| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Маломощен предавател на СВ 615 kHz  (Прочетена 4929 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
  • Населено място: Пловдив
Маломощен предавател на СВ 615 kHz
« -: 02 Август, 2016, 22:28:24 »
    Тези дни сътворих този предавател. За основа съм взел схемата на ahedproductions  :hi:  :drinks: , като плавният генератор съм заменил с кварцов генератор на  615 kHz. Свири и пее като славейче.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Маломощен предавател на СВ 615 kHz
« Отговор #1 -: 03 Август, 2016, 07:21:49 »
 :hi: :drinks:
Браво!!! Машина си ти!
Уау, колко е сгъчкан. Повечето хора, които са я захващали тая схема все им повтарям - по-сбито, без дълги жици, подредено на НЧ и ВЧ секции, далеч усилвателя от крайното и променливия, ама ти направо си го вдигнал на наово равнище в миниатюризацията!  :D
Да си го ползваш със здраве!
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

dakata.radio

• Гост
« Отговор #2 -: 03 Август, 2016, 11:30:49 »
Браво! Чудесна изработка! :) На какво разстояние се лови? Хвърля ли силни хармоници? Коя е антената - тази телескопичната ли?
Дайте и аз да я видя тази схема. :D

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #3 -: 03 Август, 2016, 11:34:31 »
За теб Дака имам по-подходяща, наистина доста читава схема за предавател, той и Билян ти я даваше преди време ето тази:
http://www.techlib.com/electronics/amxmit.htm
Схемата под „Improved circuit“. На нейна база съм си направил моя средновълнов предавател, обаче от две години се каня да направя статийка със снимки за него и да поста във форума и все не намирам време, скоро вече трябва да стане. Направил съм си го в кутия с платка с обработка на НЧ сигнала, филтрации абе наточена работа. Но иначе схемата от сайта с четирите транзистора сама по себе си постига прекрасни резултати!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #4 -: 03 Август, 2016, 17:03:45 »
Точно сега отпуската ще се пробвам да премоделирам на моя изходната верига, така че да мога да ползвам рамкова антена. Направих един хексагон от 4 еднометрови ленти и намотах 5 навивки на него. Стана 77 микрохенри, идеално за горния край на СВ спектъра. Ако стане и той е прав за много по-добрия сигнал в зашумена среда, би трябвало да покрия у нас добре с първия предавател и то без бръмчалки в сигнала. Ще е интересно и ще кача снимки, схема и т.н. та да може който е взел или правил от моите, да може с малко мерак да си го преработи, ако има нужда.
Дака, можеш и моя да направиш, но вместо да се мъчиш с ЛТЦ-то, щото е скъпо и рядко, да си намяташ един осцилатор на правоъгълници пренастройваем по старата схема и да се веселиш.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #5 -: 03 Август, 2016, 17:58:49 »
Дака, можеш и моя да направиш, но вместо да се мъчиш с ЛТЦ-то, щото е скъпо и рядко, да си намяташ един осцилатор на правоъгълници пренастройваем по старата схема и да се веселиш.

Дай някаква схема. 8)

Трябва да помисля и за читава антена (не магнитна или жица), но все не намирам време. Не мога ли да си купя една такава за целта отнякъде? Ще наспамим темата на Голдиб, по-добре да комуникираме за това на лични или в моята тема.
« Последна редакция: 03 Август, 2016, 18:04:37 от dakata.radio »

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #6 -: 03 Август, 2016, 21:07:03 »
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=4970
Но пък сега се замислих, че не знам дали ще намериш ТВА820М...
Пробвай схемата, която казва Ориго първо, после може и моята.

Неактивен goldib

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 03 Август, 2016, 21:32:08 »
ТВА820М в Пловдив в магазин "Викиват"  колкото щеш на цена стотинки 

Неактивен goldib

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 03 Август, 2016, 21:38:04 »
   dakata.radio     Телескопичната антена е за радиоприемника на модула, отстрани буксите са за земя и антена. Сигнала е доста чист на осцилоскоп , но все пак изхода на генератора е с правоъгълни импулси и теоретично дава безкрайно много хармонични На обикновенно радио се чува много слабо хармонк на 1230 kHz а на по свясен приемник и още един, но по скоро щото знам , че трябва да е там

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 03 Август, 2016, 22:50:43 »
Мда, аз също ползвам в момента рамкова антена съвсем импровизирана - навит проводник 1квадрат с диаметър на навивката около 70см и около 10 навивки по спомен. Работи МНОГО по-добре от антената жица и на предавателя не е нужен заземител, какъвто в моя апартамент се оказа че няма хубав. Парното се оказа че за 1 мегахерц не е земя. Описаната намотка от проводник се съгласува идеално с изхода на втората схема в сайта към който съм дал линк - тази Improved circuit. Не е оптималното решение но за момента ми върши идеална работа. Наистина е голямо подобрение спрямо жицата, но отново резултатите зависят от околните източници на смущения и варират от ден на ден. Примерно последните седмици предава поразително чисто, дали защото е отпускарски сезон и много от съседите ги няма и са си изключили уредите от мрежата или друго не знам но в момента дори в близост до инсталационните кабели и LAN мрежата е чисто като сълза, има моменти в натоварения сезон когато около тези места е един жив кошмар от смущения които са там само когато предавателя е включен. (под смущения имам предвид басов брум появяващ се рязко с промяна на положението на приемника в дадени точки от пространството) предполагам всеки който е пускал предавател в градска среда в една или друга степен е изпитвал такъв род смущения.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #10 -: 03 Август, 2016, 23:04:44 »
Аз не съм в градска среда, но и при мен понякога има силни смущения (точно такива, каквито ти си описал). Особено до вратите - кошмар. Също така качеството на излъчвания сигнал зависи и от метеорологичните условия. На моменти се чува отлично, на моменти - отвратително.
« Последна редакция: 03 Август, 2016, 23:24:21 от dakata.radio »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 04 Август, 2016, 11:11:35 »
Не ще да е от метеорологичните условия а по-скоро от натоварването на ел. мрежата и вида на включените консуматори. И тук нямам предвид само в твоята къща а в целия район наоколо. Много е неприятна ситуацията.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #12 -: 17 Август, 2016, 11:43:55 »
За тази схема, интегралът КА2201 ще замести ли ТВА820М без проблеми, защото Викиват в момента ми е далече,
а за доставка с куриер не ми се дават 3 - 4 лв. за нещо, което струва 90 стотинки ?

Неактивен wladoo

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 88

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #14 -: 17 Август, 2016, 20:21:24 »
Викни си правилния чип, не мога ди ти обещая какво поведение би имал с друг чип. Ще си спестиш 2-3 проблема, които съм отстранил чрез собствени характеристики на усилвателя. LM386N далеч не е еквивалент. Не зная за първия споменат.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |