Здравейте, разбирачи! Проблемът ми е следният:
Купих си един един стар касетофон Sharp GF-8686Z. Имам малка колекция от такива машини - някаква носталгия по ученическите години 1980 - 1985. Та касетофончето излезе много читаво - изключително запазено на външен вид, всички копчета и капачето за батериите са си на него, оригиналната антена и дори захранващият кабел си е неговият (Kawasaki)... При теста се оказа, че върти и свири касетите, записва от радиото и от микрофоните без проблеми,също свири чудесно с външен сигнал. Но няма пълно щастие...
Има някакъв проблем с радиото, само на FM (УКВ). Не "хваща" добре станциите, дори и най-силните локални такива. Има някакво шумене и станцията се чува много слабо, сякаш от оня свят... Има и разминаване с индикатора за тунинга - при "пълен" индикатор (уж най-силен сигнал?) не се чува нищо, а някакъв звук (слаб и със смущения) се появява когато няма почти нищо на индикатора. Веднъж нагласена, станцията скоро "се губи" и сигналът много се влияе като се движа из стаята. Дори забелязах, че направо мога да "угася" радиото, ако застана на определено място покрай касетофона. Светодиодът за FM stereo изобщо не светва, дори и на най-силните (местни) станции.
Закарах машината при един познат майстор. Той го погледна и се учуди колко просто е радиото - помислих си: ОК, значи по-лесно ще се оправи. После той го гледа и се усъмни в някаква
интегрална схема ТА7303Р. Намерих я и купих две нови такива, но пак - греда, нищо не става... Моят майстор ми обясни, че "стерео - декодерът работел нормално", но "след междинния усилвател сигналът се губел" (ако съм го разбрал правилно)... Имало там някакъв филтър (?!?), който не можел да се провери дали работи правилно (?!?). С две думи - не успя да го оправи. Това е много странно, защото същият човек ремонтира телевизори колко вратата на хола ми, а сам каза, че това радио е много просто - чудна работа... Схема точно на този модел не успях да намеря из мрежата, но намерих за GF-8585, който (поне на външен вид) е много подобен.
Та се обръщам с молба за помощ - препоръчайте човек из Северопада, който да ми оправи радиото ...
! Плащам си за труда и времето, разбира се. Касетофонът не беше отварян, откакто е сглобен в Япония преди 35 години, никакви махленски майстори не са ръчали из него. Все си мисля, че проблемът не може да е толкова голям, радиото е на отделна платка и според моя познат не е сложно, така че работата едва ли много за човек, който знае къде да пипне и как. Ще бъда много признателен, ако някой реши да се заеме с този проблем, защото наистина не познавам други спецове по електрониката и не знам към кого да се обърна. Благодаря ви предварително.