| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Елементарен маломощен СВ предавател на 1 MHz  (Прочетена 20658 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Елементарен маломощен СВ предавател на 1 MHz
« Отговор #30 -: 06 Май, 2016, 11:38:01 »
Ох, спи ми се, объркал съм схемата...
Схемата не е LC, a CL моята, т.е. кондензатора е свързан ПАРАЛЕНО НА АНТЕНАТА, а бобинката е откъм генератора.
Извинявам се, разсъжденията са наопаки, но са валидни. В единия случай се съгласува нисък импеданс към висок (както е твоята схема) в другия висок към нисък (както е моята схема).
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

dakata.radio

• Гост
« Отговор #31 -: 06 Май, 2016, 12:16:17 »
Е, значи да си действам по първоначалната? :master2:

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #32 -: 06 Май, 2016, 12:49:03 »
А, не, моята схема е само за обяснението! Действай си по твоята!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #33 -: 06 Май, 2016, 16:13:44 »
Именно за това казах ограничението във високите стойности на този кондензатор преди индуктивността, защото обикновено кондензаторите с по-голям капацитет имат по-ниска собствена резонансна честота, от там не е хубаво да се слагат излишно големи стойности, макар че може би за прехвърлящ за 1 мегахерц проблем няма да има.
Относно самоделния усукан кондензатор - имах предвид че с него може да замени променливия кондензатор след бобината който е от 0 до 50 пико фарада. Как можа да си помислиш че му предлагам прехвърлящия десетки нанофаради да го прави с усукани жици  :D? Но наистина по-добре една секция от променливия на Селената.
А моето мнение за прехвърлящия кондензатор е че не е нужно той да бъде високоволтов, върху него почти няма ВЧ напрежение. Високоволтов трябва да е кондензатора от антената към земя т.е. променливия, а той колкото толкова и без това туй осцилаторче няма да докара размах на антената по-голям от 50 - 60 волта че и толкова няма да има.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #34 -: 06 Май, 2016, 18:30:29 »
 :D Построи го, настрой го в резонанс и го пипни... пак ше си говорим! На моя (с ЛМ386 и кварцовия осцилатор) се развиха някъде 180-200 волта в резонанс в точката между C и L!
А за усуканото не съм те разбрал нещо  :D

dakata.radio

• Гост
« Отговор #35 -: 06 Май, 2016, 18:37:52 »
Звеното е направено. Сега предавателчето се чува два пъти по-далече и по-силно от преди. Конструкцията на всичкото отгоре си стана привлекателна за окото. :D
Чува се при изцяло отворен променлив. При затваряне звука постененно отслабва, но пак си се чува. Стрелката на индикатора на Селената си седи повече на "черно". 8)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #36 -: 06 Май, 2016, 18:42:30 »
Страхотен е станал!!!!
Това, че няма ясно изразен пик говори, че трябва да поекспериментираш с бобината и/или антената. Това звено е за 3 метра антена по принцип и за бобина с горе-долу точна индуктивност. Пробвай с по-дълга / къса антена и повече/по-малко навивки на бобината.
Гордея се с теб!  :drinks:
П.П. Басейна при вас в добро състояние ли е? Като за с бебе?

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #37 -: 06 Май, 2016, 18:58:13 »
Ок, видях проблема!!! На този кондензатор твоя МИНИМАЛНИЯ му капацитет е около 20-25 пикофарада! За това и не можеш да го настроиш. Трябва ти по-малък кондер за целта. Може да ти изкопая другата седмица и по еконт.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #38 -: 06 Май, 2016, 19:01:52 »
Щом работи най-силно при отворен променлив, трябва да се развият навивки от бобината, не влиза в резонанс дори при минимален капацитет а е все под резонанс. Може спокойно да се развие така че резонанс да се наблюдава около последната четвърт от хода на кондензатора, не е нужно да се ходи до такива малки стойности на капацитета, мисля че няма проблем да си работи с малко по-висок капацитивен товар, стига да е в резонанс трябва да излъчва добре въпросната жичка независимо от капацитета. Силата на сигнала ще се увеличи още повече, може и при съседите да се чуе :).
Иначе съм правил предаватели с подобно съгласуване на антената с генератора, и да ти кажа не съм изследвал колко е реално напрежението на ПХ в точката на антената защото и сондата на осцилоскопа товари достатъчно за да свали Q фактора пък и аз умишлено съм свалял Q фактора защото прекалено високия Q води до тясна лента и прекалено замъглено звучене на сигнала. Но щом казваш 200 волта ще се съглася, особено ако става въпрос за 200 волта от връх до връх.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #39 -: 06 Май, 2016, 19:15:02 »
И ти ли знаеш за този "световноизвестен" басейн?! То аз не съм чул някой да не го знае. :D
Той отваря някъде края на май. Водата е чиста, филтрира се непрекъснато. Съставът й е богат на хлор и по-беден на минерали. Водата е кошмарно студена, но в по-малкото басейнче за деца е добре. Ходи се само в най-големите жеги, иначе - настинка. Цените са безбожно високи - 30-40 лева за деня не ви мърдат. Персонала е отвратителен. Аз този басейн въобще не го харесвам, но въпреки това лятото е ПЪЛНО с хора. Едно време си беше лукс...
Не искам да те разочаровам за плажа, но според мен Рударци за нежителите става само за точене на минерална вода (но и тя си е силно минерализирана) и за туризъм.

Предавателчето се чува дори с диод между антена и земя в близост до него. За антена използвах половин метър кабел, а за земно - докоснах с пръст. Чува се отлично с трансформатор + две телефонни капсули по 260 ома. :D

Сега намотки ли да размотавам (и ако да - колко) или пък да слагам друг кондензатор?

П.П: намотките са 90 върху тръба Ф 50. Телта е Ф 0,3. Кондензатора е 220 нано, 400 волта.
« Последна редакция: 06 Май, 2016, 19:23:54 от dakata.radio »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #40 -: 06 Май, 2016, 19:50:02 »
Мисля че може да започнеш да размотаваш, по малко и без да режеш че да може да ги върнеш пак на мястото им. Първо заземи предавателя за заземителя и кажи дали при въртене на кондензатора от напълно затворено към напълно отворено силата на сигнала според стрелката на Селената само се покачва или се покачва а след това започва да спада. Ако само се покачва мисля че трябва да развиеш няколко навивки. Сега имаш индуктивност около 385 микрохенри. Може да я намалиш до 80 - 83 навивки за начало, после може и повече ако пак не излиза резонанс. Търсим да имаш в последната четвърт от хода на променливия кондензатор пик в амплитудата на сигнала и след това спадане отново (по стрелката на селената). И този кондензатор прехвърлящия дето си науми че трябва да е високовотов, просто за протокола - не не трябва, високоволтов трябва да е кондера от антената към маса (т.е. променливия). Постоянния развързващ кондензатор може и 50 волтов да е. Но не казвам да тръгнеш да го сменяш, тоя 220 нано е добре стига да е керамичен многослоен (не ми се връзвай не пипай кондера).

dakata.radio

• Гост
« Отговор #41 -: 06 Май, 2016, 19:59:03 »
Обаче освен звеното не забравяй кондензатора 0.01 микро, и трябва да е високоволтов! Поне 400 волтов. Може и по-голям, и 100 нано става.

Билян така каза. Кондензатора 220 нано е керамичен. Значи сега да си играя с бобината?
Сега проверих пак - при въртене на оста на променливия кондензатор не се променя особено сигнала (индикатора помръдва само малко).

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #42 -: 06 Май, 2016, 20:12:22 »
Да, не си близо до резонанс предполагам затова е малка промяната, но е важно да кажеш дали е еднопосочна промяната с въртене на кондензатора на отваряне или се покачва а после спада... това е важното.
Билян съм сигурен че е допъснал печатна грешка като е писал това за кондензатора. Има предвид променливия кондензатор след бобината дето е от антената към маса. Сам той каза после че прехвърлящия е късо съединение по висока честота, няма как да се очаква върху него да има стотици волти. За мен върху него практически отсъства ВЧ напрежение и той също ще се съгласи с това сигурен съм.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #43 -: 06 Май, 2016, 20:13:54 »
Играй си със всичко Дака! А бобинката действаш така - развиваш 40 навивки, правиш ушенце, навиваш 10, правиш още едно и така, изводи. Отвеждаш навън, придържайки опъна на намотката, правиш 6-7 навивки и продължаваш натам бобината. Накрая БЕЗ ДА РЕЖЕШ примките на ушетата ги зачистваш и калайдисваш. Нещо такова става, това е много дълго по принцип, но все пак е за демонстрация. Тъпчото ги е срязал ушетата, ти недей.

51715-0
За силата на звука си разчитай на ушите - способен си да доловиш едва 2 децибела разлика!

Ориго, тази антена е високоомна. В нея при резонанс в звеното се развиват стотици волтове. От другата страна на кондера е генератора, който или е на маса, или е на 5 волта, т.е. все е ДОСТА по на ниско. Разбира се, че има ВН върху разделящия кондер! Не защото тече голям ток през него, а защото кръга от едната му страна е в резонанс и то последователен, напрежителен. Върху променливия става лудница при точна настройка. Ти разсъждаваш все едно му е на маса другия край, но там е генератора. Иначе щеше да шунтира кръга и край на резонанса.
« Последна редакция: 06 Май, 2016, 20:19:12 от ahedproductions »

dakata.radio

• Гост
« Отговор #44 -: 06 Май, 2016, 20:22:40 »
А и нещо друго - при пускане на телефона към предавателя, телефона започва да цикли и сам да си работи. При изключване от жака или при изключване на захранването на предавателя се оправя. Преди го нямаше този проблем. Да не си прецакам телефона така? :help: ???

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |