| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 65946 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #255 -: 08 Април, 2016, 12:54:57 »
Усещам, че има малко нужда от изясняване по антената. В двата края имате нужда от ИЗОЛАТОРИ. Не някакви варианти с найлони и т.н.

49718-0

Дали ще са "яйца" като горните два в ляво, обикновенни ПВЦ тръбички дебелостенни с дупки, американски тип "dogbone" или ще проварите в парафин 2 левички от твърдо дърво и ще ги лакирате след това, все тая! Но си трябва изолатор. Въжетата се напояват с много влага и дори да ви е изолиран кабела на антената, пак ще имате утечки към това, за което сте я вързали. Аз ползвам по 2 броя на всеки край, когато са яйца и се предава - ето как беше при мен преди, сега не е с тия телове, а с яко въже, но това е без значение.

49720-1

Антената на ляво е и предавателна, а тази на дясно ми е приемната, тогава все още непрекарана вътре. Кабелът, който ползвам за антенен е военнополеви телефонен с двуслойна изолация, и сега го има 30 лева е катушката 405 метра!!! Много е здрав и имате мегдан да режете и да пробвате бая време. Моята е още преди средата а си играх 2 месеца с разни дизайни. Има я в Елимекс.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

dakata.radio

• Гост
« Отговор #256 -: 08 Април, 2016, 21:07:55 »
Нямах възможност да заснема друг видеоклип, затова качих предишния отново -

/>

http://vbox7.com/play:8d27f1f90e

Опитах отново да прикача скана в DOX. Вече го няма това "listtree" в URL-то, а само букви и цифри. Ако пак не стане, ще изпращам на когото пожелае по имейла. Абе, не съм на "ти" с качването, това все пак го правя за пръв път - http://dox.bg/files/dw?a=52a5f1bd28
« Последна редакция: 08 Април, 2016, 21:41:38 от dakata.radio »

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 307
« Отговор #257 -: 09 Април, 2016, 14:44:27 »
Днес се сетих да питам става ли за антена да се използва стоманен кабел? Подобен на този който се използва за въжета за простор. Каква му е марката на този от елимекс?

dakata.radio

• Гост
« Отговор #258 -: 09 Април, 2016, 14:49:41 »
Днес се сетих да питам става ли за антена да се използва стоманен кабел? Подобен на този който се използва за въжета за простор.
Може да се върже всякакъв кабел, стига да е проводник.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #259 -: 09 Април, 2016, 19:32:55 »
Вярно може, основен проблем с желязото е корозията особено в точката на съединяване с проводника който отива към приемника ти. Няма идеална и вечна антена, обаче желязното въже ще ти прави още повече проблеми. Временно решение е, но няма проблем. Трябва да се опиташ да запечатиш добре мястото на съединението.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #260 -: 09 Април, 2016, 19:40:20 »
Абе, най-добре здрав меден кабел със собствена дебела и здрава изолация. Ако радиото ще е навън, както при мене, гледай да го предпазиш от слънце/вода. Задължително един прекъсвач на антената, за да не вкараш мълня в радиото или по-лошото - в дома, ако ще се намира там.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #261 -: 14 Май, 2016, 15:08:23 »
Днес от скука взех поялника и на майтап си направих нов детекторен приемник на терасата. Антената ми беше около 3 метра на малка височина (по-малка дори от 2 метра), а земното - колец около 70 см., забит в двора, използвах феритната антена от Билян, трисекционния променлив кондензатор от Селената, последователно на антената - кондензатор 220 pF и паралелно на входа - 1 nF. Пуснах входа през усилвател (AUX-а на един касетофон) и то взе, че засвири! :crazy: Чуха се Хоризонт и Радио Скопие. Първоначално реших, че съм чул паразитен сигнал като Колев, но не. :D Ето, че става и детекторен за сравнително далечен прием с къса антена и не много добро земно, но с усилвател. Разбира се, звука е доста по-тих от на другия приемник с идеалните антена и земя, но пак се получи нещо. :D

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #262 -: 17 Май, 2016, 19:08:51 »
Искам да предложа  сега една книжка за начинаещите радиолюбители без грам познания по електроника . Току що я качих. Е не се казва "Радиото и телевизията ли - че то е много просто" но даже е написана по-разбираемо за хора без никакви познания в ерата , когато не са били измислени още транзисторите - оригинала е от Руски автори, писана е през 1951-1952г.

http://forum.antique-items.com/viewtopic.php?f=45&t=197&p=993#p993

СХЕМА НА ДЕТЕКТОРНО РАДИО:

52505-0

ЧАСТИ ОТ КНИГАТА:

Неактивен emanuilis

• Квантов електрон
  • Публикации: 150
  • Населено място: гр. София
  • LZ1EMS
« Отговор #263 -: 05 Юни, 2016, 00:28:18 »
Бих искал да попитам няколко въпроса за варианта с индуктивна връзка между трептящия кръг и антената.

1. Какво е предимството му спрямо директната електрическа връзка, селективността ли?

2. Намалената сила на сигнала ли е основен недостатък?

3. Възможно ли е използването на феромагнитна сърцевина да компенсира тези загуби?

4. Има ли начин да се конструира тороидална намотка, при варианта с индуктивна връзка, какви предимства и недостатъци има?

Възможно е въпросите ми да звучат глупаво, за което се извинявам предварително.

"I see the sadness in your eyes My life was undisguised..."

dakata.radio

• Гост
« Отговор #264 -: 05 Юни, 2016, 10:00:32 »
Бих искал да попитам няколко въпроса за варианта с индуктивна връзка между трептящия кръг и антената.

1. Какво е предимството му спрямо директната електрическа връзка, селективността ли?

3. Възможно ли е използването на феромагнитна сърцевина да компенсира тези загуби?

4. Има ли начин да се конструира тороидална намотка, при варианта с индуктивна връзка, какви предимства и недостатъци има?

Аз лично не съм ползвал индуктивна връзка, а кондензатор. При мен без този кондензатор изчезва и звука, и селективността. Феромагнитната сърцевина не се препоръчва особено за детекторни приемници, но при мен стана нещо и с такава. Принципно за такива приемници се правят най-различни бобини. Според мен най-важните тук неща са: добра антена, сигурна земя, правилния диод (германиев точков) и качествени високоомни слушалки (колкото по-голямо съпротивление имат, толкова по-добре). Е, получава се и с трансформатор + телефонна капсула или с НЧУ (но се губи магията). Другото вече се постига опитно. При детекторните радиа ако подобриш селективността, звука намалява и обратното, т.е. няма баланс между тези два фактора. Сега нека някой друг колега с повече опит и знания да допълни. :)
Сега се сетих, че може да се свърже диода с 30% от бобината. Тогава ще ти се подобри селективността, но звука ще намалее. Скоро и аз мисля да направя някои подобрения по моя детектор.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #265 -: 05 Юни, 2016, 11:31:33 »

Както всяка система, антената има своя специфичен импеданс, капацитет и индуктивност, които при директна връзка стават част от тези на кръга. Когато изчислявате трептящия кръг така, че да покриете даден вълнови обхват, Вашите изчисления са базирани на презумпцията, че кръгът е НЕСВЪРЗАН към НИЩО. При това условие получавате обхвата и качествения фактор на кръга, който ви дава селективността. При свързване на антената и детектора нещата се променят, от детектора главно идва спад на селективността, но от антената - никога не се знае. Всяка антенна инсталация е различна. Височина, тип почва, тип проводник, подвеждане в сградата, сградата и другите предмети наоколо, локация и т.н. определят характера на антенната система. Когато направите връзката слаба, вие разменяте част от чуствителността за повишена селективност. Дали ще е през малък кондензатор или през допълнителна навивка е все частична връзка, въпреки че всяка си има особенностите. Най-лесния начин да обхванете с мисъл ефекта от всяка е да ЕКСПЕРИМЕНТИРАТЕ! :)

Основен, да.

Феромагнитна сърцевина във входната бобина ще повичи качествения фактор, ще намали броя на необходимите навивки за постигане на нужната за кръга индуктивност и до някаква степен ще повиши силата на сигнала в детектора но САМО ПРИ РЕЗОНАНС, т.е. ако не сте настроили точно на станцията, повишението няма да е особенно чуваемо. Няма безплатен обяд.

Тороидален входен трансформатор може да се конструира и ще си работи добре, но:
а) По-сложно е навиването;
б) За големите стойности на индуктивностите при кръговите бобини за ДВ и СВ е трудно да се намери материал за пръстен с необходимото μ, който да побере навивките. Не забравяйте, че номинално запълнения тороидален пръстен е 70%, т.е. 30% от ядрото са голи.

Няма такова нещо, въпросите Ви са не само резонни, но и съвсем правилно формулирани.

:drinks:

Неактивен emanuilis

• Квантов електрон
  • LZ1EMS
« Отговор #266 -: 05 Юни, 2016, 11:49:38 »
Благодаря за отговорите!

Ще се опитам да конструирам детекторен радиоприемник с индуктивна връзка. :master2:

Съответно възникват няколко допълнителни въпроса:

1. Каква точно „настройка" се има предвид за варианта с тороидална бобина, т.е. не се ли касае за съвпадение между честотата на станцията и тази на ЦЕЛИЯ трептящ кръг? Т.е. ефект, който принципно се очаква да бъде постигнат чрез променливия кондензатор?

2. Някъде предлагат ли се тороидални феромагнити с достатъчно голям диаметър, подходящи за тази цел?

3. При този вариант, използването на меден проводник с дебелина 0.5 mm има ли предимства спрямо такъв от 0.2 mm, например?

Предварително благодаря!

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #267 -: 05 Юни, 2016, 12:18:11 »
По въпросите Ви преценявам, че това Ви е първия детектор, моля да ме поправите ако греша.
НЕ пепоръчвам тороид за първи дизайн по няколко причини. Първо, началната магнитна проницаемост на тороида е зададена за НЧ и ако нямате с какво да измерите индуктивността на готовата бобина, няма как да знаете колко точно микрохенри сте я докарали. Второ, пълно е ментета онлайн и това, което ще си поръчате може да е пълен боклук. Трето - достатъчно голям тороид има, но има и загуби в него, не е въпрост на размер само. Има много фактори, в които няма да задълбавам тук.
Съветвам Ви да направите този дизайн - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=7409.msg52516#msg52516, като НЕ ПОЛЗВАТЕ ТРАНСФОРМАТОРА на изхода, а си намерите високоомни слушалки.
Може да си навиете бобината на картонено руло от кухненска хартия, правил съм десетки с успех. Каква антена имате, заземяване? Съветвам Ви да прочетете внимателно цялата тема!
 :hi:

Неактивен emanuilis

• Квантов електрон
  • LZ1EMS
« Отговор #268 -: 05 Юни, 2016, 12:31:47 »
Темата е прочетена, многократно.

Благодаря, наистина.

p.s. целя да изградя нещо подобно, връзката е индуктивна, доколкото мога да преценя:
« Последна редакция: 05 Юни, 2016, 12:42:04 от emanuilis »

dakata.radio

• Гост
« Отговор #269 -: 05 Юни, 2016, 13:08:50 »
За детекторния приемник можете да направите много видове бобини (напр. кошнично дъно или медена пита). Като за начало, ще е добре еднослойна бобина върху някакво диелектриково тяло с обикновен емайлиран меден проводник или с литцендрат. За да изчислите индуктивността, ползвайте програмата, пратена от Ориго на първата страница в тази тема. Някъде бях засичал, че има и мултицети, които могат да мерят индуктивност. Да, най-добре ще е да си намерите високоомни слушалки! Задължително трябва да има голяма антена и сигурно заземяване! Този приемник се прави с много опити и търпение. Не става от раз! Това, че изглежда елементарен, не означава, че действително е точно такъв. При него има характерни неща, които ги няма при другите приемници. Като за първи път е малко сложно, но после става лесно. Казвам го от личен опит. Както казва Ахедпродукшънс, ще стане по-лесно като прочетете цялата тема. И не само нея. В интернет има доста материал. Можете да си купите книгата от Рицаря, стига да не я е продал. Можете да разгледате и тази тема - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1444.0. :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |