Здравейте. Колоните ги имам от над 2 години и много си ги харесвах и съм ги пазел повече от добре. Ползвани са само в спалнята, като никога, докато аз съм бил собственик не са усилвани. Имаха най-красивите и изчистени високи, които съм слушал. Но от няколко дни ми направи впечатление, че единия високо-честотен не е както трябва, но си помислих, че нещо кабелите не са наред. Отворих днес и двете, като след подмяната на кабела с чинчовете, където мислих е проблема се насочих към филтрите, но уви и те са в страхотни здраве (разменях и филтрите от едната на другата). После си викам в потенциометърчето за високите ще да е, макар че е наместено и не е въртяно повече от 2-3 пъти, но уви и то е здраво. Накрая реших да ги вържа само за видео клипа директно към усилвателя, макар и да знам, че въобще не е желателно и се оказа, че наистина говорителя се е повредил. Можете да чуете на клипчето.
Интересува ме:
1. Как е възможно да се случи нещо подобно, при положение, че освен мен никой друг не е пипал техниката и аз знам най добре как са слушани и какво е станало? Ако не се лъжа, това не е ли звук на прегрят или издуван говорител, незнам как да се изрека. Чувал съм, че така се чуват издуваните колони, ако не изгорят.
2. Всъщност има ли някой идея какво се е случило ( добър въпрос при положение, че и аз не знам)
3. Проблемът поправим ли е и ако да, предполагам трябва да търся отново читав майстор, макар, че един вече от Девин ми окепази визуално басите
4. Всички съпротивления са еднавки по 4 ома на всеки говорител /бас, среди, високи/, на работещите и ''неработещия'' също е 4 ома?
На клипът демонстрирам първо неработещия говорител, после работещият и накрая пак неработещия.
/>