| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов усилвател 120Вт 6ж1п, 2х 6н8с, 4х ГУ-50  (Прочетена 12439 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
  • Публикации: 135
  • Населено място: Пасарел, Плевен, Копенхаген - тризвучието на географията
Започнах да прехвърлям този лампов усилвател от експерименталните платки в, как да кажа, в устройство за по-нормална употреба. И тук искам да споделя детайли който са ми интересни и който може да са полезни за някой друг. А и въпроси ще изникнат разбира се.  ???
Започнах да правя захранването и кутията на бъдещия усилвател. За  захранването се сблъсках с проблема какви кондензатори да купя за анодното напрежение на крайния усилвател с 4хГУ–50. На експерименталните платки бях навързал едни нелоши кондери от RDE, но тях ще си ги пазя за други цели. Та намерих в ибей кондензатори Панасоник 680мкф на 400В. Предварително знам, че филтовия капацитет ми е нужен поне 220мкф/1000В.Прегледах справочната брошура от Панасоник и видях, че допустимия пулсиращ ток е 2.2А ефективна стойност. С LT Spice проверих големината на пулсиращия ток през филтровите кондензатори, в най-лошия случай ще е 1.5А.
Друг проблем, е че кондензаторите от Панасоник дават отклонение +-20% от номиналния капацитет. При последователно свързване на кондензатори, кондензаторите със сравнително нисък капацитет (и високо реактивно съпротивление Хс, от закона на Ом няма отърване) понасят по-голямо напрежение. Така, че е са необходими изравняващи напрежението резистори. Как да се изчисли стойността на тези резистори? Намерих информация в нета. Едни препоръчват тока през резисторите да е десет пъти по-голям от утечния ток  на кондензаторите. Тогава ще ми трябва отделно захранване само да захранвам веригата за изравняване на напрежението. Други препоръчват по-мек компромисен вариант -

R = (N*Vm ­- Vb) / (0.0015* C *Vb)

R = resistance in megohms
Vm = max voltage you'll permit on either capacitor
Vb = max voltage across the entire bank of two (or N) capacitors
N = number of caps in series
C = capacitance in microfarads

За моя случай се получават 200кОм/1.6Вт.
LT Spice симулациите показаха, че в най-лошия случай, напрежението върху един от кондензаторите ще прехвърля с около 30В работното напрежение за около 30 секунди. А най-лошия случай при мен е, когато 2 кондензатора са с по 20% над номиналния капацитет и един кондензатор е с 20% под номиналния капацитет.
« Последна редакция: 09 Ноември, 2016, 20:15:00 от Кръстан »

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
Re: Лампов усилвател 120Вт 6ж1п, 2х 6н8с, 4х ГУ-50
« Отговор #1 -: 09 Ноември, 2016, 19:33:21 »
Ic RMS

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 09 Ноември, 2016, 19:34:28 »
Uc3

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 09 Ноември, 2016, 21:23:18 »
Здравей,Кръстане.Нещо такова имам и аз на масата сега на дневен ред.Разликата е че няма да е нискочестотно,но пак си е няколко ГУ50.Тая лампа не обича ниските анодни и големите токове.Оптимума е около 900 волта до 1.2 кв.За моите цели,за аудио не знам,но няма да е по различно предполагам.Последователното свързване на кондензатори и съответните гасящи  изравняващи резистори по тях решават въпроса.Обаче има по лесен и елегантен начин.Те това го пробвах.При мен трафа е Ш желязо 260 вата.Трите отделни изправителя съм ги натоварил с електролити 470 мкф 450 волта и грец за всеки от тях.Тия грецове 1 кв 2-3 ампера на Елимекс са стотинки до към левче.Така решавам въпроса и с фазиране на вторични намотки и с напрежение/ток на разряда на всеки отделен капацитет :)

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 09 Ноември, 2016, 23:14:14 »
Здравей :)
Оо, да  :--- Добро е това. Следващия път ще го направя така, но ще ми трябва отделен траф за отоплението, фиксирани преднапрежения, други анодни напрежения и т.н.. В сегашния ми траф трудно поместих изводите за всичките вторични. :)
За ГУ-50. За аудио едва ли е най-добрата лампа. Но не е толкова скъпа и това ми позволява да експериментирам. Това, което каза за високото анодно напрежение напълно го подкрепям. Колкото по-високо анодно, по-ниски изкривявания. Същото важи и за напрежението на втората решетка. Но то пък там и мощността е ограничена до 5Вт.

Държи ли на 1.2кВ? Питам понеже мрежовото напрежение плува и кара анодното напрежение да плува още по-здраво, 10% от 230В е 23В. Но 10% от 1000В е 100В ии става опасно.
А иначе за твойте цели може би ще стане траф от микровълнова с махнати намотки. (обикновенно е за 2100В, като отвиеш половината без да го разглабяш става 1050). Само, че МОТа иска охлаждане. Магнитопровода грее много от вихрови токове. А и самите намотки греят. Но държи на голяма мощност. Наскоро си играх с един такъв. И напрежението не просяда. Зверски е мощтен.
« Последна редакция: 09 Ноември, 2016, 23:43:58 от Кръстан »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 09 Ноември, 2016, 23:50:21 »
Добър вариант е пренавиване на ТС200 за две ГУ50,ТС270 за 4 ГУ50.Препоръчително е за отоплението и отрицателното преднапрежение за първата решетка да се ползва отделен трансформатор.Първо да се подгравя катода и след това анодно и екранни напрежения.Успех!

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #6 -: 10 Ноември, 2016, 08:00:21 »
Ей тук не мога да не се обадя. В аудиофорума преди време водихме жестока дискусия за ползата от дроселите във филтъра на анодното. Според мен точно в такива случаи е удачно да се ползва дросел- за усилватели с голяма мощност и високо анодно, където добрата филтрация без използване на дросел ще изисква много големи капацитети. И когато става дума за аудио нещата стават още по-жестоки. Точно затова използването на дросел във филтъра има смисъл в подобни машини.... Иначе за усилватели с изходна мощност 2-5-10W не е проблем дроселите да се игнорират като обемни ,скъпи и трудни за набавяне елементи. Достатъчни са само кондензаторите.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
« Отговор #7 -: 10 Ноември, 2016, 10:27:58 »
Една моя версия на захранване - 2х 6 ГУ50 ,стерео,с 150 uf/400V по три последователно и две групи в паралел.Изравнителните резистори са 100к/2w.Анодно 930V ,втора решетка 260V . С превключване на преднапреженията възможност за режими клас А и АВ.Не съм ползвал филтражен дросел,никакви заченки на брум.От 2003 г  работи в парти клуб,мощноста е предостатъчна. С 4 бр.ГУ50 Кръстане  при тези захранвания се получават едни честни 350 вата в клас АВ! Проверено!!И още една версия моно за бас касите с 6бр. ГУ50 с едни честни 500 w out! ГУ50 е една от любимите ми лампи и има защо :hi:Версията на Асен за последователно свързани изправени ниски напрежения е също много удачна! Проверено!

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #8 -: 10 Ноември, 2016, 12:05:39 »
Гледайте тук какво се предлага:
https://www.olx.bg/ad/kondenzatori-12000uf-400v-ID6hu62.html#5f69cb0fd4
В АУДИО форума цената е 20 кинта надолу, което ме води към мисълта че може и още да се свали!
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 10 Ноември, 2016, 17:27:28 »
Една моя версия на захранване - 2х 6 ГУ50 ,стерео,с 150 uf/400V по три последователно и две групи в паралел.Изравнителните резистори са 100к/2w.Анодно 930V ,втора решетка 260V . С превключване на преднапреженията възможност за режими клас А и АВ.Не съм ползвал филтражен дросел,никакви заченки на брум.От 2003 г  работи в парти клуб,мощноста е предостатъчна. С 4 бр.ГУ50 Кръстане  при тези захранвания се получават едни честни 350 вата в клас АВ! Проверено!!И още една версия моно за бас касите с 6бр. ГУ50 с едни честни 500 w out! ГУ50 е една от любимите ми лампи и има защо :hi:Версията на Асен за последователно свързани изправени ниски напрежения е също много удачна! Проверено!

Направоо ми скри шайбата.  :hi: Аха, значи при теб филтровия капацитет е 100мкф на едното рамо. Успях да изкарам само 60Вт от 2 ГУ-50 с яко захранване на 800В и всичко както си трябва. Дори без ОВ повече от 80Вт не постигнах, но тогава кривоча става само за китара. Може би предусилвателя ми не дава достатъчна раскачка или входния импеданс на съгласуващия траф е ми е по-малък.

http://kn34pc.com/construct/m_kirov_tube_amp_60w.html    Това го ползвам за основа.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 10 Ноември, 2016, 17:34:05 »
Хлъц..........мдаааа цена :) Добри са,но на мен тази цена ми идва в повече.

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 10 Ноември, 2016, 17:35:34 »
Добър вариант е пренавиване на ТС200 за две ГУ50,ТС270 за 4 ГУ50.Препоръчително е за отоплението и отрицателното преднапрежение за първата решетка да се ползва отделен трансформатор.Първо да се подгравя катода и след това анодно и екранни напрежения.Успех!

Еми да, то в аудиоусилватели с КПД 60% си трябва яко захранване. В моя случай за 120Вт изходни захранването на крайния усилвател  трябва да е поне 200Вт.

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 10 Ноември, 2016, 17:37:34 »
Една от причините да ползвам УЗФ е цената на кондензаторите.  ::)

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 10 Ноември, 2016, 17:45:34 »
Това се получи при мен,преди и след къпането в трансформаторен лак :) 260 вата според сметките.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #14 -: 10 Ноември, 2016, 22:17:10 »
Като гледам, много предимства има проекта с тази меко казано особена лампа:
- проблемен траф
- проблемни филтри
- опасно високо анодно напрежение
- невъзможност за ултралинейно свързване заради ниското допустимо напрежение на втора решетка
- труден за изпълнение изходен траф, пак заради високите напрежения
...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |