| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Моят детекторен радиоприемник  (Прочетена 5925 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308

51550-0
Днес започнах да се занимавам и аз с детекторни приемници. Навих бобина върху тръба 5 сантиметра, 67 навивки, 0,6 милиметра ПЕЛ. Променлив от Веф, германиев диод (ако някой знае какъв е да каже). Намерих и някаква слушалка (може и микрофон да е  :D) и реших да закача ей така всичко само да пробвам. Закачих заземяване за парното, сложих и 2 метра антена за парлама и почвам да слушам. Едвам едвам чувам бръмчене и пукот от време на време. Много се зарадвах естествено. Започнах да въртя променливия и чудо!!! Чувам песен едва доловимо. Помислих че ми се причува и вързах към усилвател - наистина свири музика. Брех викам си възможно ли е без антена да чувам румънците. Продължавам да слушам и песента свършва и аз чувам на български реклама. Втрещих се. Няма начин да съм хванал хоризонт, защото с хубаво радио не се хваща, какво остава с това. Какво се оказа като продължих да слушам - че хващам ,,Радио 1” на 90,5 мегахерца за Бургас.  :o Предавателят е на около километър от къщи. Някой ако се е  чудил възможно ли е фм детекторен приемник - възможен е. Хем се радвам, хем ми е чудно. Вързах антената за другии места - за дограмата, за нулата на контакта, пак се чуваше по силно или по слабо. Слушалката не знам какво е точно. Май от някакъв телефон я бях свалил. Няма никакво съпротивление, даже и мегаомове  :D, но върши прекрасна работа. Най вероятно е въгленов микрофон. С пиезо излъчвател пак става, но се чува по слабо. Ами това е за днес. Експериментът продължава. Приготвил съм една дъска за конструкцията. Трябва да почистя променливия, така че има база за експерименти и опити. Довечера ако не ме мързи може да пробвам по тъмно да видя какво ще стане.
Между другото не мога да намеря на даката темата за неговия детекторен?

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
Re: Моят детекторен радиоприемник
« Отговор #2 -: 05 Май, 2016, 15:42:44 »
Слушалките са важен елемент от всичкото  2000 ома ти трябват , и ще стане прекрасно .

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 72
« Отговор #3 -: 05 Май, 2016, 16:01:20 »
   Диодът може би е Д2....стар руски ветеран... :)

dakata.radio

• Гост
« Отговор #4 -: 05 Май, 2016, 16:05:55 »
Странно е, че чуваш УКВ станция с трептящ кръг за СВ. Според мен си хванал хармоник, защото си твърде близо до предавателя. Удължи антената и я опъни на високо, земното не го пипай. При теб е по-сложно за прием на СВ, защото си доста далече от Румъния и Видин. Не знам дали при тебе не се чуват турци или гърци в този обхват. На УКВ в Бургас е пълно с турски станции. Ловят се като местни предаватели. То и мощностите им са меко казано огромни за УКВ - 30 киловата.
Високоомните слушалки са задължителни! С моите 2 по 2 килоома се чува македонското радио дори през деня. Съветвам за по-дори резултати да си намериш. Другите неща просто ги забрави, но и няма да е зле ако си направиш елементарно НЧУ.
Диодите ти са Д2. Идеални за целта.
Опитай с кондензатор паралелно за слушалките (1-10 нанофарада) и последователно за антената (20-200 пикофарада примерно, при мен стана със 120, но си зависи от капацитета на антената). Можеш също да опиташ с индуктивна връзка и да включиш диода към 30% от бобината.
Удължи антената, намери високоомни слушалки и ще можеш и ти вечерно време да чуеш няколко станции. Аз чувам общо 6-7 (македонското радио, Хоризонт и един куп румънски). Най-добре провери преди това какво и как се хваща на суперхетеродинен приемник.

Успех! :)
« Последна редакция: 05 Май, 2016, 16:39:01 от dakata.radio »

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #5 -: 05 Май, 2016, 16:16:25 »
Не е странно че хващаш FM. Явно облъчването е доста силничко, та затова ти се получава. С бобината и кондензатора си наплавил един L-C филтър, сигнала от антената със своята девиация на честотата предизвиква промяна на амплитудата на сигнала след филтъра, т.е. получава се амплитудно модулиран сигнал, който след детектиране се чува! :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #6 -: 05 Май, 2016, 16:21:44 »
Да, демодулацията на склона на кръга е добре известна, обаче в случая резонансната честота на този кръг е МНОГО далеч от приемания честотен обхват, та едва ли там АЧХ на този кръг има някакъв склон, би трябвало да си е почти равна с огромно заихване, ама знам ли. При всяко положение явно благодарение на някакви паразитни ефекти си успял да чуеш ФМ станция, щом е така значи имаш поле за развитие на истински детекторен приемник на УКВ. Един затворен дипол, симетричен кабел, после някакъв евентуално индуктивно свързан с антената кръг и към него детектора и слушалки. При всяко положение ще чуеш нещо. После може да се работи към подобряване с 3 или 5 елементно Яги за УКВ и така. Успех.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #7 -: 05 Май, 2016, 17:46:40 »
Сложи на оста на променливия кондензатор някаква шайба (гледай да е възможно най-голяма, за да нацелваш по-лесно станциите).

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 05 Май, 2016, 18:31:24 »
След вечеря мисля да почистя кондензатора че е доста прашен и ще сглобя пробно всичко като ги запоя. Бях ги хванал с крокодилчета само за пробата. Освен това ще хвана заземяването стабилно със скоба за парното, защото бях засукал един кабел и ще пробвам пак вечерта. Пак казвам че антена нямам хубава, но това не ми пречи да пробвам. Ще изровя и кондензатори. За антената не съм сигурен дали да слагам кондензатор, защото и без това сигнала е слаб.

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • sandacite@abv.bg
« Отговор #9 -: 05 Май, 2016, 18:35:09 »
На 250 м от мен има два УКВ предавателя по 50 W. ....още две причини да опитам и аз детектора! :)
Поздравления за труда и получените резултати, колега! :good:
Изненадвам се, че си хванал укв радиостанция! Радиото е магия....!  :drinks:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #10 -: 05 Май, 2016, 18:56:37 »
Да припомня само и да уточня че ако правите детекторен приемник за УКВ трябва да си сметнете кръга именно за УКВ. Променлив кондензатор - да кажем въздушен от УКВ блок на Селена, бобината там по извествите формули няколко навивки без ядро. препоръчвам индуктивна връзка с антената посредством втора бобинка от няколко навивки която да се приближава и отдалечава от кръговата като по този начин се регулира куплирането. Най-добре е бобинките да се изработват от посребрен проводник, при УКВ скин ефекта играе съществена роля а и в случая търсим максимално възможен Q фактор на кръга, та посребрената бобина не е просто каприз. Естествено поле за опити има всякакви не е задължително да се почне с посребрена бобина веднага. Прикачам PDF от принтиран уеб сайт на един германец, има много полезна информация за конструкцията на детекторни приемници на УКВ. Сега сайта май вече не съществува, или поне не можах да го открия на същия адрес.
* www.oldradioworld.de_gollum_sloped.pdf (537.65 kB - свалено 694 пъти.)
От тук може да черпите доста информация и идеи за конструкцията на такъв приемник. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #11 -: 05 Май, 2016, 19:29:28 »
Напиши в Гуглето "fm crystal radio". Разгледай, има доста информация. Ако разбираш добре английски, няма да имаш никакъв проблем. Известявай за всеки постигнат резултат, защото май доста е популярен такъв приемник на такъв обхват. :)

Успех!

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • sandacite@abv.bg
« Отговор #12 -: 05 Май, 2016, 22:22:52 »
Идея си нямах, че е възможно изобщо да се приема FM с детектор!!!

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 05 Май, 2016, 22:23:50 »
Запоих връзките, всичко е стабилно хванато. Измих променливия кондензатор с медицински бензин, смазах го с бяла грес. Явно обаче при тези манипулации съм елиминирал паразитния капацитет и ФМ радиото спря да се приема. За средни вълни си иска антена и това си е.Знам много добре, не искам коментари от типа "аз ти казах...". Просто пробвах и това е. Ако не бях пробвал нямаше да видя че става и детекторен на ФМ. При включено заземяване и свързана нула на контакта за антена се чува бръмчене и на постоянен интервал от време сякаш някакъв цифров сигнал - може да е от електромерите. А всичкия този шум дето се чува предполагам са смущения. Аз продължавам с монтажа на конструкцията на дъската. То се е видяло че пробата ще се прави извън града с дълга антена.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 05 Май, 2016, 22:29:15 »
Идея си нямах, че е възможно изобщо да се приема FM с детектор!!!

И аз останах изненадан, още повече, че елементите които правих бяха предвидени за средни вълни. Представям си ако направя фм детекторен сигурно ще работи повече от прекрасно. При запояването на всички връзки обаче явно паразитния капацитет изчезна и спрях да приемам ФМ станцията.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |