| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампа с датчик за задвижване  (Прочетена 6381 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Лампа с датчик за задвижване
« Отговор #15 -: 21 Май, 2016, 20:10:50 »
 :good:
Бомба е схемката! Ще трябва да седиш на 12 волта, ако не искаш да правиш отделно захранване за автомата и пира.
« Последна редакция: 21 Май, 2016, 20:19:35 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен xborox

• Квантов електрон
  • Публикации: 329
« Отговор #16 -: 21 Май, 2016, 21:30:43 »
След тази схема и съдействие нямам измъкване :-) За съжаление тази вечер се наложи да продължа пренасянето от едната в другата къща. Най-хубавото е, че си взех цялата техника и кашона с лампите и елементите. Така че вече нищо не ми пречи да започна работа. За съжаление не остана време за проверка на датчиците, но и утре е ден.
Захранване 12 волта лесно мога да намеря. Предполагам няма особени изисквания към него и 1 ампер ще е повече от достатъчен. Имам и някакви по 500 мА, но са импулсни. А за таблото, на вилата съм правил сам цялата инсталация. Като знам половината от техниците как усукват кабелите и как смятат сечението на проводниците и предпазителите, мисля отново сам да се заема. А и тук има само четири кръга. Ще си пусна и пети, който ще е за подобни системи като тази с лампата. Даже ми минава през главата трафът да е директно до таблото и да си прекарам отделни кабели до ключовите точки на 12 волта. Така или иначе трябва да правя това за рутера.
Благодаря отново! Оттук нататък задачата с реализацията е само моя :-)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #17 -: 21 Май, 2016, 21:34:07 »
Ако няма да се занимаваш с аудио или радио схеми импулсните те уреждат идеално. Те са стабилизирани, ако са човешки изпълнени. Винаги мери и не се доверявай на надписите, въпреки всичко. Успех, насреща сме за въпроси!
 :drinks:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #18 -: 22 Май, 2016, 19:19:10 »
А сега се сетих, дали няма да трябва и датчик за осветеност който да не позволява на лампата да се пали през светлата част на денонощието?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • sandacite@abv.bg
« Отговор #19 -: 22 Май, 2016, 21:14:06 »
Това е моето устройство, и както казах съм го правил преди почти 20 г.
Спомням си, че ако крушката беше с нажежаема жичка това създаваше проблем при работата на у/о може би заради температурата, която излъчваше крушката, та затова сложих такава лампа и после нямаше проблем. Сложил съм и фото датчик за да не ми се пали лампата през деня.
Захранва се с 7812 и има реле за време с един транзистор 2Т6551. Малкото реле до клемореда включва по-голямото реле в средата, а то от своя страна лампата.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #20 -: 23 Май, 2016, 10:14:23 »
Много благодаря на всички за предложенията! Снощи тествах единия сензор в бързината. Работи  :) Намерих си и захранване. Следващата стъпка е да стигна го Комет и да заредя нужните елементи.
origo, нямам нужда от датчик за осветеност, защото коридорът е много тъмен и дори и през деня има нужда лампата да работи. Така че на този етап ще е само с датчик движение :-)

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: 23 Май, 2016, 11:54:36 »
Това, което ми направи впечатление, е, че стандартно релето на PIR датчика е затворено и за съжаление няма три, а само два извода (+2 за бобината). Когато има движение, връзката се прекъсва, което, ако използвам схемата на origo, променя ситуацията. Решението, което аз измислих, е с трето реле, което вече има три извода за котвата и което по схемата на origo е P3. Добре ли е това като вариант или има и по-елегантно решение?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 23 Май, 2016, 18:57:10 »
Не, има по-елегантно решение, ето така:

52921-0

Просто преаранжираме резистора и контакта на релето, и добавяме един диод. Това даже е още по-добре. Предната схема имаше склонност да започне да прави проблеми при утечка между контактите на релето тук няма такъв риск.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • sandacite@abv.bg
« Отговор #23 -: 24 Май, 2016, 00:34:01 »
Предполагам, че и моя датчик е бил с такова реле и затова съм добавил още едно, но не помня вече.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #24 -: 28 Май, 2016, 14:00:41 »
Налепих набързо схемичката. Стана чудно и работи прекрасно! Оттук нататък идва тежката задача. Първо ремонт на коридора, после монтаж на датчика! Като съм готов, ще пусна и снимки. Благодаря отново на всички!

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • sandacite@abv.bg
« Отговор #25 -: 28 Май, 2016, 18:03:32 »
Браво на теб! :good:

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #26 -: 19 Юни, 2016, 23:14:38 »
Монтирах временно датчика и съответните аксесоари към него. Отне бая повече време отколкото очаквах. Първо се оказа, че импулсното захранване на 12 волта, което имам, е дефектно. Излезе се, че нямам друго, но намерих един траф, сложих един грец и подкарах нещата. След лека настройка всичко работи перфектно, като цялата система през деня при желание може да се изключва. Когато започна ремонта на коридора ще дам и снимки. Тогава ще монтирам захранването и платката с потенциометъра вътре в новото табло, за да бъде всичко скрито :-) Благодаря много на всички за съдействието!

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #27 -: 19 Юни, 2016, 23:22:25 »
Браво, да си я ползваш със здраве! :drinks:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 19 Юни, 2016, 23:30:58 »
Браво и от мен! Да беше казал че имаш ядове със захранването, щях да ти предложа схема за безтрансформаторно захранване ама щом си се оправил с трафчето браво! Хубаво ще е след греца и филтровия електролит напрежението да ти е към 15 - 20 волта и да имаш и стабилизатор на 12 волта че така да не стане да изпукаш датчика.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #29 -: 20 Юни, 2016, 10:31:06 »
Малко по високо е, да, но ми напомняш, че сред частите трябва да имам един стабилизатор на 12В :-) Ще взема да го сложа, че в момента е около 14 волта напрежението!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |