| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпрос за изолационна лента за захранващ трансформатор  (Прочетена 8354 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
Купувах преди няколко години голямо количество.Трябва да видя какво е останало.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Такъв продават,полски лак по 1 литър шишето.Не си спомням вече каква му беше цената.
Лакотъканта не си спомням по колко беше.Такива търси ако навиваш класически трансформатор.
« Последна редакция: 30 Август, 2016, 21:29:43 от lz2xl »

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
  • Публикации: 135
  • Населено място: Пасарел, Плевен, Копенхаген - тризвучието на географията
OK,  :hi: амии от кои магазини мога да ги намеря тези неща?

И каква е технологията на работа с тези материали? Имам предвид по колко слоя или колко милиметра трябва да е изолацията между намотките и как се нанася  лака?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Един слой гарантира минимум 350-400 волта изолация,тази която е на снимката.Разбира се има различни дебелини.Навива се както с хартиена изолация,технологията е същата.После се потапя в покривния лак,просто се накисва в някакъв съд.Да не е пластмаса,някой пластмаси се разтварят.Оставяш го час два са се накисне,да спре да пусна мехури.После се оставя да се изцеди и се пече в термостатирана пещ за 3-4 часа и готово.Този лак EV-36 е специално за трансформатори до около киловат.Лака е по рядък и се стича по лесно,за по големи трансфорнатори и за електромотори над 200-300 вата има друг лак.По гъст и по тъмен.Това на снимката мога да ти го подаря ако черпиш една бира :drinks: Ако не си навивал трансформатори трябва да ти покаже някой който има опит,не че е нещо кой знае какво :) Само че ако го навиеш и се окаже че си го объркал след изпичането с покривен лак разглобяването после става трудно :) Не че няма начин :) но си е гадост.Опечеш ли го обаче става супер.

Неактивен gruyo

• Квантов електрон
  • Публикации: 281
  • Населено място: София
  • Конювишки джентълмен
Аз съм за  това  предложение на Дитроникс ,  става и с хубав изолирбанд  но  тогава  трябва  да  навиеш трафа  с поне 30% презапасяване   тоест да  не  грее , ако имаш  яко  желязо   бива  иначе  започва  да  мирише  трафа !!!  Има и други чалъми  намотките да са една  до  друга  но тогава  трябва да си  правиш  макарите   . Успех ти  пожелавам   ...апропо  какъв  траф  ти  трябва   ,напрежения  и  мощ  аз вече  не се занимавам  но  имам "железа " и пия  бири  и  други неща !! :drinks: :drinks: :drinks:
Удрииии!!

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
Много благодаря за информацията.
 lz2xl
Като се ползва хартия за изолация, крайщата се нарязват на реснички. Лакотъканта пак ли се обработва така?
За термостатирана пещ става ли кухненска фурна? А сега не ми е удобно да се занимавам с навиването, събирам информация. Ще те имам напредвид като започна.

gruyo
Това секциониране на трафа си е добра идея, но в случая ще има много вторични и се усложняват нещата. Ще те имам напредвид в бъдеще като ми потрябват железа. Засега имам 300ВА с ''П'' образен багнитопровод.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Да нарязват се на лентички,готварска фурна не знам...........мирише силно.Ще се надрусаш.

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
Не е проблем. Ще ползвам фурната в лятната кухня.  :) На колко градуса се изпича лака?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
100-110 градуса,не повече.

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
Може да си намотаеш  траф и без да го лакираш . И печеш.  То тия неща са си цяла наука . Бобинажа не е елементарна работа. Първо почни така , без да лакираш - та ако сгрешиш да го развиеш и намотаеш отново . Така мисля аз . А ти си преценяваш .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Така е,може да не го лакираш.Не е задължително.Може накрая,като се убедиш че всичко е наред.За твоя магнитопровод е добре обаче.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
Нещо сигурно и без пари-кондензаторна хартия от хартиен кондензатор.Можеш да ползваш например от кондензатор от стар стабилизатор или имаше едни засмолени от 2 и 4 мкф.Последните са по-тесни и таман за ш28.Един добре оразмерен трансформатор не грее и няма нужда от лак.От ученик така навивам и съм нямал проблем-тънка и в няколко слоя не наддава.Махаш само станиола,от маслото залепва добре и няма нужда от фиксация.За импулсни само хостафан от тхо.

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
Между ламелите на ''ПЛ'' образния магнитопровод има лепило-изолатор, което фиксира ламелите и намалява загубите от вихрови токове.
 Има риск при изпичането да се изменят свойствата и параментите на магнитопровода. Той и без това е достатъчно стар и опечен :)

Неактивен Кръстан

• Квантов електрон
Някой пробвал ли е обикновенна китайска PVC изолационна лента? Един слой издържа 3kV, но не държи на нагряване и механични въздействия.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Между ламелите на ''ПЛ'' образния магнитопровод има лепило-изолатор, което фиксира ламелите и намалява загубите от вихрови токове.
 Има риск при изпичането да се изменят свойствата и параментите на магнитопровода. Той и без това е достатъчно стар и опечен :)

Лепилото се прави и рецептата е много проста.Карбонилно желязо стрито на прах и епоксидно лепило.По рано ти лепях с БФ2.Сега обаче да го купя е нереално.Това там е просто задължително.Интересно е че почти всички български трансформатори с вит магнитопровод са лепени с магнитопроводящо лепило.Не зависимо дали са топени после в лак или не.Руските/съветски/ трансформатори с вит магнитопровод от типа ТС160..........ТС310 по правило не са лепени и си работеха нормално.За тях се сещам защото почти всеки тук ги е срещал в руските лампови телевизори.Вероятно са правили мястото на съединението по качественно.Никакъв риск няма да се променят параметрите на магнитопровода.,освен ако не ги нагряваш над 500 градуса.Стандартният български покривен лак с който правеха електромотори и трансформатори се печеше 4-6 часа на около 120 градуса.Това са стандартни температури.Лепилото за магнитопровода се пече на същата температура.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |