Никаква искра не дава,въобще няма. Забелязах,че искрата преди диода е в такт със свистенето. Нямам такъв кондензатор,в момента съм си на село и чак другата седмица ще имам възможност,да се занимавам пак с телевизора. Ако след като заменя диода телевизора тръне и работи нормално,има ли смисъл да пробвам това с високоговорителя? Да не би да сте сбъркали с 400нано фарадовия кондензатор,че не ми излиза такъв?
Кондензатор всякакъв става да е над 100 нано фарада , става въпрос да разбереш каква честота постъпва на крайния транзистор към ТХО-то. Ти едва ли ще разполагаш с честотомер , или пък не вярвам да имаш и оцилоскоп. Затова с подръчни средства ти подсказвам как да разбереш каква честота управлява крайния транзистор , от което зависи режима на ТХО-то. Един качествен що годе високоговорител трябва да възпроизвежда от 20-50Hz до 15-18 kHzзвук , честотата за управление на ТХО-то е в най-горния диапазон на високите честоти - 15 625Hz и тази честота може да се възпроизведе и през високоговорител , а кондензатора е за разделител за да не натовариш някой възел с високоговоритела или за да изгориш самия високоговоритен . Капацитета в нано фаради пропуска високите честоти , изпозват го като филтър за ниските честоти при свързването на високочестотни говорители ( пищялки) в тонколоните. Почти съм сигурен , че проблема не ти е във високоволтовия изправителен диод , ТХО-то ти не действа в правилен режим. При нормална работа искренето във високоволтовата бобина трябва да ти е постоянно при доближаване на отверка , а не да се появява и изчезва в такт със свистенето. Ако през високоговоритела чуеш честотата , която трябва да е постоянна , а не да се променя , при прекъсната връзка към транзистора , означава че до там всичко ти е изправно. При свързване със крайноия транзистор , натоварва се прекалено много веригата на сигнала , предполагам се укъсява , и се задейства защитата от к.с. на генератора - включва се и изключва переодично тази защита и за това се чува това по-скоро писукане.
1 стъпка - направи опита с високоговоритела - ако чуеш нормална честота - продължи към стъпка 2, а ако не усложнява ти се ремонта - търси повредата в импулсното захранване
2 стъпка - търси повредата в крайния транзистор и кондензаторите към него, за препоръчване подмени транзистора с друг и внимавай при поставянето на слюдената подложка да няма връзка между корпуса и охладителвя към него !