За мен като смел експериментатор ще е интересно ако спретнем два модела усилватели , единия с вносните лампи , а другия - с руски ,настройваме в режим и пускаме един и същи експериментален аудиозапис и възпроизвеждаща система, ако се окаже , че вносните лампи вадят по качествен звук, ама забележимо , ще си направя извода , че петкратната разлика си заслужава , ако не ... значи имаме елемент на снобизъм
аз лично бих спонсорирал с лампи подобен експеримент
и не само с лампи ...примерно и с кондензатори
Ей, приятелю, сноб ли ме наричаш?
1. Първо всички лампи са вносни, родно производство няма;
2. От финансова гледна точка си пропуснал най-важното и голямо перо - изходните трафове;
3. Западните лампи по принцип са по-качествени, ако не беше така руските аналози щяха да са по скъпи на световните пазари от Телефункен, Valvo, Siemens, Mullard и т.н. Казах по принцип, не е задължително винаги да е така.
4. Аз не харесвам руската техника, визирам най-вече радиотехниката, защото аз с това се занимавам. Немските радиоапарати, а вероятно и американските с които аз нямам опит са в друго измерение в сравнение с българските и руските, но за това не бих спорил с никого обаче. Въпрос на вкус. Едни харесват класика, други R&B, трети - чалга.
5.
Най-важното, поради което избрах тези лампи и основно крайната 5902 е, че за нея има подходящи изходни трафове, разработени у немско, а на швабите им вярвам. Не безрезервно, но все пак...
6. Погледнах 6П30Б - има характеристики, които предполагат, че става. Вероятно ще свири подобно, а може и по добре от от5902. Както каза Styrshel моите лампи не са нещо изключително. Просто хората са експериментирали с тях и твърдят, че имат добри резултати. Склонен съм да им вярвам. Ще видим. Аз не искам да откривам топлата вода. А и нямам време.
7. Ако ще 6П30Б да е 100 пъти по-добра, ако не и турнеш добър, подходящ добре съгласуван траф и в подходящ режим самата лампа, язък за хубостта й. Големият въпрос е кой и за колко ще ти направи добър изходен траф. Това бяха моите отправни точки при избора на елементите и съчетаването им.
И колеги, да не забравяме, че тук не гоним все пак велико качество. Аз търся приличие. И все пак що-годе нещо грамотно. Затова и приемам с удоволствие всякакви идеи и съвети.
С най-добри чувства към тебе, Венци и всички други колеги!