| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов мини стерео усилваел 2х1W  (Прочетена 13014 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
  • Населено място: София
Re: Лампов мини стерео усилваел 2х1W
« Отговор #15 -: 02 Юни, 2016, 08:11:10 »
Интересно и обмислено предизвикателство, успех!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #16 -: 02 Юни, 2016, 10:37:46 »
Захранването до колкото виждам ще е отделен модул че в тази кутийка няма как да се съберат трафчето и дросела на Ангелов. Каква се предвижда да бъде кутийката на захранващия модул?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #17 -: 02 Юни, 2016, 12:30:16 »
Захранването до колкото виждам ще е отделен модул че в тази кутийка няма как да се съберат трафчето и дросела на Ангелов. Каква се предвижда да бъде кутийката на захранващия модул?

Мисля всичко да е на общо по-голямо шаси, без излишни конектори и свързващи кабели. Разделянето им ми звучи като самоцел да покажеш колко малък ти е усилвателя, да ама без захранване. Чудя се как да разположа елементите, с оглед на симетрия и добър визуален вид, може би захранването в средата и двата канала разделени -един отляво, другия отдясно. Може би нещо такова:

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #18 -: 02 Юни, 2016, 12:42:16 »
Имам още няколко чуденки - входните букси мисля да са чинчове, 3,5 мм мини стерео жак ми се вижда малко несериозно и несигурно, още повече, че трудно ще намеря качествен, по магазините е пълно с китайски боклуци. За изходите към колоните е най-голямата ми чуденка - щипки не харесвам, може би нещо такова, като на долната снимка, но обикновено са твърде дълги и обемни за габаритите на този усилвтел. Ще проверя по магазините за по-финни. Мисля си за такива букси, защото можеш да включиш и с банан-щекер или да стегнеш с гайката, което дава добър контакт.
Дайте идеи!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 02 Юни, 2016, 19:25:31 »
На моя лампов сложих такива:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/23867/
Не са нищо особено на вид обаче дават добър и надежден контакт. Трябва обаче да се свързват колоните с използване на отверка. Другото както си се ориентирал са си банан конекторите. Не знам дали ще намериш по-малки.
А относно захранването - бях останал с впечатлението че усилвателя ще се помества изцяло в тази кутийка дето си сложил в нея запалката за мащаб, в следствие на което предположих че захранването ще е отделно, но явно тази кутийка е нещо друго.
Топологията с Ш мрежов траф между двата Ш изходни мисля че не е добра, близо са и със сигурност ще чуваш брум от магнитното поле, освен ако изходните или мрежовия не е под магнитен екран.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #20 -: 02 Юни, 2016, 23:31:49 »
Тези снимки на кутийката по-горе са от идеята на "Колибри"-то, посочил съм линк по-надолу, както и още един на подобна разработка. Схемите горе са също идейни, въпреки, че съм решил най-напред да експериментирам първата. В нея видях грешка - гасящият/филтров резистор към крайната лампа е с невярна стойност - 280 Ома не може да свали напрежението от 200 на 110V при ток 32 мА. Това разбира се не е проблем. Ще си поиграя с режима на крайната, при различните схеми доста варира от ниско напрежение с голям ток до обратното като наблюдавам как ще се държи и изходния траф. А мойта кутия/шаси тепърва ще я правя, чакам да дойдат и трафовете.
Вероятно ще направя екран на мрежовия, ако се наложи даже и на дросела. Изходните са с капак, който не зная от какъв материал е. Друго подреждане - асиметрично май няма да изглежда добре визуално.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #21 -: 03 Юни, 2016, 11:20:09 »
Ако дросела участва в CLC филтър няма да има нужда от екран, само ако ти е първи елемент след изправителя без кондензатори пред него ще му трябва защото започва да излъчва почти колкото мрежовия траф. И аз клоня на първо място към първата схема - 1. Има обратна връзка - при крайната лампа в пентоден режим и желанието за по-голяма мощност от тези малки лампи е желателно наличието на ООВ. 2. SRPP е хубаво нискоомно стъпало което лесно се бори с големи капацитети по пътя, а освен това предполага по-малко проникване на брум между стъпалата. Освен това има някакви шансове поради това че е нискоомно да подкара крайната лампа и в леко положителните преднапрежения на първа решетка в част от амплитудата при максимален сигнал с което да се увеличи изходната мощност.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #22 -: 03 Юни, 2016, 18:58:29 »
Изхидните са вече тук - квадрати ~42x42 mm, h=45, като 30 mm са над шасито, 15 отдолу.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #23 -: 03 Юни, 2016, 19:26:58 »
Владо, би ли измерил индуктивността и омическото съпротивление на първичната? :)

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #24 -: 03 Юни, 2016, 21:31:46 »
Владо, би ли измерил индуктивността и омическото съпротивление на първичната? :)

Първичните са 2 - с импеданс 7КОм за комбинация при паралелно свързване 3,5 КОма и серийно 14КОма.  Не са навити бифилярно, изрично е упоменато, че трафът е за еднотактно стъпало. Омичното съпротивление е 246 Ома и 322 Ома. Активната съставна на импеданса е относително малка, затова може да се приеме, че импедансът на двете е приблизително равен.

Озадачи ме обаче индуктивността!...? По 3,37 Н и на двете, но когато ги меря свързани последователно уредът отчита 13,44 Н или 4 пъти по-голяма. Според електротехниката L=L1+L2, т.е в случая би трябвало да е 6,74.
От друга страна индуктивността на бобина със сърцевина L=K.N.N - където N е броят на навивиките а К- коефициент, включващ абс. магнитна проницаемост, магн. пр-мост на материала на ядрото и геометрията на ядрото. Коефициентът К е еднакъв тук за двете бобини и в случая е константа. Двете свързани последователно бобини са фактически една бобина с 2 пъти повече навивики и понеже индуктивността е в квадратична зависимост от навивиките би следвало да е 4 пъти по-голяма. Кое е вярното? Я тука теоретиците да сложат едно рамо.

Или аз съм супер тъп или уредът е за изхвърляне. Или... не знам какво...

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #25 -: 03 Юни, 2016, 21:38:35 »
Всичко е вярно, от квадрата на навивките зависи, то и като приведено съпротивление е така 3,5к/14к, за 7к може би, ако са последователно свързани и ВГ е 8 ома...???
В твоя случай ще трябва да ги запаралелиш и ще имаш 3,5к
От какъв материал е магнитопровода, може ли да се определи?
Извинявай за въпросите но аз навивам трафове и ме интересува какво постигат професионалите!!! :)
« Последна редакция: 03 Юни, 2016, 21:52:18 от styrshel »

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #26 -: 03 Юни, 2016, 21:57:11 »
Иване, я пак, ама по бавно по-подробно и като за по-прости хора, че нещо не схванах. Как всичко е вярно? Според първата формула трябва да е ~6,7Н, a spored 2-ta 13,44. Не може и двете да са верни след като са различни.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 03 Юни, 2016, 22:03:55 »
Едната е 3,37, последователно двете трябва да дадат 4 пъти повече
паралелно трябва да е пак 3.37, може да провериш

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #28 -: 03 Юни, 2016, 22:23:19 »
Едната е 3,37, последователно двете трябва да дадат 4 пъти повече
паралелно трябва да е пак 3.37, може да провериш

Проверих, прав си!

А защо не е вярна формулата Lекв.=L1+L2 за сериино свързване?
И съответно  1/Lекв=1/L1+1/L2 за паралелно свързване?

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #29 -: 03 Юни, 2016, 22:27:23 »
това е вярно за отделни индуктивности, тук става дума за една индуктивност - зависи само от сечението на магнитопровода, материала му и броя на навивките (от квадрата им) :)
Добри са трафчетата!!! Успех!!!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |