Днес започнах да се занимавам и аз с детекторни приемници. Навих бобина върху тръба 5 сантиметра, 67 навивки, 0,6 милиметра ПЕЛ. Променлив от Веф, германиев диод (ако някой знае какъв е да каже). Намерих и някаква слушалка (може и микрофон да е
) и реших да закача ей така всичко само да пробвам. Закачих заземяване за парното, сложих и 2 метра антена за парлама и почвам да слушам. Едвам едвам чувам бръмчене и пукот от време на време. Много се зарадвах естествено. Започнах да въртя променливия и чудо!!! Чувам песен едва доловимо. Помислих че ми се причува и вързах към усилвател - наистина свири музика. Брех викам си възможно ли е без антена да чувам румънците. Продължавам да слушам и песента свършва и аз чувам на български реклама. Втрещих се. Няма начин да съм хванал хоризонт, защото с хубаво радио не се хваща, какво остава с това. Какво се оказа като продължих да слушам - че хващам ,,Радио 1” на 90,5 мегахерца за Бургас.
Предавателят е на около километър от къщи. Някой ако се е чудил възможно ли е фм детекторен приемник - възможен е. Хем се радвам, хем ми е чудно. Вързах антената за другии места - за дограмата, за нулата на контакта, пак се чуваше по силно или по слабо. Слушалката не знам какво е точно. Май от някакъв телефон я бях свалил. Няма никакво съпротивление, даже и мегаомове
, но върши прекрасна работа. Най вероятно е въгленов микрофон. С пиезо излъчвател пак става, но се чува по слабо. Ами това е за днес. Експериментът продължава. Приготвил съм една дъска за конструкцията. Трябва да почистя променливия, така че има база за експерименти и опити. Довечера ако не ме мързи може да пробвам по тъмно да видя какво ще стане.
Между другото не мога да намеря на даката темата за неговия детекторен?