| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов мини стерео усилваел 2х1W  (Прочетена 13007 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
Започвам един проект на мини усилвател, че около работната маса все не стига мястото.
Свръхминиатюрни лампи 5718 -триод, 5840- пентод (ще се ползва в триодно свързване като предусилвател и крайни пентоди 5902=ЕL71. Лампите са вече при мен, чистак-бърсак нови, пройзводсрво USA и France.

Схема с варианти, ще пробвам различни варианти и режими:

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
Re: Лампов мини стерео усилваел 2х1W
« Отговор #1 -: 31 Май, 2016, 18:19:10 »
За ориентация за големината на лампите, изходните трафове и целия АМП:
Първата лампа е ЕL84 (Е84L), втората UBL1.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 31 Май, 2016, 18:32:42 »
Изходните трафове с Z=3,5 KOma/ 4/8 Oma/1W, специално разработени за 5902 и подобни. Производител Germany, Reinhöfer Electronic gmbh.
На горната снимка е точно моят модел, очаквам ги до седмица.

Мрежов траф - по поръчка ANG 24W;
Drosel - ANG- навит на ядро на 6W траф с възд. междина. Още не са готови, но са уточнени с фирмата за другата седмица.
Дроселът е много по-малък от мрежовия, от снимките не е видно.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 31 Май, 2016, 19:03:43 »
Колони с култовите Saba с много добра чувствителност Greencone 2x Saba Permadin 19-200 5298 U8 и пищялки 2x Saba 1670DU15, използвани в най добрите радиоапарати на Саба 1954-1958 год.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #4 -: 31 Май, 2016, 19:22:36 »
Интересно начинание, погледнах набързо лампите, не са нещо изключително освен че са миниатюрни. Говорителите обаче - къртят!!! Успех ти пожелавам, а че ще се забавляваш е сигурно!!!  :) :) :)

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 31 Май, 2016, 19:31:42 »
Точно така е, целта е да се забавлявам, но и имам нужда от това нещо.
А с 5902 разработчикът на "Kolibri", което не е безизвестно твърди, че е постигнал много добри качества, бил тук таме на изложения и прослушвания, някъде видях, че аудиофилски издания го оценяват много добре, без да съм чел подробно. Абе едва ли е върхът на Hi-End, но по-скоро е пиниз, а мисля, че ще го накарам да свирне не лошо с добри изходни трафове и говорители.

Виж линковете:

http://www.roehrentechnik.de/html/kolibri.html

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Hermann-Mini-Amp/Hermann-Mini.htm

« Последна редакция: 31 Май, 2016, 19:37:42 от dinev66 »

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #6 -: 31 Май, 2016, 21:02:13 »
загледах се в експеримента и  се  питам дали е възможно  тия вносните и скъпи лампи да се заменят с 6Н16Б или  6Н17Б или 6Н18Б и респективно за крайни пентоди 6П30Б или  6П25Б  :hi:
или за триоди 6С17К - тия  са голема гъзария  :writer:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #7 -: 31 Май, 2016, 21:10:38 »
Следва да стане с руските ако са с подобни параметри като анодна мощност. Аз обаче се съмнявам че ще изкара по 1 ват на канал RMS с тези крайни лампи в SE, просто анодната им мощност едва ли е достатъчна. Може и да греша, но дали не става въпрос за амплитудна мощност т.е. RMS*2?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 31 Май, 2016, 21:21:47 »
Сега като се загледах, в пентодно свързване ще извади 1ват, но ще трябва по-високо анодно, както е дадено 135в ...???

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #9 -: 31 Май, 2016, 22:17:23 »
за мен като смел експериментатор ще е интересно ако спретнем два модела усилватели , единия с вносните лампи , а другия -  с руски ,настройваме в режим и  пускаме един и същи експериментален аудиозапис и възпроизвеждаща система, ако се окаже , че вносните лампи вадят по качествен звук, ама забележимо , ще си направя извода , че петкратната разлика си заслужава , ако не ... значи имаме елемент на снобизъм :hi:
аз лично бих спонсорирал с  лампи подобен експеримент  :drinks:
и не само  с лампи ...примерно и с кондензатори  :hi:

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 31 Май, 2016, 23:58:19 »
За мен като смел експериментатор ще е интересно ако спретнем два модела усилватели , единия с вносните лампи , а другия -  с руски ,настройваме в режим и  пускаме един и същи експериментален аудиозапис и възпроизвеждаща система, ако се окаже , че вносните лампи вадят по качествен звук, ама забележимо , ще си направя извода , че петкратната разлика си заслужава , ако не ... значи имаме елемент на снобизъм :hi:
аз лично бих спонсорирал с  лампи подобен експеримент  :drinks:
и не само  с лампи ...примерно и с кондензатори  :hi:

Ей, приятелю, сноб ли ме наричаш? :---   :D
1. Първо всички лампи са вносни, родно производство няма;
2. От финансова гледна точка си пропуснал най-важното и голямо перо - изходните трафове;
3. Западните лампи по принцип са по-качествени, ако не беше така руските аналози щяха да са по скъпи на световните пазари от Телефункен, Valvo, Siemens, Mullard и т.н. Казах по принцип, не е задължително винаги да е така.
4. Аз не харесвам руската техника, визирам най-вече радиотехниката, защото аз с това се занимавам. Немските радиоапарати, а вероятно и американските с които аз нямам опит са в друго измерение в сравнение с българските и руските, но за това не бих спорил с никого обаче. Въпрос на вкус. Едни харесват класика, други R&B, трети - чалга.
5. Най-важното, поради което избрах тези лампи и основно крайната 5902 е, че за нея има подходящи изходни трафове, разработени у немско, а на швабите им вярвам. Не безрезервно, но все пак...
6. Погледнах 6П30Б - има характеристики, които предполагат, че става. Вероятно ще свири подобно, а може и по добре от от5902. Както каза  Styrshel моите лампи не са нещо изключително. Просто хората са експериментирали с тях и твърдят, че имат добри резултати. Склонен съм да им вярвам. Ще видим. Аз не искам да откривам топлата вода. А и нямам време.
7. Ако ще 6П30Б да е 100 пъти по-добра, ако не и турнеш добър, подходящ добре съгласуван траф и в подходящ режим самата лампа, язък за хубостта й. Големият въпрос е кой и за колко ще ти направи добър изходен траф. Това бяха моите отправни точки при избора на елементите и съчетаването им.

И колеги, да не забравяме, че тук не гоним все пак велико качество. Аз търся приличие. И все пак що-годе нещо грамотно. Затова и приемам с удоволствие всякакви идеи и съвети.

С най-добри чувства към тебе, Венци и всички други колеги!

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #11 -: 01 Юни, 2016, 18:19:02 »
Успех, колега, страхотен дизайн мъничък, стискам палци!  :drinks:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 01 Юни, 2016, 20:47:18 »
Ех и ти Владо, какъв български форум ще сме ако първо не ти намерим кусури!!! Ти го направи пък след това ще те хвалим!!! Успех!!!  :good: :good: :good:

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 02 Юни, 2016, 01:07:52 »
Успех, колега, страхотен дизайн мъничък, стискам палци!  :drinks:

Благодаря!  :hi:   :drinks:

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 02 Юни, 2016, 01:11:04 »
Ех и ти Владо, какъв български форум ще сме ако първо не ти намерим кусури!!! Ти го направи пък след това ще те хвалим!!! Успех!!!  :good: :good: :good:

Никакъв проблем. В търсенето на кусури се раждат по-добрите решения. Благодаря!  :good:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |