Колеги, представям ви Blaupunkt 5W77, радиото не е мое, но го ремонтирах, преработих и настроих.
http://www.radiomuseum.org/r/blaupunkt_5w77_5w77k.html 6 лампи: AF3 ACH1 AF3 ABC1 AL4 AZ1
Добър приемник според мен, със стъпало за ВЧ усилване на AF3 преди смесителя. Според мен се получи добър резултат като чувствителност и селективност по съседен канал, имам известни съмнения за селективността по огледален канал, защото доста силно приема станции по огледален канал, особено на КВ. Първия входен кръг нямаше ярко изразен максимум при опит за настройка с тримера в горния край на обхвата ~15 МHz. Може би оттам е проблема. А в долния край на обхвата се настройваше перфектно с бобината.
Първоначално апаратът беше много зле, с опит за ремонт от незнаен майстор, подменен мрежов траф с такъв с отопление 6,3 V, разкачени сума ти жици и доста други глупости. Аз смених 25-30 битумни кондензатори и няколко електролитни, като осмовните филтрови 8+ 16 микро набутах в изкормения неподходящ сменен 47+47, особено за AZ1. Аз монтирах 10+22 микро.
Лампи не съм сменял поради ограничен бюджет на собственика. Въпреки това се приемат безброй станции.
От неподходящия траф използвах направо 6,3 V само за трите скални крушки. За съжаление вторичното беше твърде ниско, затова използвах 2 бр 1N4007, дискретно запоени на неизползваните крачета на и без това почти умрялата AZ1, която си остана само за визия. Освободената намотка за отоплението и пехвърлих за отопление на ACH1 ~1A, с цел да разтоваря другата отоплителна намотка и трафа като цяло, чиито параметри не знаех. Отоплението 6, 3 V всъщност беше под 6, предполагам, че предишния майстор е използвал първичната за 240 V, с цел да намали малко отоплението. Другите изводи на първичната не ги видях, не бяха свързани, но и трафът беше леко недостъпен и хич не съм се взирал повече.
Отоплението за останалите лампи загасих опитно с резистор 1 Ом/ 5W и отоплението заспа на 4 V.
Нагласих режимите на всички лампи като посмених някои катодни и гасящи резистори в анодната или на 2-ра решетка вериги....
Първия (анодният) кръг на 1-я МЧУ не се настройваше, поразглобих филтъра, проблемът беше в пукнат кондензатор с капацитет ~ 100p вместо 330p.
Имаше и др. простотии, но не е толкова интересно...
В крайна сметка тествак радиото в реални условия извън Пловдив, и резултатът ми хареса.
Ще кача снимки на шасито в оригинален вид и след ремонта, както и 2 клипа за приема на къси и средни. Клиповете направих на двора, докато поливах китките, затова се чува, вятър, заваля дъжд в началото на клипа, чуват се и гръмотевици - пуканиятя на радиото, както и чуруликането на птички и кучето Джеки на комшията.. Въпреки това мисля, че е интересно. Предаватели бол, но смущенията в града прецакват всичко.
Използвах около 12-14 м жица за антена на височина 1,5-2м от земята. Като боцнах за земно една стойка за въдица в градинката на "съмни-мръкни" които бяха обилно напоени смущенията на средни значително намаляха.
Вижте и чуйте: