Вчера с жена ми бяхме на тавана на фамилната й къща, който в близко бъдеще ще бъде разчистен. Успяхме да спасим някои интересни предмети. Сред тях са и двайсетина плочи на прадядо й. Произведени са преди Войната, предполагам са шеллакови, макар че за първи път виждам реално такива. Има доста български песни, но фирмите производител са чужди от това, което прочетох набързо в нета. Има и класическа музика.
За съжаление част от плочите са счупени, но повечето са здрави, без драскотини. Не са съхранявани добре, има страшно много прах и песъчинки, които почнах старателно да чистя.
Нямам идея какво да правя с тях. Категорично няма да ги използваме за декорация, достатъчно редки са. Нямам грамофон за тях, едва ли бих си купил такъв, по-скоро ще си търся нещо читаво с магнитна доза. Евентуално мога да ги продам, макар че имам известни колебания.
Бихте ли споделили мнение какво бихте направили, ако са ваши. Също така как да ги почистя. Спомените ми отпреди са, че виниловите се мият с вода и веро, но не знам как би се отразило това на шеллаковите. Също така каква е евентуалната цена на една такава плоча.
Благодаря много за съветите!