Започнах да прехвърлям този лампов усилвател от експерименталните платки в, как да кажа, в устройство за по-нормална употреба. И тук искам да споделя детайли който са ми интересни и който може да са полезни за някой друг. А и въпроси ще изникнат разбира се.
Започнах да правя захранването и кутията на бъдещия усилвател. За захранването се сблъсках с проблема какви кондензатори да купя за анодното напрежение на крайния усилвател с 4хГУ–50. На експерименталните платки бях навързал едни нелоши кондери от RDE, но тях ще си ги пазя за други цели. Та намерих в ибей кондензатори Панасоник 680мкф на 400В. Предварително знам, че филтовия капацитет ми е нужен поне 220мкф/1000В.Прегледах справочната брошура от Панасоник и видях, че допустимия пулсиращ ток е 2.2А ефективна стойност. С LT Spice проверих големината на пулсиращия ток през филтровите кондензатори, в най-лошия случай ще е 1.5А.
Друг проблем, е че кондензаторите от Панасоник дават отклонение +-20% от номиналния капацитет. При последователно свързване на кондензатори, кондензаторите със сравнително нисък капацитет (и високо реактивно съпротивление Хс, от закона на Ом няма отърване) понасят по-голямо напрежение. Така, че е са необходими изравняващи напрежението резистори. Как да се изчисли стойността на тези резистори? Намерих информация в нета. Едни препоръчват тока през резисторите да е десет пъти по-голям от утечния ток на кондензаторите. Тогава ще ми трябва отделно захранване само да захранвам веригата за изравняване на напрежението. Други препоръчват по-мек компромисен вариант -
R = (N*Vm - Vb) / (0.0015* C *Vb)
R = resistance in megohms
Vm = max voltage you'll permit on either capacitor
Vb = max voltage across the entire bank of two (or N) capacitors
N = number of caps in series
C = capacitance in microfarads
За моя случай се получават 200кОм/1.6Вт.
LT Spice симулациите показаха, че в най-лошия случай, напрежението върху един от кондензаторите ще прехвърля с около 30В работното напрежение за около 30 секунди. А най-лошия случай при мен е, когато 2 кондензатора са с по 20% над номиналния капацитет и един кондензатор е с 20% под номиналния капацитет.