| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Респром 6104  (Прочетена 37953 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен waffenss

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 62
  • Населено място: Сливен
Re: Респром 6104
« Отговор #45 -: 14 Април, 2013, 03:42:11 »
Грешката за каскадата е моя ,подведох се с цветните респроми .Човек до тук не видях един пост в който си написал какво си измерил и колко волта е ,а само сменяш части и правите експерименти все едно сте на полето .Така няма да стане ,или сядай и измери основни неща и след това сам ще си отговориш на въпроса къде ти е проблема ,или го носи на някой който разбира и за отрицателно време ще ти го поправи и ще му се радваш !

Неактивен eset2

• Квантов електрон
  • Публикации: 349
  • Населено място: Стара Загора
« Отговор #46 -: 14 Април, 2013, 09:01:16 »
Грешката за каскадата е моя ,подведох се с цветните респроми .Човек до тук не видях един пост в който си написал какво си измерил и колко волта е ,а само сменяш части и правите експерименти все едно сте на полето .Така няма да стане ,или сядай и измери основни неща и след това сам ще си отговориш на въпроса къде ти е проблема ,или го носи на някой който разбира и за отрицателно време ще ти го поправи и ще му се радваш !
ГОСПОДИНЕ? Направихте ли си труда да прочетете страница 2? Няма ли да му се радвам ако си го оправя сам?

Нито се карам,нито се заяждам,просто искам да ви кажа,не сте прав,че не съм измерил никакви напрежения.
« Последна редакция: 14 Април, 2013, 09:05:20 от eset2 »

Неактивен waffenss

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #47 -: 14 Април, 2013, 09:18:20 »
Аз си направих труда да прочета цялата тема и както сам забелязвате продължавам да я следя ,но с някои ваши откровени изказвания "Не е моя работа да се захващам да меря,ако беше нещо транзистор,но все пак ако реша напрежението ли да меря във(V) " , " Как точно да меря с мултицета,имам доста опит с компютри,но с телевизори никога не съм се занимавал. Едната сонда на шасито тоест маса? " няма как просто да стане работата .Подкрепям че няма  лошо човек да научи нещо , но така вие рискувате да повредите повече техниката и най важното вашата безопасност . Съветвам ви да започнете с нещо по лесно и безопасно ,да натрупате знания и тогава да се впускате в поправката на каквато и да била битова техника .Не ви го казвам всичко това с цел да се заяждам с вас ,а от личен опит .

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #48 -: 14 Април, 2013, 09:24:55 »
Така си е,но в рамките на тези два месеца,успях да прочета една книжка,за да ми стане малко ясна работата,щом вече съм измерил нещо,значи знам за какво става въпрос. Най-важното е работа на безопасност,както Вие го казахте вече. Имам мерак да науча този вид техника.

Неактивен waffenss

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #49 -: 14 Април, 2013, 09:32:03 »
Следващата стъпка е да си изясниш как работят отделните блокове ,и като всяка една техника и тази си иска голям стаж и пак има моменти в които разбираш ,че има какво още да научиш .

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
  • Населено място: София
« Отговор #50 -: 14 Април, 2013, 10:54:29 »
.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #51 -: 14 Април, 2013, 13:47:18 »
Никаква искра не дава,въобще няма. Забелязах,че искрата преди диода е в такт със свистенето. Нямам такъв кондензатор,в момента съм си на село и чак другата седмица ще имам възможност,да се занимавам пак с телевизора. Ако  след като заменя диода телевизора тръне и работи нормално,има ли смисъл да пробвам това с високоговорителя? Да не би да сте сбъркали с 400нано фарадовия кондензатор,че не ми излиза такъв?

Кондензатор всякакъв става да е над 100 нано фарада , става въпрос да разбереш каква честота постъпва на крайния транзистор към ТХО-то. Ти едва ли ще разполагаш с честотомер , или пък не вярвам да имаш и оцилоскоп. Затова с подръчни средства ти подсказвам как да разбереш каква честота управлява крайния транзистор , от което зависи режима на ТХО-то. Един качествен що годе високоговорител трябва да възпроизвежда от 20-50Hz  до 15-18 kHzзвук , честотата за управление на ТХО-то е в най-горния диапазон на високите честоти - 15 625Hz и тази честота може да се възпроизведе и през високоговорител , а кондензатора е за разделител за да не натовариш някой възел с високоговоритела или за да изгориш самия високоговоритен . Капацитета в нано фаради пропуска високите честоти ,  изпозват го като филтър за ниските честоти при свързването на високочестотни говорители ( пищялки) в тонколоните.  Почти съм сигурен , че проблема не ти е във високоволтовия изправителен диод , ТХО-то ти не действа в правилен режим. При нормална работа искренето във високоволтовата бобина трябва да ти е постоянно при доближаване на отверка , а не да се появява и изчезва в такт със свистенето.  Ако през високоговоритела чуеш честотата , която трябва да е постоянна , а не да се променя , при прекъсната връзка към транзистора , означава  че до там всичко ти е изправно. При свързване със крайноия транзистор , натоварва се прекалено много веригата на сигнала , предполагам се укъсява , и се задейства защитата от к.с. на генератора - включва се и изключва переодично тази защита и за това се чува това по-скоро писукане.
1 стъпка - направи опита с високоговоритела  - ако чуеш нормална честота - продължи към стъпка 2, а ако не усложнява ти се ремонта - търси повредата в  импулсното захранване
2 стъпка -  търси повредата в крайния транзистор и кондензаторите към него,  за препоръчване подмени транзистора с друг и внимавай при поставянето на слюдената подложка  да няма връзка между корпуса и охладителвя към него !

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #52 -: 05 Май, 2013, 12:56:00 »
След дълга борба най-накрая го подкарах. ::) ::)
Сменени елементи:
Краен транзистор V15(BU205)
Повишаваща и товарна бобина на ТХО
Блока ГХО
Дребна повреда в блока ИЗ
C16,C17,C18
След като смених тези елементи и телевизора тръгна.
Ето как работи: http://vbox7.com/play:889e882f2f

Честит празник на всички :drinks: :drinks: :drinks: :drinks:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #53 -: 05 Май, 2013, 19:50:57 »
И КТ838 да сложиш пак ще тръгне,търси другаде :)

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #54 -: 12 Май, 2013, 15:20:33 »
Причина  за цъкането е от ниско или високо напрежение, извън границите. Може да е прекъснат тримера на имп. блок или изсъхнали кондензатори.

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #55 -: 13 Май, 2013, 18:05:00 »
Проблема в захранването беше от B260D+ нагласяне на напрежението 130V на 9-то краче на блока ИЗ от тримера.

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #56 -: 14 Септември, 2013, 13:12:47 »
Търся схемата на процесорната част. Процесора е MHB193,почна да си губи програмите. На платката където е процесора пише ОТК 1991. Благодаря предварително :drinks: :drinks:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #57 -: 14 Септември, 2013, 14:30:05 »
MHB193 не е процесор!
EAROM TV PROGR.MEMORY

Има ги в Пулсатор,около 12 лева.
http://pulsator.bg/integralni-shemi/139426-MHB193-TSL.html
ОТК 1991  качественния контрол,че са го проверили :D

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
13 Отговора
2654 Прегледи
Последна публикация 03 Декември, 2019, 02:49:55
от FAMICOM_87

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |