| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Селенов стълб - питане  (Прочетена 7946 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
Селенов стълб - питане
« -: 18 Март, 2016, 11:18:10 »
Колеги, тия дни намерих няколко селенови стълбови и бих искал да попитам как се проверяват дали са здрави, как се ползват и как се разчитат данните им, като за начало искам да попитам за един  20-сантиметров селен марка Сименс&Халске с надпис  DB100/120-3,3   показан на снимките отдолу , питах  чичко гугъл и намерих някакво инфо  за него на  долния сайт , ала не се ориентирам:

http://www.herrmann-gleichrichter.de/selen/pdf/se-gl-1-2.pdf

въпросите които имам са  :
какво е номиналното работно напрежение и ток  на селеновия стълб - 6 секции по 4 елемента
как се включва и как се мери , примерно в режим Ом-метър на уреда ми излизат стойности в килооми, в режим измерване на диоди ми дава пад около 0.8волта на секция от 4  елемента /меря  между 1извод  син и 2 жълт на снимката /

прилагам и снимки с описание , ще бъда благодарен ако ми помогнете и със съвет  какви са предимствата и недостатъците на ползването на селенови  стълбове в изправителните схеми за лампова техника в сравнение с диодите и кенотроните  :hi:

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
Re: Селенов стълб - питане
« Отговор #1 -: 18 Март, 2016, 12:30:45 »
Според мен:трифазен селенов изправител схема Ларйонов линейно напрежение 100 волта ток 3.3 ампера.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #2 -: 18 Март, 2016, 12:44:43 »
Благодаря за отговора, това обяснява донякъде защо има три жълти извода , това са вероятно фазите, потърсих инфо в нета за  да си представя логиката на включване и евентуално как мога да го използвам за монофазно изправяне ала не намирам, дайте акъл как да го включа или да пренареждам селеновите елементи,така би могло /предполагам/ да се вдигне  напрежението и да падне тока  :hi:

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
« Отговор #3 -: 18 Март, 2016, 12:57:37 »
Моноофазно от ляво надясно по снимката1син заедно с 5 син е минуса 2 жълт и 4 жълт е променливо,3 червен е плюс останалите не използваш.Не разтягай шпилката няма да можеш да го събереш успешно.Боядисан е след монтажа.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
« Отговор #4 -: 18 Март, 2016, 13:17:05 »
Да се допълна:тока зависи от размера на отделните селенови клетки което е даденост.При монофазно връзване тока ще е по-малък.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #5 -: 18 Март, 2016, 13:24:17 »
нещо такова, обаче на период се падат две секции, което означава ли, че напрежението ще нарасне на  200 волта , въпреки че и 200 волта ми е малко дге  :hi:

дали да не пробвам да разглобя и обърна поляритета на секция 5 и да си я оставя след секция 4 , а секция 6 както си е така да я поставя пред секция 1, така ще имам нещо като двоен селенов диод подобен на двоен кенотрон с раб напр. 300в !?? :nea:

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #6 -: 18 Март, 2016, 14:51:05 »
Разглоби го и си го нареди както искаш !  Всяка клетка я третирай като диод ( каквото си е ) .
Може и грец  да си направиш .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #7 -: 18 Март, 2016, 15:02:45 »
Не! В никакъв случай не разхлабвай шпилката! Послушай колегата Ангел Симеонов! Боядисан е след сглабяне, веднъж ако го разглобиш повече няма да става за нищо, защото контактните пружинени шайби около селеновите клетки вече няма да контактуват надеждно със слоя. Имах селенов стълб от Стадион, реших да го оправям че имаше малко по-голям пад от нормалното и след разглабяне и повторно сглобяване вече не ставаше за нищо, просто нямаше контакт между елементите. За каквото можеш го ползвай в този вид, ако не в продажба или в мазето :) При мостовата схема на свързване която си начертал, си остава стойността на променливото напрежение 100 волта, няма как за това е предвиден.
Иначе по отношение на въпроса ти за предимствата и недостатъците:
Кенотрона е с предимство пред селновия изправител с по-малкия си капацитет в запушено състояние и може би по-голямото бързодействие.
Селена е с предимство пред кенотрона с относително по-големия си ток за единица обем, остъствие на отопление и значително по-дълъг живот.
Кенотрона и Селена заедно имат предимство пред силициевите диоди че генерират по-малко смущения при запушване и че издържат на претоварвания без да дефектират. Твърди се в аудио средите че селеновите изправители звучат по-добре от силициевите но то там и щепселите звучат различно и спойките и т.н. та няма да го приемаме това за довод.
Силициевите диоди са ясни единствени недостатъци са относително високи смущения при комутация и поради нискоомността си са склонни да дефектират бързо при къси съединения и такива. Иначе практически имат неограничен експлоатационен ресурс в нормални условия. Това е.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
« Отговор #8 -: 18 Март, 2016, 15:03:24 »
30 волта обратно на клетка.Имаш ли 20  клетки?Можеш да ги разглобиш ако имаш опит.Нищо лично! :empathy2:

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 18 Март, 2016, 19:28:34 »
Благодаря за разясненията   :hi:
аз така или иначе за трифазен изправител няма да го ползвам,  така че секции 5 и 6 ще са ми излишни и мoга да ги махна, но така  ще имам селенов Грец за 100 максимум  120 в  който за лампови захранвания е безполезен..... в такъв случай може би единственото приложение ще е ако имам траф с вторична за анодно която да е двураменна със средна точка и да ползвам селена както  е на схемата по-долу без да го разглобявам ,  така всяко рамо на селена ще е с по 8 секции /издържащи обратно 200-240в/ и на изхода амплитудата на изправеното ще е макс около 280-320 в , а дали е така? :hi:

ПП: Задълбавам се в темата защото искам да си изясня приложението и основните параметри на селенови стълбове инак имам и кенотрони и мощни бързи шотки диоди , така че не съм го закъсал откам МТБ  :hi:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #10 -: 19 Март, 2016, 15:35:14 »
Не, така няма да стане защото в тази схема (двуфазен еднополупериоден изправител) всеки „диод“ се подлага на обратно напрежение 2 пъти пиковата стойност на половината вторична намотка, или иначе казано при 280 волта изходно напрежение на ПХ ти трябват диоди за 560 волта. С така сложения селенов изправител може да постигнеш анодно 120 волта. Просто свиквай с мисълта че селена който имаш не е за аноден изправител. Може би за преднапрежение на стъпало с фиксирано преднапрежение става, но за аноден просто забрави, няма как да го извъртиш.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #11 -: 19 Март, 2016, 21:59:44 »
origo - благодаря за отговора  :hi:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |