. Има и елементарни тестери, като този вид. С него пак може да се проследи аудио сигнала. Дадена е схемата, какво представлява тестера, и платката по която да се направи. Но се явява с малко по добра функционалност от компютърната колонка. На входа на усилвателя от чинчовете е добре да се подаде звуков сигнал с честота от 1-5 Khz. Има такива програми на генератори. Използваш компютъра с изхода на звуковата карта / audio output /.  Друг вариант, сигнала от 1Khz да го запишеш на някой носител и от там да го подадеш на входа на усилвателя. С пускане на музика и да търсиш не става. След като се подаде на входа на усилвателя този сигнал 1 Khz, започваш с пробника да проследяваш по елементите. За ориентация от потенциометъра за усилването на усилвателя към крайното стъпало. Пробника или сондата трябва да е изолирана, да не пипаш и хващаш кондензатора с ръка. Но това е елементарен начин, само за проверка, без задълбочаване. Тока на покой трябва да го регулираш  по сервизното, също и изходния офсет.
« Последна редакция: 21 Декември, 2016, 14:06:03 от didov »

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #40 -: 21 Декември, 2016, 19:52:17 »
Благодаря, много съм доволен от обяснението, а аз точно от такова имах нужда. Утре на светло ще изпробвам всичко.
JVC AX-1100 I love u

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |