Знаеш, че всеки резонансен пик се намира някъде по честотния спектър и има честоти над и под него. Ти си някъде там, от двете страни. Като отваряш променливия и сигнала се увеличава ти се "катериш" по резонансната крива към върха, но така и не я достигаш. Пробвай с други елементи и ще разбереш. Няма значение дали си под или над резонанса, измени нещо и пробвай - дали ще е дължината на антената, дали индуктора. Кондера ти е променлив вече така и така. по-дълга антена ще ти даде по-нискочестотни резонанси и това е най-лесния начин за тест. Тази схема е смятана за 2-3 метра антена да резонира (нещо такова, при мен май беше 1.8м). Пробвай с 4 метра, после с 1 метър, или закачи бобината на 50% навивки, сваляйки индуктивността на 1/2. Поиграй си, смело, нищо няма да прецакаш. Използвай си приемника с мултицета като метър на напрегнатостта на полето, което и правиш вече без някой да ти е казвал - браво.
Такаще получаваш не само субективна слухова оценка, а и реални относителни данни, което си е безценно.
Като гледам май е време да започнеш да си водиш записки в една тетрадка с дати, схеми, резултати. После ще си си благодарен за усилието и няма да повтаряш грешки.
П.П. Моя кондер се различава от твоя не само по максималния капацитет, но и по минималния, като при мен е няколко пикофарада, а при теб трябва да е към 10-20. Това също е фактор. Мързи ме да вадя, имам същия някъде да меря... Ако се налага и е важно кажи, ще го изкопая и ще го мерна.