| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Елементарен маломощен СВ предавател на 1 MHz  (Прочетена 20651 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Елементарен маломощен СВ предавател на 1 MHz
« Отговор #45 -: 06 Май, 2016, 20:30:22 »
Никога не си включвай телефона към предавателя без да си го заземил. Напълзно е възможно да ти се набие ВЧ в телефона и да, може и да го забиеш. Не вярвам да го опушиш, ама... Заземи ви вторичната намотка (тази откъм телефона).
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

dakata.radio

• Гост
« Отговор #46 -: 06 Май, 2016, 20:30:40 »
На Даката толкова си му е акъла... Отдалечих Селената от предавателя и при въртене на променливия се чуваше разлика (при отворен - чува се, при затворен - започва силно да пращи и слабо да се чува). Само не знам на Самсунга (телефона) какво му стана...
Заземил съм и на двете места (променливия - ротор и едното краче на осцилатора). Може и заземителя да не е подходящ.
« Последна редакция: 06 Май, 2016, 20:36:48 от dakata.radio »

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #47 -: 06 Май, 2016, 20:36:25 »
Модерните смартфони са такива боклуци, че не е истина, не го мисли. И да, определено тряжюбва по-далече Селената! Твоя предавател вече еси е силничък че да стои до нея. :)

dakata.radio

• Гост
« Отговор #48 -: 06 Май, 2016, 20:41:01 »
Самсунга е ПЪЛЕН БОКЛУК! Миналата година беше за 2 месеца на сервиз, а тогава се бяха минали само няколко месеца след закупуването му.
Заземителя е алуминиевия парапет на терасата (3-ти етаж). Даже и връзките са помиярски. Утре ще ги пооправя.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #49 -: 06 Май, 2016, 20:44:06 »
99% съм сигурен, че тоя парапет въобще не е заземен... измери между него и фазата в контакта напрежението. Ако е 230 волта, значи е заземен. Нямате ли там някакви метални тръби? Парно, вода?
Не си закачай телефона за тая схема преди да си намерил някакво смислено земно.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #50 -: 06 Май, 2016, 21:09:15 »
У нас всичко е ПВЦ. :mad: Не може ли да се заземи с нулата?

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #51 -: 06 Май, 2016, 21:17:01 »
Като няма друго е вариант, но не най-добрия по ред причини.. Блокът нов ли е? 3 жилна ли е инсталацията (фаза, нула, земя) или двужилна? Ако е трижилна се хващаш за ламаринките на Шуко контакт и си готов, като разбира се ВИНАГИ ПЪРВО ПИПАШ ТАМ С ФАЗОМЕРА, че майсторите са едни помияри понякога... Ако обаче е двужилна трябва внимателно пак да провериш кое е фаза, кое е нула. В много случаи нулата в по-старите ( а и в много по-нови) блокове не е заземена добре в мазето и всъщност е на някакво напрежение над земята, аз имам случай с 96 волта отгоре! Но като няма друго - пробвай. Бъди внимателен много, 100 пъти мери, един свързвай, едната ръка в джоба, пантоф с гума отдолу (или друга изолация). Ползвал съм в походен режим нулата за единия ми предавател. Един път бяхме на гости 10 дена в Кюстендил (минералната вода там е дар от боговете!), взехме си с нас нашия Орион 420А и предавателчето. Нашите приятели бяха в тотално умиление от готиното радио и готиния звук. Ползвах нулата за земно, нямаше друго в хола, където беше радиото. Само дето бойлера им, стар Елдом, имаше анодна защита и от индикацията ми бръмчеше радиото, та го разкачихме хаха.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #52 -: 06 Май, 2016, 21:19:59 »
По отношение на телефона - малък ипулс има при пускане на предавателя защото модулиращия траф работи и в двете посоки, но едва ли това обърква смартфона, по-скоро високочестотното поле.
Относно прехвърлящия кондензатор, с този капацитет никакъв последователен резонанс с бобината няма, последователния резонанс е между бобината и променливия кондензатор който е към маса. Този прехвърлящия служи само да реже постояннотоковата съставка на изхода на генератора и върху неговите два извода няма ВЧ или поне почти няма. Но между десния му извод (от към бобината) и маса има ВЧ естествено, това е все едно изхода на генераторчето, важното е че не е между неговите изводи не е той този който е подложен на сериозна реактивна енергия. Иначе е вярно ако и той беше с малка стойност съизмерима с тази на променливия кондензатор в дясно щеше да има и върху него значителна ВЧ съставка. В момента аз го приемам с приближение като късо съединение по ВЧ и в същност след него има същото ВЧ което на изхода на генераторчето.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #53 -: 06 Май, 2016, 21:22:41 »
Може, може. То на най-простите схеми съм правил най-големите грешки. :)

dakata.radio

• Гост
« Отговор #54 -: 06 Май, 2016, 21:34:19 »
А, без игри с 220 волта! Живея в къща. Инсталацията е нова (на няколко години) и е трижилна.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #55 -: 06 Май, 2016, 21:46:21 »
Ми закачай за земното де! Не за нулата, за земята.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #56 -: 06 Май, 2016, 21:48:56 »
Намерих ти кондер!!! КПВ, 50пФ, е такъв (от нета е че не ми се снима)
http://www.zip-2002.ru/albom/kpv50pf7.jpg
Даваш му подвижната секция на земя да не ти се меша отверката и си готов! :) Ще ти го пратя другата седмица.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #57 -: 06 Май, 2016, 22:06:18 »
Намерих ти кондер!!! (...) Ще ти го пратя другата седмица.
Защо бе, човек? Не може ли да стане с променливия от Селената?
Бобината последно така ли да я оставя?

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #58 -: 06 Май, 2016, 22:22:23 »
Виж сега, променливия от селената е прекрасен трисекционен кондензатор с вернерен механизъм за забавяне на настройката. Това е приемен кондензатор, с него можеш да експериментираш от детектор до суперхетеродин с двойно преобразуване, цялата гама радиоприемни схеми. На изхода на предавателя ти има нужда от кондер, който ще настроиш ВЕДНЪЖ за дадената антена и ще си го слушаш, една секция и то много по-малък капацитет. Най-много да ти се наложи да го побутнеш някой път, ако мръднеш жицата. Не си закопавай готиния променлив кондер за такава скучна задача. Има такива достатъчно, не ми е проблем. Освен това ще ти е по-компактен, все пак най-накрая ще влезне в кутийка тоя предавател, нали? За какво ти е тоя туч тогава? Взимай, слагай и се кефи! :)
А бобината я направи с изводи, както ти казах, ще ти позволи да напасваш предавателя в повече ситуации. Винаги има смисъл.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #59 -: 06 Май, 2016, 22:27:53 »
Че защо ми е кутийка? Така е по-тарикатско. :D
Добре, ще направя изводи на всеки 5-10 намотки.
Ами кондензатора 220 нанофарада, 400 волта да го оставя ли?
За кондера - на ЛС.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |