| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: След броени дни се навършват 30 години от най-голямата ядрена авария в Чернобил  (Прочетена 9108 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moss

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Цитат
Да бе, добре РБМК е виновен, защо има десетки РБМК които работят дори днес и няма проблеми?

Реакторът на дали е виновен, защото той е едно "железо". Виновни са тия, които са го проектирали  и построили. Такова е и заключението на разследващите, които посочват, че "причините имат общо-технически характер". След катастрофата, всички строежи на подобни реактори са прекратени незабавно, всички планове изоставени. Идеологът на РБМК, през 1986 година е президент на АН. След катастрофата е отстранен при първа възможност. 

Цитат
Експеримента е съвсен нормален, просто поради не дотам дълбокото познаване на някои режими и особености на този реактор са направили някои грешки в тази нощ, и не са разбрали кога трябва да се откажат, съвсем съзнателно са пренебрегнали изискванията за безопасност.

Именно! Някакви хора, които имат повърхостни знания за реактора, са заставени да правят експерименти с него. И те, заради едната премия и някои облаги от и за ръководството на централата, са готови да прекрачат всякаки  инструкции и ситеми за безопасност? Катастрофата е била въпрос на време. Обстоятелствата са се подредили на 26.04.1986.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Никога не съм бил фен на партийни мероприятия, като манифестации, събрания и други подобни безсмислици и затова не бях и на радиоактивната първомайска манифестация. За нея чух по новините на Радио Свободна Европа (РСЕ) с помощта на легендарния съветски ВЕФ-204.  В 13-ия метров сектор, където почти нямаше смущения, редовните слушатели на предаванията с упадъчна музика чуваха и понякоя "отровна" новина на вражеската пропаганда.

Радио Белград започваше всички новинарски емисии с информация за радиационния фон и начините за предпазване на населението, а по Радио Свобода чернобилската авария беше основна тема !
Българските и съветските радиостанции не споменаваха нищо за радиация !

Въпросът ми е: Полезна ли беше информацията на Радио Свободна Европа и Радио Белград за слушателите или не ! :D

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Ами колегата Moss в един момент казваш че конструкторите на РБМК са виновни, после че идиотите дето нямали представа какво правят и били натискани да го правят. Май ти започна да си съчиняваш без да има обективни данни в подкрепа на това което казваш! Освен това първо казвате че руснаците безотговорни и ужасни, а се оказва че след аварията отговорно спират строежа на нови реактори от същия тип. И това е съвършено естествено, когато се разбере че дадена конструкция има някакви недостатъци и проблеми тя се преработва, както се е появило второ поколение РБМК а сега и МКЭР. Няма какво да се лъжем коцепцията за канален реактор с лека вода за охлаждане и графит за неутронен забавител е отлична, използвана от руснаците още във военните реактори много преди РБМК а и в известния с дългия си и безавариен експлоатационен срок АМ-1: https://en.wikipedia.org/wiki/Obninsk_Nuclear_Power_Plant
Твоите сънища за отречени конструкции и анатемосани идеолози може да ги разказваш на децата си :). Всеки тълкува историческите събития на базата на наличните факти и собственото си виждане на нещата. Ето един го вижда като умишлено предизвикана авария, друг като плод на невежество, натегачество, калпава конструкция и небрежност. Аз пък виждам нещата от обективната им страна и вече в предишните си постове изразих позицията си по въпроса какво мисля за логичния ход на събитията. Истината е че съветската и руската ядрена енергетика е една от най-добрите в света колкото и да не им се иска на много хора и с такива теми, статии и други да се опитват да я опетнят и да омаловажат постиженията й. Обаче най-малко аварии са станали с руски и съветски реактори в световен мащаб чисто статистически. Американските реактори са ясни и се вижда колко са „хубави“. Защо само на руснаците им стиска да правят атомни ледоразбивачи? И като че ли им се получава :) Айде не дейте в опитите си да бъдете много „обективни“ да ставате в същност същите пропагандатори като тези които плюете, единствената разлика е че сте с обратен знак.
« Последна редакция: 13 Април, 2016, 23:52:10 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
Крилата мисъл, която трябва да бъде записана със златни букви в историята на форума !  :D
"Истината е че комунизма не е причина за всичките ни беди днес, нито е причина за тези 2 милиона напуснали страната. Те не са свестен материал, именно те са отпадъци с лошо възпитание. Както и да е. "

Какво "възпитание" има съвременният "комсомолец" за да напише това:
"Те не са свестен материал, именно те са отпадъци с лошо възпитание."  :D
и да завърши: "Както и да е."  :D

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
:) право думаш, истината съм написал не са свестен материал тези които са зарязали родината си, и не знам по какъв начин във вашите очи изглеждат като такъв. Сега не искам да нарушам правилата на форума и да казвам защо на вас гнилия материал ви изглежда свестен. По време на османското робство защо е имало хора които са си дали живота за родината а не са махнали с ръка и да зарежат всичко и да се изнесат на някъде? Запишете го със златни букви където искате, ако ще го научите по този начин  :D Трябват идеалисти за да се оправи държавата, трябва да се работи в нейна полза, с ясното съзнание че докато си жив ще си живееш като куче, евентуално може би и децата ти, но за внуците вече ще е по-добре. Докато обаче гледаме ние да сме си добре ще си тъпчем на едно място, и причината за това няма как да е в отминалия строй.  Всичко което се случва на един народ е причинено от неговата същност.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
Оrigo, спри се бе човек!
В техническите раздели постовете са ти полезни, информативни и са помагали на много хора, но тук и на още някои места се се омазал до ушите, заедно с другаря червеноармеец. Не може да пишеш и да се налагаш безогледно за времена през които най-вероятно и не си бил планиран да се появиш ;) Разбира се, че имаш право на мнение по въпроса, но МОЛЯ не ни
го навирай пред лицата. Може и да изпадам в битовизми, но я ми кажи ти чакал ли си на опашки за маслини, банани, портокали и разни месни деликатеси? Чакал ли си да дойдат Новогодишните празници за да можеш (ако имаш късмет) да опиташ от тези неща? Защото Другарите само тогава отпускаха края на синджира. Знаеш ли какво е това ПОКАЗЕН магазин?
Извън кльопачката вече, знаеш ли какво е това ОТКРИТ ЛИСТ? Ако не знаеш да ти кажа - без него не можеше да навлезеш в зоната на около 20-30 км от границата на СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА РОДИНА за която толкова толкова копнееш и  боготвориш. Така ДРУГАРИТЕ ни "пазеха" от лошото влияние на прогнилия запад.

И сега гледай как си противоречиш сам:

Цитат
не са свестен материал тези които са зарязали родината си, и не знам по какъв начин във вашите очи изглеждат като такъв. Сега не искам да нарушам правилата на форума и да казвам защо на вас гнилия материал ви изглежда свестен. По време на османското робство защо е имало хора които са си дали живота за родината а не са махнали с ръка и да зарежат всичко и да се изнесат на някъде? Запишете го със златни букви където искате, ако ще го научите по този начин  :D Трябват идеалисти за да се оправи държавата, трябва да се работи в нейна полза, с ясното съзнание че докато си жив ще си живееш като куче, евентуално може би и децата ти, но за внуците вече ще е по-добре

Значи от ТВОИТЕ думи излиза, че сравняваш "любимата партия" с Османската империя и "СВЕТЛИТЕ ВРЕМЕНА" на социализЪма (както казваше нашият любим Вожд) с турското робство :))) А и защо хората да трябва задължително да остават някъде, където всичко е наред и е тъй-прекрасно, за да оправят нещо??? А ти ги наричаш лош материал.
Ами какво да ти кажа, за хората е характерно да искат да живеят добре, и всеки сам може да прецени дали да си потърси късмета другаде или да излезе с голи ръце срещу танковете.
Ти помниш 1968 година нали, като един виден съвременник на тези времена? Аз защото не я помня, бил съм само на 2 години.
Е айде със здраве, че прихванах от вашата обща (с другара червеноармеец) словестна диария :)

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
Дървеният фирософ и специалист по всичко отново се развихри !
Много си малък, а фукнята ти е голяма ! Хайде малко по-кротко !
Къде беше любимата ти Партия, когато трябваше да предупреди собствения си народ за опасността от Чернобил ?
Моля да не преминаваш границата на елементарното приличие и да не се налага да ти припомням стари твои "уригвания"! :D

Един пожарникар-охранител в САЩ каза пред български "родоотстъпници", че българския народ е "лош материал", а някой тук кудкудяка, че "напусналите" България не са свестен материал. Серсеми ще ни дават акъл кое е хубаво и кое е лошо, какъв ни бил живота и намесват дори децата ни ! Не е ли прекалено ?
Неуважаеми фукльо, ти колко деца имаш, колко години си живял през социализма, че си позволяваш да ръсиш глупости по всеки повод !

Комунистическата номенклатура "произведе" бизнесмени от разни майстори по ръкопашен бой, каратисти, борци, боксьори, физкултурници, комсомолски и партийни мекерета, които ограбиха и съсипаха всичко, а някои се чудят защо българите бягат от България ! Кой бяга от хубавото ?

Не забравяйте Чернобил и поуките от него и не позволявайте подобни теми да потънат в кухи спорове !

Да живее наближаващият боен празник на труда ! Ура другари !  :drinks:

« Последна редакция: 14 Април, 2016, 13:36:09 от Radio208 »

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
Сегиз-тогиз по теВелизията показват най- лошите от лошия български мат'рял по света! Наскоро имаше даже цяла поредица предавания за такива "отпадъци"- бизнесмени, учени, обикновени работещи хора. Много се пробваха, ама там останаха най- големите "боклуци"- тези, дето не ги мързи, не се боят и ИСКАТ да работят! Останалите се върнаха, защото там "не било хубаво", там "биели негрите", там плащали малко. И не можело да се краде. И трябвало да се спазват законите. Трябвало да си плащаш данъците. Не можеш да си купиш шофьорска книжка. Баща ти не може да те подреди някъде на завет. Не можеш да се зъбиш и посягаш на полицай. Не можеш да псуваш съдия. Бах ти демокрацията! И как да останеш там??? Заради една къща или някъф бизнес??? Ама кой ще ти бачка бе? Там трябва да му платиш заплата, че и осигуровки. Я да си идваме в България. Все ще се скатаем някак си. Е това е истината! Та пряко на приказката да си дойдем- Джон Атанасов е кофти мат'рял, както и главния конструктор на БОИНГ преди години, както и Артур Кордон, когото имам честта да познавам ЛИЧНО! Както още стотици преуспели учени, които тук са щели да бъдат принудени да станат сервитьори или наркодилъри! Или да подгъзуват на някой дърдорко, който е успял да се подреди на топло и се мисли за велик.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Moss

• Насочен електрон
  • **
Джон Винсент Атанасов е американец, чийто баща е роден в село Бояджик, ямболско. Родителите на баща му са избягали от селото, когато бащата е бил на 4 години .  Джон Атанасов става случайно  известен, по време на съдебни спорове между Ранд и Хъниуел през 1970 година. За негова чест, той никога не се е срамувал от произхода си.
Според мен, ако си бяха останали на село, Джон Винсент Атанасов нямаше да създаде първият цифров изчислител.

Не знам кой е бил главен конструктор на Боинг, но не мисля че е имал нещо общо с България.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
така е ,  Moss . И Никола Тесла нямаше, да открие променливото напрежение,  трансформатора , безчетковият електромотор и да постави началото на радиото и безжичната комуникация ,като цяло . Бог знае колко години щехме,  да сме на "тъмно" ако не бе заминал в пустата Америка!  :hi:

Неактивен Moss

• Насочен електрон
  • **
Цитат
Ами колегата Moss

Чернобилската катастрофа се е случила. Очевидно някой е виновен за нея. И виновният не е някой пиян, недоучен, глупав или подкупен тъпак/престъпник. Виновен е този, който е създал системата, направила катастрофата възможна. 
Така че да се твърди, че съветската атомна промишленост била много добра, е най-малкото глупаво. Резултатите показват друго!

Неактивен Moss

• Насочен електрон
  • **
Цитат
Никола Тесла нямаше, да открие променливото напрежение

Тесла май е отишъл в САЩ с ясна идея за променливият ток. Само дето в Европа никой не му е повярвал. И Едисон в САЩ не му е повярвал. Уестингхаус му е повярвал.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
Така е, още в Европа са го взели на подбив, слава богу се е намерил кой да го инвестира след като е заминал в САЩ.
А колкото до Томас Едисон, оказла се е доста подъл , въпреки че първоначално той самият взима Никола на работа подавайки му ръка.
После от яд започнал да води кампания срещу него и идеите му, понеже се оказало, че променливото напрежение има свойте предимства пред постоянното.Накрая резолтатът е на  лице надделял е раумът, но също така и алчността, безжичното захранване до ден днешен е далечна мечта...   :master2:

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
Гледам яко се вихрят страстите.
Понеже съм закачил и малко от "онова време" та съм си изградил мнение - ще го споделя и с Вас.
Имаше много недъзи при социализма - и открит лист съм изваждал, и за неговото отсъствие са сваляли от колата тогавашната ми приятелка, та се върнахме цялата компания. И лежачи на гърба на другите имаше и какво ли не. За най-голяма съжаление обаче и в сегашния бит наблюдавам подобни неща.
И моля - всяка крайност е излишна и невярна. Каквото и да се говори, имаше и добри неща. Нека не си кривим душите.
Пък тези които искат на запад или в Америка - кой ги спира??? Да отиват. НО имам достатъчно познати които казват - ако тук /България/ работя колкото там, ще взимам същите пари.
Язък за хубавата тема на Чернобил. Все на политика го обръщаме.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • sandacite@abv.bg
Не знам кой е бил главен конструктор на Боинг, но не мисля че е имал нещо общо с България.

Казва се Асен Йорданов и всъщност не е бил главен конструктор в Боинг, но е работил и там. Постиженията му в България и кариерата му в Америка са забележителни!
Жалко е, че тук се знае много малко за него, както и за много други наши сънародници прославили се в света със своя труд и изобретения.
Може би ще е хубаво да се направи тема например: "Бележити българи извън България" та макар и да е в раздел "Общи приказки", но дори и няколко човека да прочетат това и да го знаят пак ще е нещо.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD_%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2

http://www.kmeta.bg/znaete-li-che/samoletite-boing-sa-izmisleni-ot-b%D0%B0lgarin-44325.html

Извинявам се, че това не беше по темата.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |