По повод ТА 1300 имам такъв с инструкция за експлоатация закупен към края на 80-те. Интересното за тези апарати е че са имали нещо като сериен „дефект“ - телефонният капсул драстично намалява силата на звука си след няколко години експлоатация. Моя имаше този дефект, който се отстрани лесно с подмяна на капсула. Това което ми харесва в този апарат е „звънеца“ реализиран със стандартен телефонен капсул. Звука който произвежда при повикване е изключително приятен за мен, напомня ми на песен на птиче.
Но най-интересното нещо в този телефонен апарат е това че той има памет за 10 телефонни номера. Функционалност която не е описана в оригиналната инструкция което ме навежда на мисълта че е вградена функция на интегралната схема с която е реализиран апарата за която не се е знаело. С бутона звезда май се инициираше въвеждане на номер и се запаметяваше на определена позиция, а после с диез се извикваше номер от някоя от позициите, забравил съм каква точно беше последователността, но определено работеше отлично! Основен проблем обаче беше че не пази паметта при изключване от линията, вероятно трябват допълнителни елементи вътре осигуряващи поддържане на паметта в някакъв кратък срок.
Приятен телефонен апарат с много хубав и компактен дизайн е. Ако поддържаше и тонално набиране нямаше да има цена, но все пак в годините в които е произвеждан тоналното набиране е било екзотика.