Радиото е на мои близки, но идеята да го стегнем беше моя. Аз лично не бих го добавил в колекцията си, макар, че ми го подаряват, но зная, че има хора които го харесват по необясними за мен причини. Така че радиото ще бъде продадено след като се приведе в добър технически вид.
Но реших, че техническата работа по възстановяването може да представлява интерес за някого, затова пускам темата.
Вариантът е хоризонтално шаси.
Състояние:
- Единствената липса е дясната врътка на потенциометъра с ключ. Ще бъдат направени 2 нови за да са еднакви.
- При опит да изправя задният капак се скърши понеже е от много висококачествен материал (всъщност това е първото руско радио, което слагам на работната си маса) - ще бъде залепен;
- Вътре всичко е комплектно и видимо здраво - ръжда няма, но вероятно след измиване ще боядисам шасито.
-Ще сменя всички кондензатори;
-Ще сменя всички лампи с нови, поръчал съм ги;
-С кутията не съм решил дали ще правя нещо, боята на места е олющена, по-точно горния слой. Това е трудна работа - имитацията на змийска кожа е свързано с полагане на няколко слоя различна боя и работа с шаблони за рисунъка. За да се заеме човек с това трябва да има много търпение и вдъхновение, не зная дали на мен ще ми дойде такова. Но шасито ще бъде направемо като хората.
- Скалата не е перфектна, но бих казал прилична. Гледам как се продават екземпляри с много по лоши скали и вдъхновението се опитва да ми дойде.
- Белите декоративни ленти не са бели отдавна - долнопробен найлон, който е поел от боята - на места е розов, на места мръсно жълт. Засега нямам идея как ще го избеля. Може да опитам с белина. Ако някой има идея, моля да сподели!
Ако тенекиената кутия не се ремонтира, мисля, че работата по шасито може да бъде приключена за няколко дни.
Схемата не е нищо особено.
Като го донесох преди няколко дни го включих през лампа, опитва се да ми запее, а-ха... а-ха, но не можа съвсем. Превключвателят на обхватите е зле. Разбира се трябва да се почисти, да се посменят чарковете и да се настрои добре.
Първоначално изглеждаше така:
Следват малко снимки