Поправял съм много такива телефони. Имаше време, когато телефонната централа беше А29, а такива телефони се разпространиха много. Понеже съм работил в самата централа, случвало ми се е да съм там, когато започва гръмотевична буря. След първата по-яка гръмотевица се чуваше едно характерно изръмжаване, защото 20-30 броя предизбирачи заставаха едновременно в положение "отворен телефон". Това се дължеше на пробив в транзистор, който директно комутираше линията. Обикновено ползваха 2N5401 или MPSA42. При по-близко попадение изгаряха и други елементи. Някои транзистори изгаряха така, че при измерване с мултицет, трудно се установяваше повредата.
Също така в някои райони на града се наблюдаваха повреди много-по често, отколкото в други райони. На някои клиенти, които често търпяха повреди, поставях защитен варистор, след което повреди се наблюдаваха много по рядко. Вероятно във форума има и други, които са работили в тази сфера. Ще е интересно и те да споделят наблюдения...
Въпреки това е вярно, че според тогавашните правилници, такъв тип телефонни апарати не бяха одобрени за ползване в нашата телефонна мрежа. Възможно е, макар и рядко, да е имало и повреди, които не са били породени от гръмотевична дейност...
Възможно е да е имало и такива серии от апарати, които са били абсолютно непригодни за мрежа от 60 волта. Все пак апарати, които външно изглеждаха точно като на снимките, са минали през ръцете ми в доста голямо количество. По мои наблюдения успяваха да работят по къщите до първата по-силна гръмотевична буря.