| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Респром 6104  (Прочетена 37956 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен waffenss

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 62
  • Населено място: Сливен
Re: Респром 6104
« Отговор #15 -: 12 Март, 2013, 02:13:06 »
Не е от това в случая даже са сложени по мощни транзистори ,направи това което ти казаха да измериш високото B+ .

Неактивен eset2

• Квантов електрон
  • Публикации: 349
  • Населено място: Стара Загора
« Отговор #16 -: 10 Април, 2013, 14:33:13 »
Сложих лампа 220V/60W на мястото на V13,спрямо колектор-маса измерих 118V. Съпротивлението на едното краче във ВВ бобина спрямо маса е 0 ома. Проблема в ТХО-то ли е?

WAFFENSS, Видяхте ли го?
« Последна редакция: 14 Април, 2013, 08:58:37 от eset2 »

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #17 -: 10 Април, 2013, 18:32:58 »
Понеже до сега не сте се занимавали с ремонт на телевизори, трудно ще установите дали повредата е в повишаващата бобина или
във високоволтовия диод след нея. Това най лесно се прави чрез подмяна с проверено изправни. За това моят съвет е да продължите
по метода на изключването. Възстановете връзките на бобината и транзистора и включете пробната лампа на мястото на моста в
куплунг Х11 (между 3 и 4 краче по схема). Така захранването на ТХО ще мине през лампата. Преди да включите проверете
вторичните вериги на ТХО за пробив в диодите и късо към маса. Това са V11, захранващ платката за вертикално отклонение - с
четирите тримера, V9, захранващ видеоусилвателя, V8 540V, V10 -36V. Пробата може да се направи и при извадена платка за
вертикално отклонение. Ако във всичките тези вериги всичко е добре, тогава най добре е да се подмени повишаващата бобина.
Има и други причини за повишен товар, но те са по малко вероятни. При нормална работа крушката трябва да свети много слабо и
съответните вторични напрежения да са в границите 80 - 90 % от нормалните. Аз лично съм използвал крушки от 100W.
Майката му е търпението. Успех!

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #18 -: 11 Април, 2013, 08:51:56 »
Четох тука писанията на момчетата и се сетих че правих в едно село веднаж два такива апарата в съседни къщи . И на двата бяха гръмнали котденнзаторите под номер С16 С17 те забиват импулсното захранване и става същия ефект който описвате. Отпой ги и провери дали не са си заминали. Но трябва да сложиш пак такива от цветните телевизори . Там има голяма реактивна енергия и кондензаторите са по специални . Пиши ми какво си открил.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #19 -: 11 Април, 2013, 19:01:47 »
Сега се сещам - от ТХО-то се захранва и крайното стъпало за звука - имаш ли звук ? Откачи единия извод на повишаващата бобина Провери с мултицет напреженията , които излизат от воричната на тхо-то, имай в предвид , че ако ти е окъсила повишаващата бобина колкото и транзистора да сменяш BU.... , веднага ще цъфват. Най вероятно е да е пак изгорял клъм ТХО-то ти транзистора , 3-4 съм сменял докато го подкарам подобно респромче. Така че много трябва да се внимава при пробите с включването в ел . мрежата.  Има и платка , модулче с генератора за хор. отклонение , и тя може да не е изправна. Спецефичното при тези телевизори беше , че за захранването на хор. отклонение сигнала се взема от импулсното захранване , а не от платката на генератора , от генератора само се коригираше  честотата в таккт със синхронизацията но може и да се бъркам.
« Последна редакция: 11 Април, 2013, 19:08:27 от Ricarq »

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #20 -: 12 Април, 2013, 13:42:31 »
Нямам звук. Бях взел едно ТХО втора употреба,казаха ми,че било здраво,но и с него същия ефект. Кое краче да отпоя на повишаващата по схемата?

http://kn34pc.com/sch/sch_tv/sch_tv_resprom_t_5002_t_6102.pdf

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: 12 Април, 2013, 23:21:55 »
Имам пробив във веригата при транзистора BU205,между база-емитер. Транзистора е здрав,проверих диода V12,здрав е. Трябва ли да имам такъв пробив,както е сега?

П.П: Вече изкарах шум,но няма картина. 6-то краче на ТХО-то трябва,да изолирам от шасито и да го проверя?
« Последна редакция: 13 Април, 2013, 08:25:01 от eset2 »

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #22 -: 13 Април, 2013, 11:03:10 »
Имам пробив във веригата при транзистора BU205,между база-емитер. Транзистора е здрав,проверих диода V12,здрав е. Трябва ли да имам такъв пробив,както е сега?

П.П: Вече изкарах шум,но няма картина. 6-то краче на ТХО-то трябва,да изолирам от шасито и да го проверя?

Между базата и емитера на BU205 има съпротивление R43 - 33 ома , т.е. винаги между базата и емитера съпротивлението ще е малко в омове , освен ако не разкачиш транзистора от платката ( базата или емитера от масата ). Това съпротивление служи като товар на трионообразните импулси  постъпващи в базата и същевременно падението на напрежението в него отпушва и запушва транзистора. За изправността на транзистора се съди при измерване със разкачени изводи от към платката , иначе измерването не отговаря и е безмислено.

Относно как да откачиш повишаващата бобина - има 2 извода , единия към маса , а другия към високоволтовия диод TV18 ( Гледай дъното на схемата на Тр.3). Високоволтовия диод представлява нещо като порцеланов предпазител , вади се много лесно , държи се на калчукови държачи , като и двата държачи са направени да се приплъзват. Лесно ще го свалиш и с това считай за разкачена веригата на ТХО-то , но внимавай да не го обърнеш после като го мпоставяш, че екрана няма да светне посмъртно :) Другият извод на повишаващата бобина е към маса. Но този към диода е достатъчен , него не е нужно да го отпояваш , освен ако не сменяш бобината  - върви с два извода тази бобина , единия се връзва към масата , а на другия изилза високоволтово кабелче със щифт, на който се захваща този диод с форма на предпазител.

За изправността на ТХО-то - вярно , че се съди по появата на звука но по-точно:
Нисковолтовата част (12V)за захранване например на усилвателя на звука  се взема в този телевизор не със трансформатор и грец, а като извод 5 от ТХО-то. грец не е необходим , защото там честотата не е 50Hz  , а 16 кHz, един диод е достатъчен (V11), и за филтраж C15 - 1000 микро. Там на този кондензатор спямо двата му извода (единия към маса) при изправно ТХО трябва да се появят 24V !
През R35 - 27 ома отива за захранване на платката за верт. отклонение , а иначе за платката за звука се намалява напрежението през R36-1килоом  и стабилизира със  параметричен стабилизатор - V18,V19р V25 и ценеровия диод  PL6v2zна 12V  и постъпва в звука .

Така че ако  не ти работи ТХО-то - няма да имаш нито картина , нито звук. Ако ти тръгне звука и напрежението на C15 е колкото указаното в схемата - ТХО-то ти работи - проблема да не ти свети екрана е или в повиш. бобина , високоволтовия диод , високоволтовия кабел или шапката към кинескопа,  а може и катода да е запушен (откачен клупунг от пред)  или дадер регулатор на яркостта на най-ниска степен.

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #23 -: 13 Април, 2013, 17:36:07 »
На C15 имам 10-12 волта. Мисля от старото ТХО да взема повишаващата и да вика какво ще е.
« Последна редакция: 13 Април, 2013, 17:42:47 от eset2 »

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #24 -: 13 Април, 2013, 17:47:02 »
Много е ниско това напрежение на C15 , или нещо някъде ти се товари , или  проблема е в веригите на ТХО-то !

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #25 -: 13 Април, 2013, 18:39:22 »
След смяната,същата работа. Ще махна платката звук,ще премеря пак на C15 и ще пиша.
« Последна редакция: 13 Април, 2013, 18:47:51 от eset2 »

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #26 -: 13 Април, 2013, 19:02:36 »
След смяната,същата работа. Ще махна платката звук,ще премеря пак на C15 и ще пиша.
Все пак имаш някакво напрежение на C15 , би трябвало екрана да светне вече , е появи ли се растер поне ? Ако  не и със смените на високоволтовата бобина пак няма , остава във високоволтовия диод повредата , при вкючен телевизор като доближиш с отверка към високоволтовата бобина получава ли се ултравиолетово сияние ? Ако няма може би задаващия генератор , който е на отделна платка да е неизправен или генератора на импулсното захранване - от тези 2 генератора зависи честотата на ТХО-то, която трябва да е 16 kHz

Неактивен waffenss

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 62
  • Населено място: Сливен
« Отговор #27 -: 13 Април, 2013, 19:34:03 »
Мисля че човека постъпва много новаторски без база знания в ремонт на телевизионни приемници ,а моето мнение да спре да го рови и да сменя части които ако си беше направил труда да разбере ТХО много рядко дефектира и още куп неща ,ами направо да се отправя към най близкия сервиз ! Току виж разбере утре че корпуса не е изолиран и го тресне тока .

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #28 -: 13 Април, 2013, 20:41:05 »
Как да не знам че,повечето български телевизори не са с изолирано шаси. Последно на кой да вярвам,bengata казва,че това им е слабото място,Вие,че рядко се разваляли?

Ricarq:
Нямам никакъв растер,смених и ВВ-та бобина,но не мога да съм сигурен дали е здрава,на диода има обозначение +,което е свързано на изхода на ВВ-та бобина,а другия извод тоест катода е свързан към кабела към кинескопа. След малко,ще проверя дали имам високо.
« Последна редакция: 13 Април, 2013, 20:48:52 от eset2 »

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #29 -: 13 Април, 2013, 21:18:08 »
Пробвах с отвертка на изхода на ВВ-та бобина има високо,но след диода няма,тоест на кабела,който отива на кинескопа. Диода е свързан така: полюс ''+'' на диода е свързан на изхода на ВВ-та бобина,полюс ''-'' към кабела за кинескопа. Да не би диода да е обърнат обратно,ако е обърнат обратно се получава същия ефект,нали?

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
13 Отговора
2655 Прегледи
Последна публикация 03 Декември, 2019, 02:49:55
от FAMICOM_87

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |