Позанимавах се малко тази сутрин. Уцелих и слънчево време. Радвам се като малко дете. Много е готино как си свири от слънцето. Преместих говорителят отзаде и отвътре в кутията. Залепих панела отгоре със силикон. Бял имах, но не е чак такъв проблем. На снимките не е добре изсъхнал и за това е омазан. Като изсъхне хубаво ще почистя излишния. Сложих и един жак към който ще се включва адаптора. Даже си мисля че в мазето някъде имах женски жак със прекъсвач. Така ще реша проблема и с диодите, които ще отпаднат в случая. Какви наблюдения успях да направя върху работата на радиото със слънчевия панел.
Първо, че при недостатъчно огряване и леко усилен звук, радиото не може да запали като хората. Пиковата консумация превишава тази която осигурява панела, захранването кляка, радиото угасва, в следващия момент отново се включва, отново кляка захранването...... И от цялата тази работа се появяват едни осцилации и радиото започва да вие като линейка.
Ако в този случай намаля звука, радиото започва да работи нормално. Второто което забелязах е точно по моя въпрос с кондензаторите. Ако премина пред радиото и го засенча то угасва за една десета секунда да речем (не съм засичал времето, много кратко угасва) и пак се включва. С вързан електролит 2200 микрофарада, това изгасване се свежда само до припукване. Мисля че няколко електролита няма да са излишни. Трето е нагряването на панела. Черен е и поглъща добре слънцето. Сигурно се нагря до педесетина градуса. Лятото може и яйце да пържиш на него.
Какво ми остава да направя. Значи трябва да завърша всички електрически връзки. Следобяд ако имам време ще слезна в мазето да потърся жака с изключвател. Че има един плъх там дано да не ми е нагризал нещо.
Ако не намеря жака се връщам на диодите. Трябва да намеря и един два електролита с по голям капацитет, но и с малки размери, защото след преместването на говорителят вътре не остана много място. Другото което мисля да направя е някаква планка за потенциометрите защото сега само са прекарани през дупките и се държат единствено на платката, което не е добре. Ами това е за сега. Ето и две три снимки.