Знаех си че темата ще се превърне в това, обречена беше, както и всички подобни във форум за стара техника. Затова съм против да се говори за политика тук, но какво мога да направя аз..
Благодаря на колегите origo, радиото, goldib и ONZI за подкрепата, именно те са едни от хората, които съм припознал като интелигентни и неподдали се на пропагандата хора, и най-важното - имащи интереси свързани с целта на форума
За съжаление, има и от другата групичка хора - тази на непрекъснато плюещите. Все се надявах да ограничат участието си поне тук, след като на някои от тях им е намеквано неколкократно (не от мен) че писанията им са заблуждаващи и дори не са интересни, което обаче не ги спира. Те повтарят едно и също, дори цели цитати, научени все едно наизуст, които мога да цитирам, но няма да го направя просто от етика. Тези хора много обичат да принизяват съветските (а често и нашите) учени, инженери и проектанти от това време до нивото на обикновени копирачи и пияници, като по този начин именно те се принизяват до нивото на съвременните така наречени от медиите напоследък "тийнейджъри". Абе хора, не сте на по 10 години, казвате че сте живели в тази система, че вие сте единственият и верен еталон за истинност, а говорите откровени глупости. Ние, по-младите можем да съдим за отминалата епоха само косвено от старите технически книги, от построеното тогава, останало и до днес. И аз на база именно на тези неща съдя че в СССР е имало такава наука, такава теоретична и практическа база, че малко хора от тук, включително и аз, можем дори да си представим. Само погледнете някой техен справочник, особено до 60-те - 70-те години. Толкова теория, формули, характеристики, подробни описания, експерименти, примери, теоретична и практическа част и то написани на ясен и разбираем език аз не съм виждал на друго място. Това е наука в най-чистия и вид. Знаете ли по силите на колко държави е да се проектира, изгради и управлява атомна електроцентрала и то не една? Това е непрекъснато усъвършенстване, подобряване, отстраняване на недостатъци и т.н. Вие сериозно ли смятате, че управлението на такова едно нещо ще бъде поверено в ръцете на някой "небрежен", както се казва в началото на темата, безразсъден руснак? Тези глупости, че някой си професор трябвало да пише дисертация, затова заобиколил и изключил системите за защита (които са доста на брой), пък видиш ли бил се разсеял и изкарал прътите повече, отколкото трябва, може да ги разправяте, вие, и тези, от които сте ги чули, на децата от детската градина. Няма нормален и трезвомислещ човек, който би повярвал че учен от такъв ранг, би извършил подобно нещо с цел експеримент. Няма. Пълна глупост е да се заобиколят всички системи за защита, "за да не му пречат", въпреки че това противоречи на здравия разум. Разбираме го дори ние, чието занимание е много далече от ядрената енергетика, а какво остава за хора, които са го учили, специализирали и работили. Това е просто нелепо. Единствената причина, поради която някой може да направи това е диверсия. "Аварията" е била поръчана отгоре, от най-високо ниво, като е трябвало да се извърши контролиран и малък инцидент, който да предизвика сравнително "малък" брой жертви, казвам малък въпреки че това е просто нелепо, тъй като всяка невинна жертва, дадена в името на големите политически игри е трагедия сама по себе си, чрез което се е целяло именно да се дискредитира доверието на хората в системата, като по този начин тя да се разпадне необратимо и някак "от само себе си". Само че, както всички знаем контролирана и авария са две думи, които трудно се включват в едно изречение. Диверсията излиза от контрол тъй като дотогава, никой никога, по никаква причина, било то експериментална или пък "наредена от горе" не е изключвал умишлено всички системи за сигурност. Останал без никакви защити, ядреният реактор се превръща в кутията на Пандора. А това защо Дятлов си бил признал, най-вероятно за да отърве кожата, защото той самият най-вероятно е участник в целия саботаж и е бил инструктиран отгоре да поеме вината. Друг е въпросът че даже той самия не е предполагал какво ще причини този саботаж. Почти никой не разсъждава върху теорията че част от бъдещите "перестройчици" са замесени в това, но анализирайки рязкото падение на СССР в други области след 1985-та, също умишлено и от безхаберие, и познавайки обстановката тогава не е трудно да се досетим кой най-вероятно стои зад това.
Chervenoarmeec , значи като настъпи деня "55 години от първия полет на човек в Космоса" може да пуснеш тема за това, а не да спамиш в тази тема.
Този ден вече настъпи. Но както казах това е място за техника и въпреки че темата за космическия кораб е по-близо до основната на форума, отколкото твоята, все пак бих се въздържал, за разлика, както се вижда, от Вас.
И с риск да продължа започнатия спам само ще кажа, че относно пагубното влияние и вредата върху България от социализма и насилствената национализация след 44-та може да се пише до безкрай, но основната тема тук е друга и никой не Ви е молил да адвокатствате от името на СССР и да намесвате космоса в случая, че и от клин в ръкав дори фокушима ?!
За някои може и да е била насилствена колективизацията, баба ми има много далечни роднини, които са имали фабрики преди 44-та, които доброволно предават на държавата, като след това дълги години заемат ръководни постове като специалисти. Нито един от тях не е репресиран, не е преследвам, не е пращан в Беляне. Поне по спомени на баба ми, нито един от тях не се е оплакал от това, което е последвало, тъй като на човек, за да живее добре му трябват много малко неща, и повярвай ми това определено не са хилядите и милиони левове, които евентуално би изкарал като частник. Колкото до адвокатстването, след като се заговори за една авария, напълно в реда на нещата е да се дадат за пример и други подобни, но по-малко известни (защо ли?) и да се направи коментар.
И като финал, нещо от "финала" : "социализъма другари е едно недоносче" - автора на цитата е известен на всички
Автора е известен, но дали на Вас и на други като Вас, които много обичате да цитирате тази фраза ви е известно какво означава думата "недоносче", а именно нещо (политически строй), появило се преждевременно, преди да му е дошло времето. Именно това искаше да каже Тодор Живков, но колко хора го разбраха.. А се появи преждевременно, както казва отново той, в същата тази реч, защото "си имаме работа с недоразвито общество". Мечтата за социализъм, равенство, братство и по-добър и справедлив живот, е била пътеводна звезда на цели поколения хора, основна движеща сила. Стремежът да победиш несправедливостта, капитализма, при който парите, капиталът са водещите и на хората се гледа само като на работна ръка, и да го заместиш със социализъм, в който водещото е човекът и хуманизма е движел хората, преминали на по-високото еволюционно стъпало. Защото ако вземем всички строеве през, които е минало човечеството, робовладелски, феодализъм, капитализъм, всички те си приличат по това, че има експлоатация на шепа хора над целия останал народ. Тоест промяната от един строй в друг е симулирана, тя не е истинска, тя е козметична. Дефакто ние живеем в един и същи строй стотици и хиляди години - закона на джунглата - изяж или ще бъдеш изяден. Така е сега, така е било преди 44-та, така е било и преди 500 години. Единственият строй при който се забелязва истински значима промяна това е социализма и най-крайната му теоретична форма - комунизма. Една шепа хора от нашето общество (а също и от руското) е узряло за тази промяна още в зората на социализма. Само че голяма част не е. И така преди 27 години стана така че именно тези по-недоразвити индивиди взеха превес над останалите и възстановиха стария и смятан за отдавна отминал строй на превъзходството на капитала. С прости думи казано -
маймуната победи човека. Ликувай, народе! За да се стигне до това възстановяване на предишния строй са се положили немалко усилия, войната се водеше на на всички фронтове и целта беше постигната. Чернобил е бил само част от целия театър.
Нищо не оправдава действията на тогавашната върхушка,дъщеря ми беше на една година когато се случи тази беда.Скриха от хората неполиткоректната информация.Всички излязоха на манифестацията....
Chervenoarmeec,да сравняваш аварията във Фокушима и Чернобил е все едно да сравняваш Ямбол и Стамбул.Едното е природна сила,земетресение и цунами и щетите бяха още по големи,ама сега там няма и помен от това,всичко е почистено и дезктивирано...Фокушима сега не можеш я позна от преди година...
Никой не отрича трагедията, да се прави това би било огромна глупост. Но хайде стига вече с тази прословута манифестация. Колко дена след аварията е първомайската манифестация? 6 дена. Какво значи караха ни да излизаме да манифестираме, да това е грешка. Но ти какво искаш, една година да не излиза никой от тях за да се пази от радиацията ли? И така ще се предпазиш така ли? Трагедията вече е станала, на улицата или във вас, спасение няма. Пак казвам, никой не омаложава случилото се. Но нека не го и преувеличаваме, поне що се касае до България. Без да искам да звучи цинично, колко случаи на пострадали пряко от радиацията има тук? Говорите така сякаш учениците са ги изпратили на сигурна смърт на 1 май. Благодарение на ликвидаторите, дали живота си в първи дни на аварията, жертвите не са много повече. Нещо, което не може да се каже за Япония, защото там продължава да има изтичане на радиация, наскоро го публикуваха.
Колкото до това че във Фукушима вече "слънцето грее и птичките пеят":
http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/11/2719373_pet_godini_sled_fukushima_nikoi_ne_viarva_v/http://www.blitz.bg/news/article/404917http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1566158И още и още.. От една страна е много пошло да се сравняват две сами по себе си трагедии, но когато някой говори едностранчиво и тенденциозно, трябва някой да му попречи да заблуждава необезпокоявано. И по-важното, много уместен въпрос зададе ориго, който и аз съм си мислел. Кой ще потърси сметка на японците защо не са взели всички необходими противоземетръсни мерки, още повече след като са силно сеизмична страна? В България след земетресението във Вранча се е преосмислило изцяло изграждането на панелните блокове и те са многократно подсилени и осигурени срещу земетръс. Ама това е при лошия социализъм де, когато човешкия живот нямаше стойност...
Да не говорим че тогава масово се строяха чисти оранжерий за елита.Едната е до град Провадия пътя от към село Петров Дол и още си седи и си работи.Пролетария ядеше от голото поле
В България сега е демокрация (да оставим настрана това че демокрация при капитализъм не може да има, защото демокрация значи власт на народа, а самото наименование капитализъм определя господството на капитала), защо ядем радиоактивна риба. Или остави това, наскоро се появиха съобщения за хванати радиоактивни храни от Япония в Германия и Франция, защо там, след като никога не е имало социализъм се допуска такова нещо?
Нищо лично но трябва да се сетим и за човека дето даде учени на СССР и САЩ за да станат свръх сили , и е роден на 20 април ......
Кой е крал повече учени можем да съдим по това, че идеологът на съветската космическа програма се казва Сергей Корольов, а на американската носи звучното американско име Вернер Фон Браун.
Origo,относно кой какво е лъгал тогава остави да преценят хора които тогава са били във възраст позволяваща им сами да взимат решения.Нека така го определим като възрастова граница,аз тогава бях малко по голям от колкото си ти сега,а ти не си бил роден
Напротив, точно тези, които сте живели по това време и то точно от това поколение 40-50-60 годишни са най-опасни с подвеждащата си информация. Казвам това понеже имам много преки наблюдения за това. Тези, които са били на 20-25-30 години, когато пада социализма, се подвеждат по приказките за демокрация, за нов живот, за свобода, за японски касетофони и американски дънки, милеещи да се докоснат поне за малко до западният живот, макар че по-голямата част от впечатленията са им изградени единствено на базата на видяните в Кореком боклуци в лъскави опаковки, са изключително идеологически обременени и не може да им се вярва безрезервно. Може да се вярва само на тези, които успеят да преминат отвъд бариерата на сегашната пропаганда и открият истината сами като я търсят навсякъде. Наскоро даваха един човек по телевизора, на средна възраст, който каза: Като бях на 17-18 години си мислех че живота на запад е такъв, какъвто ни го представяха Корекомите - шоколади Тоблерон, касетофони Хитачи, дънки Левис и телевизори Сони, но после като излязох в чужбина разбрах че, видиш ли, трябвало и да работиш и то яко. И пак може да не изкараш за собствен апартамент. България има почти 100 процентово обезпечено със собствени жилища население. Пък било то и панелки, които оказва се оцеляват повече на земетресенията, отколкото модерните стиропорени бараки.
Е не я намесвайте политиката де,като гледам поста на въпросния потребител Chervenoarmeec половината е само политиканстване.Най лесното някой от нас да удари катанеца.
Виждам че най-вероятно си се засегнал от първият ми пост за лицата, които непрекъснато плюят, имена не съм посочвал но явно си се разпознал.. Съжалявам. Дали постовете ми са политиканстване или не ще решат тези, с които съм разговарял за различни проекти и то свързани с премдета на форума.
Жертвите от Фокушима признати до сега като жертви на аварията са около 1600,на Чернобил 50 в момента на аварията и около 4 000 души са починали от рак след катастрофата.Сега се смята според РАН,Руската Академия на Науките че реално са засегнати около милион и 440 хиляди и 1,6 милиона.За Фокушима е рано да се каже,трябва да мине време проникващата радиация да си свърши черната работа.Аварията не е първата и за съжаление вероятно няма да е и последна,и няма значение къде ще думне,тя земята е кръгла и вятъра го разнася.
Никога и никой политкоректен учен няма да каже и следният немаловажен факт. Ликвидаторите, които изнесоха цялата авария на гърба си, за да спрат радиацията, жертваха животите си и поеха дефакто най-голямата и смъртоносна доза лъчение, а също и тези, които построиха и монтираха саркофага, спасиха целия останал свят от още по-страшни последици, също влизат в бройката на жертвите, но заслужават само адмирации и поклон. За сметка на това СССР отнася голям брой критики в последствие че жертвал хора, вместо да действа с машини и роботи, но това било тъй като Съюза бил слабо роботизиран и механизиран. Е, видяхме ги, както каза и ориго, японците с роботите какво направиха. Така че молете се и се благодарете че тази авария не стана в друга страна, още повече капиталистическа, защото тогава никой човек нямаше да си мръдне пръста за да спаси света колкото е възможно по-бърза а щеше още да си действат с роботчета и други високоинтелигентни изобретения. Също като гениалните и изпипани до съвършенство германски танкове, които закъсаха през зимата знаете къде.
Ами нормално е да се плюе по този строй и не знам защо ви е толкова чудно. Строй, който според мен за 45 години е нанесъл повече щети дори от 500-те години турското робство. Т.е говоря и за онези почти 2 000 000 българи, които след падането на забраната за пътуване извън соц "рая" си плюха на петите и избягаха по посока вражеския загнил запад. Едва ли някога ще се върнат , нито децата им. Хората правят държавата, а тях вече ги няма ! Да не говорим и за милионите българи и поколения останали тук които ще бъдат обременени във времето от метастазите на тази система. Резултатите се виждат и работят до ден днешен. Управлява ни бодигарда на Тодор Живков.... Но както казахме стига с тая политика. Времето показва кой крив -прав.
Добре де, социализма е лош, нехуманен, непроизводителен, но вече го няма. От 27 години го няма. Сега е свобода, капитализъм, пазарна икономика. Защо държавата е в това положение? Как така паднахме от горната половина на статистиката за индекс на човешкото развитие сега паднахме до най-долната и част и се нареждаме зад Зимбабве и Уганда? Пак ли ще се оправдавате с "комунизма", Бойко "комуниста" и други? Добре де ама след 44-та, в първите години и да се е говорило против царската власт, то после това е спряло. Започнало е да се гледа напред и какво може да се направи от тук нататък. И се направи. Направи се толкова много колкото за 100 години при царете нямаше да стане. Защо сега вие не можете, а? Сега се строяло също. Молове, дискотеки и търговски центрове. И нищо за човека, нищо. Добре че преди 89-та изградиха толкова държавни болници, училища, поликлиники и детски градини, че ако трябваше да се разчита само на сегашните.. Но спокойно, скоро ще предпочитаме да умираме отколкото да се разболеем, като знаем колко ще ни струва. Помня като малък докторите се караха като не отидеш навреме или забравиш да отидеш на зъболекар, на профилактичен преглед и т.н., сега те гледат като втора категория човек и ти се карат че си отишъл... А за бодигарда на Бай Тошо - сами си го избрахте. Правеха си ебавка че ни управлявал правешки говедар и овчар, а сега - пазача на овчаря. То пък какъв ли избор има, едри капиталисти се представят за социалисти, пожарникар става кмет, премиер а скоро може би и цар..
Аз лично се радвам, че този строй отмина и колкото и да им се иска на някой НИКОГА няма да се върнат онези времена ! И сега дори да се случи нещо подобно на втори Чернобил вече живеем в система в която няма как да бъде заблудени хората третирайки ги като овце.
Бях в малко мрачно настроение покрай цялата тая тема, но тук вече ме разсмя, признавам си
Ако знаеше точно колко те лъжат отвсякъде в момента, и каква глупост написа, щеше да се скриеш и да не се показваш повече.
/>
/>
Колкото до това каква икономика сме имали и сме щели да имаме, филма "Господин за един ден" може да е много полезен за някои непрогледнали. Истински добра държава не е тази, която има най-голям БВП, а тази в която парите са по-равномерно разпределени между всичките и граждани, за да няма огромна пропаст между изключително богати и хора, които са на ръба на оцеляването. За съжаление идеята и възможността това да се осъществи е безвъзвратно изгубена. Сега е ред на животинския строй, преди еволюцията до хомо сапиенс.
Повече няма да пиша във форума, докато не се наложи абсолютна забрана за коментира на политика и не се предупредят въпросните лица да не се намесват във всяка тема и без никой да ги пита да си разказват полуистините. Не може да пуснеш тема за ремонт на телевизор Рубин и 10 човека да се изредят с постове от типа на "каквото и да направи руснака все прилича на танк", "тия телевизори тежат по 100кг", "ако са го правили в петък или понеделник го зае*и" и т.н.