| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Колеги, помогнете за един Sharp GF-8686Z!  (Прочетена 16512 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kristov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 70
  • Населено място: Polski Trymbesh
Re: Колеги, помогнете за един Sharp GF-8686Z!
« Отговор #15 -: 01 Ноември, 2017, 20:41:15 »
Имам такава платка от Sharp GF-8787Z от една серия са и предполагам е същата.Цената е 15лв.
Нямам идея дали работи или не. Ако ви интересува пищете на ЛС

Неактивен Bushman

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 81
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #16 -: 02 Ноември, 2017, 09:20:15 »
15 лева е без пари и изобщо не бих се замислил, но платката не изглежда съвсем същата - селекторът за обхватите е на предния панел, а моят е отгоре... Може да стане, ако трябва само да сменя единия детайл с другия, но ако трябва да преправям нещо по платката - няма да се справя.

Ако е за въпрос - аз имам GF-6363Z с перфектно работещо радио, готов съм да го пожертвам за "донор" на по-скъпия модел, а платката му дори геометрично изглежда същата (врътката за тунинга и селекторът за обхватите са на същите места). Но този (8686) има отгоре ключ и букса за миксиране (микрофон), а 6363 няма. Значи, пак трябва да се преправя нещо (макар и малко) и пак съм в изходна позиция - никой не иска да се занимава, а аз няма да се справя. Значи - не става...  ??? ???
Ако нищо друго не помага – прочети Service Manual!

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #17 -: 04 Ноември, 2017, 23:12:41 »
Колко много се е изписало за едно просто радио...
По принцип радиото се състои от тунер и междинночестотен усилвател, като между тях има пиезокерамичен филтър за 10.7мHz. Тунерът е направен с 2-3 транзитора, а МЧУ - с въпросната интегрална схема...
За да се разбере точно в коя от тези части е проблемът, може да се подаде сигнал от тунера на друго радио към филтъра и МЧУ на това, а също може от тунера на това да се подаде към МЧУ на другото.
Аз залагам на тунера, но казвали ти някой...Първо определете в кой блок е проблемът, а идеи за по-точно диагностициране ще последват в зависимост от резултата...

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #18 -: 06 Ноември, 2017, 11:45:01 »
Така е колега, нещата са прости но за човек който има понятие от тази схемотехника. Постави се на мястото на човека който да кажем няма никаква идея от суперхетеродинни радиоприемници. За него тези думи Тунер, МЧУ, ПКФ са просто термини без никакво значение и респективно шанса да се справи успешно с един такъв ремонт (настройка) е минимален.
По описанието на проблема на първо място бих обвинил кръга на дискриминатора. Качи схемата някъде за да я погледна и да ти кажа кое ядро да врътнеш внимателно като предварително бележиш положението му, за да можеш да го върнеш в изходна позиция. Поздрави!
« Последна редакция: 06 Ноември, 2017, 11:51:00 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #19 -: 06 Ноември, 2017, 15:19:29 »
Да, съгласен съм. Има логика в това да е разстроен кръга на дискриминатора, но не мога да повярвам, че го е гледал човек от телевизионен сервиз и не е проверил първо това. То и без схема е ясно:
кръгът на дискриминатора е ограден в червено. В жълто е първият кръг на МЧУ-товар на смесителя. В зелено са двата пиезокерамични филтъра.
Може авторът да опита да го завърти, но без фанатизъм, че феритът лесно може да се счупи. На слух се чува идеално правилното му положение. Няма нужда от снимки и белязки, всичко това се настройва елементарно, стига да има понятие човек от това как се настройва по принцип радиоприемник.
Има и друг, много по-прост вариант - изпращате ми платката по Еконт и я връщам работеща. Не че имам свободно време, но пък ще си пипомня младините... Е, стига да не са се намачкали ламелите на променливия кондензатор, че тогава става трудно.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #20 -: 06 Ноември, 2017, 20:19:19 »
Здравей, погледни тази схема е за Sharp GF-8686. От един английски форум казват, че са еднакви схемите на Z, H, HB. Разликата е била във външния вид, и стандарта на захранване. Дали е бил моделът за USA и Европа.
http://dox.bg/files/dw?a=d21e42211b

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #21 -: 07 Ноември, 2017, 07:42:51 »
Мда, хубаво нещо е схемата. Има AFC и това усложнява настройката. И до някъде обяснява защо не са се справили в сервиза.... А може нищо да му няма на радиото, само да е разстроено.
Ще се опитам да дам указания като за американец.
Първо, разгледайте снимката. Оградих с жълто кондензатора С22. Той трябва да се окъси, само за настройката. Трябва да се сложи мост (жица), както съм показал с червено. Естествено, с поялник...
След това платката трябва да се свърже с останалата част от касетофона, да се включи на FM, да се хване силна станция, но да се гледа индикатора за нивото на сигнала, а не да се слуша звука. Индикаторът да е на максимум!
Тогава, с подходяща отвертка трябва да се завърти ферита на кръга на дискриминатора, докато звукът стане нормален. За индикатор може да се използва волтметър (DC), свързан на изхода 8 на интегралната схема и маса. Постоянната съставна на напрежението на изхода рязко ще се измени при преминаване през точното положение на настройката, заедно с появата на нормален звук. Стремим се напрежението да застане в средна стойност между минимума и максимума, които се достигат при въртенето на ферита в съседство с нормалния звук. Е, може и само на слух, ако това с уреда плаши...Добре е отвертката да е неметална, може да се издялка от бамбуково шишче например. И с метална става, но самото и присъствие до филтъра малко променя настройката и освен това феритът може лесно да се строши... Кръгът на дискриминатора е в съседство с интегралната схема която сте сменяли. В предното съобщение го показах. Платката не е тази, но  разположението на нещата е същото. Ако проблемът е действително в разстроен кръг на дискриминатора, всичко ще си дойде на мястото. Остава само да се махне моста, за да се разреши работата на AFC. Пробвайте, пък ако не стане, пратете ми платката на радиото...
« Последна редакция: 07 Ноември, 2017, 08:01:25 от NHB »

Неактивен Bushman

• Насочен електрон
  • **
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #22 -: 07 Ноември, 2017, 09:30:05 »
...
Има и друг, много по-прост вариант - изпращате ми платката по Еконт и я връщам работеща. Не че имам свободно време, но пък ще си припомня младините...

Колега, много благодаря за подробните и вероятно практични указания, но не се чувствам уверен в тази област. Определено предпочитам другия вариант... Не съм сигурен, че ще стане само с платката на радиото - индикаторът е на друга платка, няма антена, усилвател, говорители и изобщо... По-скоро бил изпратил целия касетофон (както е разглобен), за да стане работата както трябва.

Разбира се, поемам транспорта в двете посоки и ще си платя за услугата, но нямам представа колко време работа може да отнеме такъв ремонт и не мога да го оценя. Затова ще помоля да кажеш колко ще струва работата, да дадеш адрес за доставка и да задействам процедурата. Още веднъж - благодаря за съдействието!

Поздрави, Стефан.

« Последна редакция: 07 Ноември, 2017, 09:44:21 от Bushman »

Неактивен Bushman

• Насочен електрон
  • **
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #23 -: 07 Ноември, 2017, 09:39:45 »
Така е колега, нещата са прости но за човек който има понятие от тази схемотехника. Постави се на мястото на човека който да кажем няма никаква идея от суперхетеродинни радиоприемници. За него тези думи Тунер, МЧУ, ПКФ са просто термини без никакво значение и респективно шанса да се справи успешно с един такъв ремонт (настройка) е минимален.

Така е, за съжаление... Живеем в специализиран свят и няма как човек да разбира от всичко. Аз съм строителен конструктор и също бих могъл да ви обясня как да си построите къща, например:

Значи, избираш си място с подходяща почва (да може да поеме натоварването, да не е свлачищен района или друго), копаеш и изграждаш фундаментите, после нагоре - носещата конструкция (може да бъде стоманобетонна, стоманена, дървена или друга...), трябва да отчетеш всички възможни натоварвания (собствено тегло, полезен товар, сняг, вятър и каквото друго е приложимо), също и всички възможни комбинации от тях, в които всяко натоварване се отчита със съответния коефициент. А, важно е да осигуриш конструкцията и на земетръс, иначе нищо не правиш... Изграждаш фасадните и вътрешните преградни стени, монтираш покрива, прекарваш инсталациите, дограмата, настилки, мазилки и си готов!

Всичко казано е вярно, но дали ще бъде полезно на някой, който няма представа от строителни конструкции?

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #24 -: 07 Ноември, 2017, 21:24:12 »
Да, така си е.
Варна, Еконт Аспарухово, Невен Бекриев
0885985209
Няма да струва нищо, това е дреболия.

Неактивен Bushman

• Насочен електрон
  • **
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #25 -: 08 Ноември, 2017, 07:42:18 »
Благодаря, ще опаковам щайгата добре и ще я изпратя при първа възможност. Малко ме затрудняваш, но ще намеря начин да се отблагодаря за съдействието... Поздрави и успех!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #26 -: 08 Ноември, 2017, 10:18:30 »
Според мен самата платка на радио тунера е достатъчно да му пратиш на колегата, той ще си я захрани външно и ще извърши настройката, но ти си преценяваш. Индикатора не му е необходим.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Bushman

• Насочен електрон
  • **
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #27 -: 08 Ноември, 2017, 11:23:49 »
Както каже Колегата, на мен ми е по-лесно да изпратя само платката... Но се опасявам дали ще бъде достатъчно?
« Последна редакция: 08 Ноември, 2017, 12:05:21 от Bushman »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #28 -: 08 Ноември, 2017, 17:13:29 »
Само платката на радиото е достатъчна.

Неактивен Bushman

• Насочен електрон
  • **
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #29 -: 11 Ноември, 2017, 13:17:04 »
Здравей, погледни тази схема е за Sharp GF-8686. От един английски форум казват, че са еднакви схемите на Z, H, HB. Разликата е била във външния вид, и стандарта на захранване. Дали е бил моделът за USA и Европа.

Всъщност при GF моделите на Шарп "Z" се води най-скъпата (лукс) модификация с най-много "екстри" - обикновено има линеен вход (line-in), селектор за волтажа на захранването или е малко по-мощна от останалите. Този 8686 е интересен за мен именно с линейния си вход, защото малко Шарп-ове имат такъв - пускам му сигнал от лаптопа и си правя дискотека у дома.

Благодаря за схемата - не че мога да я ползвам, но на Колегата ще му бъде полезна за ремонта на радиото. Аз я намерих същата, от някакъв сайт HiFi Engine.  :reader:

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
30 Отговора
10105 Прегледи
Последна публикация 09 Юли, 2014, 16:09:34
от Петър Демирев
8 Отговора
6409 Прегледи
Последна публикация 23 Януари, 2015, 18:54:14
от mis94
32 Отговора
11463 Прегледи
Последна публикация 31 Март, 2015, 23:24:19
от pana
3 Отговора
2998 Прегледи
Последна публикация 05 Май, 2017, 22:03:01
от ivcho1996
17 Отговора
4625 Прегледи
Последна публикация 29 Октомври, 2017, 20:36:53
от bojitchko

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |