Първи от търсените части естествено бяха лампите и цоклите за тях. Без тях целият проект по принцип се обезмисля, тъй като основната цел – възстановяването на оригиналната електрическа схема е невъзможна за постигане. Естествено, има вариант с изработването на заместители на оригиналните немски лампи, както е направил UA3ALW, но ако за руснаците това е трудно, в нашите условия ще бъде още по-трудно. При това пак остава въпроса за оригинални цокли и корпуси на лампи. Първият цокъл и няколко лампи изрових от частите на баща ми. След това колега ми подари няколко лампи. После направих размяна две лампи за два цокъла и работата зацикли. Последният цокъл не ще да се появява и не ще, въпреки разпитването на всички мои приятели и познати. Появи се само едно предложение в Продавалника за цокъл, две лампи и няколко дреболии за „скромната” сума от 300 лева. Продавача се аргументира, че това бели редки и скъпи части от войната. След доста време, цената беше редуцирана до 40 лева, но аз твърдо бях решил да не ги вземам. Реших да проверя в интернет как стоят нещата. Наистина, в аукционите имаше предложения за 100 Евро за очукана лампа, но имаше и съвсем разумни оферти. Установих, че „най-солените“ предложения са на български продавачи. След нас по алчност са руснаци, украинци, латвийци и италианци. Характерното за тези продавачи са безумно високите фиксирани цени. Иначе нормалните продавачи започват от едно евро и до колкото стигне. Крайната цена зависи от много фактори - дали в даден момент има някой, който се интересува от предложението или не, дали са нови или употребявани /например се срещат и чисто нови лампи, като под „чисто нови“ се разбира лампи в оригинално запечатана кутийка/, дали са измерени с лампомер и каква е емисията им. По тази причина не искам да посочвам конкретни цени. След известно дебнене, успях да се сдобия с няколко лампи и цокли на много прилична цена. След измерване на лампите с лампомер, се установи, че са годни. Така основният въпрос беше решен – приемникът беше окомплектован с оригинални цокли и лампи.
Потърсих решение за липсващите дросели. Случайно открих, че анодният дросел на четвъртата лампа е много сходен по размери и параметри с бобините на звънеца от стар телефон, който намерих в кутията с части. Радостта се оказа кратка – и двете бобини бяха прекъснали. За тон дросела намерих трафче на телефункен от стари немски ВЧ уредби. Корпусът и ламелите са същите, трябва му само пренавиване. Дроселът на третата лампа също има нужда от пренавиване. Отне ми доста време, докато намеря проводник с нужния диаметър – 0,05мм и подходяща машинка.
Съпротивления и кондензатори потърсих в кутиите със стари части и намерих почти всичко. Нямат фабричните означения на оригиналните части, но са от същия период, т.е. поне за мен са приемливи. Някои от елементите могат да бъдат заменени със съветски, някои от кондензаторите могат да бъдат и изцяло изработени.
Остана последния въпрос – липсващите платки. По принцип има няколко начина за решаването му. Първият, естествено, е намирането на оригинални платки. Тук всичко зависи от късмета. Вторият е изработването на нови платки. Вариантите за това отново са два. Първият е намирането на бакелитени плочки с подходящ размер и ушички за обемен монтаж и изработването на платките. Резултатът е почти неотличим. IQ5MT е използвал друг материал /нещо бяло/ вместо бакелит и това доста разваля впечатлението, но останалото е същото. Вторият /и най-достъпен според мен/ вариант е изработването на платките от фолиран стъклотекстолит, с пробиване на отвори. Видът въобще няма да е същия, но от електрическа гледна точка няма да има разлика.
Събрах необходимото за изработването на платките – гетинакс и ушички. Воден от желанието за максимална автеничност, както и от своя мързел, реших все пак да пробвам първия вариант – да намеря оригинални платки. Сигурно съм голям късметлия, но след две седмици дебнене, успях да попадна в Ибей на целият аудиоблок комплект – шасито с всички платки и елементи и с помощта на сина ми успях да го спечеля. След благополучното му пристигане в България, останалото беше въпрос на 10 минути работа – свалянето на стария блок и подмяната му с новия. Междувременно спечелих още два лота с дребни части – резистори, кондензатори и платки от ВЧ блока, които части попълниха липсите във ВЧ блока на моя приемник и придадоха напълно автентичен вид на реставрацията.
Куплунгът на захранването за корпуса пристигна подарък от един приятел, един дросел и още части – от друг приятел. Куплунгът за кабела е същия като на Kw.e.a, а моят Антон пристигна с такъв куплунг.
Ето снимка на приемника с поставени съветски кондензатори. Като размер и номинал подхождат точно, само цвета е малко необичаен.
По-късно беше намерен цял оригинален НЧ блок. Ето снимка на приемника с поставени части и комплектен НЧ блок.