| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Елементарен маломощен СВ предавател на 1 MHz  (Прочетена 20652 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

dakata.radio

• Гост
Re: Елементарен маломощен СВ предавател на 1 MHz
« Отговор #90 -: 12 Юни, 2016, 20:34:59 »
Сложих ценера. Звука действително е слабичък. Че моят телефон е кекав, кекав е. То днешен телефон читав няма, всичките са еднакви ментета. Явно трябва да давам звук от друго нещо. Билян ми каза да сложа 1N4735 (6,2V) или 1N5339BG (5,6V), а ти - 15-волтов.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #91 -: 12 Юни, 2016, 21:08:42 »
Аха, сега разбрах къде е разминаването, защото в темата няма нищо а той ти е писал на ЛС. Нека прочете мнението ми. Ако ще се слага ценер на 6.3 волта трябва от стабилизатора да ти идват 3 волта захранващо напрежение, ако сложиш ценер 5.6 волта още по-ниско захранващо. Иначе режеш положителните вълни на модулацията. Трафчето не е като линейния модулатор с него се получават и по-високи и по-ниски напрежения от захранващото върху товара. Сега съвсем друг е въпроса до колко може този осцилатор да устиска пиковете от модулацията до 10 волта. Може да се наложи да му се понижи наистина захранващото напрежение.
По отношение на модулацията - попринцип не е до това дали телефона е калпав или не, той трябва да клати слушалки най-много 100 миливата че и в същност доста под това. Тук за модулация ти трябва по-голяма мощност. Истината е че бавно се придвижваме към концепцията със сериен модулатор обаче ти нямаш компетентността и уменията да го направиш. Поне трябва усилвателче да ти „клати“ модулиращото трафче, няма да стане от слушалкови изходи.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #92 -: 12 Юни, 2016, 21:19:09 »
(...) няма да стане от слушалкови изходи.

Значи в бъдеще да си направя някакво усилвателче или да подавам звук от друго нещо?

dakata.radio

• Гост
« Отговор #93 -: 12 Юни, 2016, 22:52:22 »
Ами, не може ли да се усили мощността на слушалковия жак на телефона?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #94 -: 12 Юни, 2016, 23:32:58 »
Може, не знам ти дали можеш обаче. Засега не ползваш прототипни платки което е притеснително, на такъв „картонен“ монтаж трудно ще направиш НЧУ.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #95 -: 13 Юни, 2016, 20:46:03 »
Вече усилих звука, който се подава на предавателя и музиката сега заглушава значително бръмченето. Само не знам как да го вкарам предавателя в резонанс... Да не би да не става заради керамичния кондензатор 220 нанофарада, 400 волта (този в началото на звеното, последователно на осцилатора)? Жицата колко жъка при резонанс? В момента дори малко топлина не се усеща.
Все ще намеря някаква схема за НЧУ в нета. Друго е сам да си направиш усилвател.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #96 -: 13 Юни, 2016, 23:12:22 »
Не очаквай да усетиш топлина или каквото и да е, така или иначе цялата мощност в случая е миливати. Проблема с бръмченето е в заземяване, антена, разположение спрямо другите уреди и ел мрежата в стаята. И аз го имах този проблем с брумове, всяко импулсно захранване може да е, старият ми ЖИЧЕН рутер правеше проблеми, и сега имам малко брумене тук там като пусна предавателя, така че от това МНОГО трудно ще се оттървеш за съжаление. Просто с 1 метър антена насред смущенията не става работата. За резонанса - може и да си го вкарал, не очаквай чудеса все пак, говорим за силно ограничена изходна мощност. Проблема в никакъв случай не е в този кондензатор който си набедил, ако изобщо има проблем. Започни да местиш положението на предавателя от стая в стая, пробвай със и без заземяване, със захранване от мрежата или с акумулатор изцяло в един момент ще напипаш най-малко брумящата постановка. Пробвай различни дължини антени. Аз лично се отказах от антените тип жичка, за тези обхвати никаква работа не вършат, бас ловя че земната ти връзка излъчва повече (така беше при мен). Сега аз ползвам магнитна антена - 20тина навивки меден едножилен проводник с диаметър около метър, като го вкараш в паралелен резонанс бая добре си излъчва за нуждите на един апартамент и най-важното - много по-чисто от брумове и други гадости. Но това по-нататък. И пак казвам, не знам колко ще устиска резонатора ти в тоя режим като в пиковете се захранва на 9 - 10 волта все пак не е предвиден за това имай едно на ум. Може да ти се наложи да правиш друга схема в скоро време, различна от тази, но не знам до колко ти е по силите (личното ми мнение е че не ти е).

dakata.radio

• Гост
« Отговор #97 -: 13 Юни, 2016, 23:32:23 »
С акумулатора най не бучи. Пробвах и с ТЕС, и с някакъв адаптер (той пък инпулсен се оказа) - напълни се ефира с "бззззз". Без заземяване, телефона започва сам да си работи. Сигуно нещо вкъщи смущава сигнала, особено около вратите е кошмар за слушане (макар че Селеновия индикатор седи на черно), в двора се чува по-хубаво. На 50 метра се чува предавателя, не знам това много ли е, или е малко. Би ли споделил повече за твоята антена? Стана ми любопитно. :)

Цитат
(...) не знам до колко ти е по силите (личното ми мнение е че не ти е).

Да, така е. Не съм спец и съм го казвал многократно. Дори сега го казвам. Но се чувствам малко обиден от факта, че ти ми го повтяряш толкова често. Ще те помоля най-приятелски да спреш. :hi:
« Последна редакция: 13 Юни, 2016, 23:47:44 от dakata.radio »

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #98 -: 14 Юни, 2016, 07:08:06 »
Ориго, какво става, човек? :)
Момчето се справя много добре! Не мисля, че има нужда от усилвател с тая схема, стига локуми. Просто се сблъсква с особенностите да се опитваш да предадеш сигнал с дължина на вълната 300 метра с антенка 3 метра. Лично ти може да си се предал да предаваш с жична антена, както и аз, но това не променя факта, че човек е нужно да да си поиграе с такава, за да осъзнае някои неща. Как иначе да се научи? Аз се балбаничках с такава 1 година и до момента си я ползвам в незашумена среда. Факт е, че земното го играе рамо на антена, за съжаление, няма как. И точно то захваща шумотевицата, наслагвайки я върху сигнала. Само дето даката е в къща, там нещата са далеч по-добре и има двор, бачка от акумулатор. Това е уникален шанс да се позанимава и да поекспериментира в разпространение на вълните, настройки и резонанси.
Просто скоро ще си поговорим с него за експериментални платки и как да потренира монтаж, ще може всичко да си прави сам. Факт е, че на висящ монтаж не стават по-комплексни схеми. Това са си етапи в развитието на способностите, ни с теб да не сме ги открили изеднъж? Колко писти си отлепил от гетинакса...  :D
Дака, за магнитната антена е много харна темичка! Чарлс Вензел има такъв вариант, аз съм му голям фен, дори един грък го беше направил с европейски части, ма не мога да го намеря сега - http://www.techlib.com/electronics/amxmit.htm#Unfair%20Radio%20Transmitter . Интересното е, че той ползва едина навивка под формата на меден луп. Мен нещо не ми се нрави идеята да ми е концентрирана цялата реактивност на кръга в капацитетите и да имам малка индуктивност и си мислех по-скоро да навия 7-10 навивки хубав литцендрат на дървена рамка, нещо от рода, но по-голяма - http://www.bowdenshobbycircuits.info/trf1.jpg и да сложа целия предавател в средата на лупа. Така цялото нещо ще бъде една предаваща рамка, която може да се окачи или постави стояща.
Но кога и как ще го правя не зная... то една ли диня имам под мишниците хаха!  :drinks:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

dakata.radio

• Гост
« Отговор #99 -: 14 Юни, 2016, 11:01:12 »
Охоо, обезателно трябва да махам тая жица и да си направя нормална предавателна антена. :master2:

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #100 -: 14 Юни, 2016, 11:31:03 »
Като стигна до тоя проект непременно ще публикувам резултатите тук. А теб никой не те спира да тестваш, само че няма да стане с тая схема, трябва си нещо от рода на дадената от Вензел.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #101 -: 14 Юни, 2016, 17:36:17 »
Да, и аз използвам схемата на Вензел, най-много съм доволен от нея като линейност на модулацията за малки мощности. За мен е една от най-подходящите за микромощни предавателчета. Точно конструкцията му с рамковата антена от медни тръби се опитах да повторя но на честота 1 мегахерц и просто не ми се получи, направих рамка със страна метър от яки медни тръби, пробвах с всякакви кондензатори като тип и стойности и просто най-доброто което успявах да получа бяха някакви резонанси на втори хармоник. Не знам, там в описанието ясно е написано че трябва да се предава близо до горната граница на обхвата, вероятно там е голяма част от „тайната“ а може и типа на кондензаторите с които я вкарвам в резонанс да е от значение (все пак са подложени на БАЯ сериозна реактивна енергия) и трябва да имат минимални загуби въпреки това, аз пробвах с полипропиленови, но той пише че ползва слюдени. Та поради една или друга причина нещата не ми се получиха с нея и я зарязах, така че препоръчвам и аз антена с много навивки а не такава единична. Има и други магнитни предавателни антени в нета някои от тях също от медна тръба с кондензатор но куплирането с предавателя се извършваше по друг начин (там някакъв отрязък коаксиален кабел забравил съм точно как ставаше) и освен това ги ползват за по-високи честоти, вероятно същата за 1 мегахерц ще има доста сериозни размери - до толкова че да не се събира в стаите. Така че наистина мисля че за тези честоти единична бримка е неуместна.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #102 -: 14 Юни, 2016, 17:49:23 »
http://www.bowdenshobbycircuits.info/trf1.jpg - Все ще умуваме нещо по този вариант. :)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #103 -: 14 Юни, 2016, 21:14:52 »
Дака, задачка - закачка!
За какво служат квадратните планчици, които раздалечават навивките, какъв ефект дават?
 :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #104 -: 14 Юни, 2016, 21:21:49 »
И още една закачка защо променливия кондензатор не е добре да е в намотката (това вече е майтап де :) но помисли върху въпроса на Билян сериозно!)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |