Компютъра е сглобен,микросхемите(без две памети) са производство на СССР.Платката е проверена за къси съединения и прекъсвания по пистите.Резултата:неработи.Подмених повечето схеми,пробвах с различни версии на знакогенератора и програмата "монитор",смених захранването.
Всъщност в момента в който натисна бутона "Сброс" тактовия генератор захапва и пс то оживява, но само няколко такта и след това замлъква.
Осцилоскопа показва много странна картинка на сигналите между процесора и видеочипа.Все едно че едновременно единия работи при високо ниво,другия при ниско и има паразитни смущения(или от рода на аналогов сигнал смесен с цифров с изкривявания).Това което виждам немога да го изтълкувам,запърви път виждам подобно нещо.По късно ще публикувам снимки.
Сменях процесора,видеочипа,логиката.Все пак има разлика в несинхронизираната картина при включен чип на знакогенератора.
Реших да следвам стъпките за проверка на компа.Има две статии в списание Радио където стъпка по стъпка е дадено как се проверява на работоспособност.
Накратко,включва се външен генератор с бутон за импулси,програмира се специален епром и стъпка постъпка е описано в таблица къде и какво трябва да се покаже на осцилоскопа и мултицета.
Мислех при работещо пс да публикувам помогналите в проекта,но ще го направя сега.Все пак е сглобен както исках,подкарването предстои.
imagination - процесор КР580ИК80А,епроми и логика.
miroton - к573РФ5
ONZI - кр565РУ5
Иван Иванов - к140УД6
NKK - кр580ВГ75
lager и joro - отказани от мен елементи които вече имах в наличност(няма да злоупотребявам).
Мисля че не съм забравил някой.
Работата по проекта ще продължи след като ми мине грипа