| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 65951 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dakata.radio

• Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #45 -: 05 Март, 2016, 22:41:31 »
Да, отлично знам. Казвам за енти път - все още съм начинаещ, чета много литература, но още от веднага не мога да стана добър като теб и като останалите. Все още не съм завършил дори първия си радиоприемник - възможно най-елементарния. Ако с нещо съм бил досаден или неприятен - моля, извини ме!

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #46 -: 05 Март, 2016, 22:49:14 »
Не мисля, че си досаден или неприятен, не зная и защо така мислиш и реагираш. Просто се опитвам да помогна. Нямам никакви очаквания от теб да си добър или каквото и да е - точно за това задавам въпроси, за да си изясня с какво разполагаш, какво мислиш, колко разбираш, за да мога да бъда най-полезен за един начинаещ. Няма нужда да четеш много литература или да ставаш "много добър", изключително малко са много добри и аз не съм от тях. Задавам въпроси, чрез които мога да се ориентирам от какво точно имаш нужда, да седна, да го помисля, да го смеля в кратък и ясен вид и да ти го подам готово, за да можеш бързо и лесно да наваксаш ако имаш някакви липси по темата.
Ако стилът ми те обижда или те кара да се чустваш зле по някакъв начин се извинявам и няма повече да се меся в топика.
Ако пък не - какво мислиш за поста ми, все пак? За въпросите, за схемата?
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

dakata.radio

• Гост
« Отговор #47 -: 05 Март, 2016, 23:07:07 »
Не, не ме обиждаш по никакъв начин. Оценявам това, че се интересуваш от моите начинаещи проблеми. Най-добре е да пробвам с най-простата схема, дори и тя да не е достатъчно добра. Когато усвоя материала, тогава ще говорим и за малко по-сложни схеми. Искам да започна от буква "А". Не ме разбирай погрешно - уважавам и теб, и отговорността ти към мен. Сега нека спрем с тези глупости - само пълним форума с ненужни приказки. Ще продължавам да работя усилено по схемата, която аз обаче съм избрал. Когато я усвоя, отивам на буква "Б" - т.е. на по-сложна схема. Когато има резултати, тогава ще пиша - засега вече всичко се е изчерпало.  :hi: :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #48 -: 06 Март, 2016, 10:28:05 »
Пак не отговори на въпросите на Билян зададени в по-предния пост. Дали са ти ясни нещата които е попитал. Трябва да отговориш, защото ако не са ти ясни следва да ти ги изясним за да постигнеш успех, ако не са ти ясни мисля че ще имаш затруднения в пускането дори на елементарна схема, особено в момента както сигнала в този обхват е кът не е като едно време когато можеше само с диод свързан към антената да чуеш местния предавател.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #49 -: 09 Март, 2016, 21:10:47 »
Извинявам се за късния отговор. Всичко ми е ясно, за което Билян е питал. Ако не ми беше ясно - защо въобще бих се занимавал с това?! Затова, че съм се консултирал коя схема е по-добра за начинаещ като мен, не означава, че не знам как работят тези схеми, просто никога не съм правил такова нещо засега. Всичките ми знания са само на хартия. Помежду другото намерих изходен траф от лампово радио. Свързах го към 260-омовата слушалка от телефон. Изводите за променлив ток съм свързал с останалата част от конструкцията, а за прав ток - със слушалката. Предполагам, че вярно съм работил. Ако не - поправете ме.

За намотката - нищо все още не съм правил. В момента търся меден проводник. Предполагам, че от траф ще стане. Изчисления тепърва предстоят. Първо трябва да намеря нужните части и тогава математика. За сърцевина засега съм избрал картонен цилиндър с диаметър 4,5 см.

Ще свържа кондензатор за антената. Та, като подхванахме въпроса за антената - намерих 40 метра кабел. Кабелът е от старите симетрични телевизионни кабели. За маса ще използвам забит метален кол дълбоко в земята. Свързах и двете секции на променливия кондензатор, подмених диода с друг, за който съм сигурен напълно, че е германиев точков.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
« Отговор #50 -: 09 Март, 2016, 21:26:06 »
Може да опиташ с този или подобен трансформатор за съгласуване,може пък и да стане.Всичко е проба грешка както казват.Картонен цилиндър е добре.Не толкова важно дали е картон или пластмаса.Важното е да е диелектрик и да е неметален.Тук има практическо изпълнение,смятам ше свърши някаква работа.http://forum.cxem.net/index.php?showtopic=134688
Публикацията на 1vano007 от 17 Август 2008 - 09:21 е точно за твоя случай.Връзваш за първична намотка тази за 220,тази за 6,3 волта с дебелата жица на слущалките.Успех!

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #52 -: 11 Март, 2016, 20:56:00 »
От този тип със сигурност има и нискоомни .

dakata.radio

• Гост
« Отговор #53 -: 11 Март, 2016, 21:51:08 »
Тези дни вече наистина ще се сдобия с високоомни слушалки (2 по 2000 ома). Най-добре да си действам с тях. Все пак ще запазя и старата "аудио" конструкция - трансформатора и телефонната слушалка. Би ли могло да се свържат например обикновени нискоомни слушалки за компютър - все пак трансформатора създава нужното голямо съпротивление?!

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #54 -: 11 Март, 2016, 23:29:34 »
Да , трябва да стане . Моето работеше нормално с 32+32 Ом-а .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #55 -: 12 Март, 2016, 12:24:15 »
Да, трябва да може, но първо да изкараш силен сигнал, преди това не знам. Този мрежов трансформатор не знам дали няма твърде големи загуби в сърцевината си но това ще се пробва. Относно това коя намотка е към слушалките - тук сме единодушни - намотката за 6.3 волта но към приемника според мен е добре да се свържат последователно във фаза първичната 220 волта и намотката за анодното напрежение, така ще получиш още по-голям коефициент на трансформация и със сигурност ще може да клатиш добре обикновени компютърни слушалки. Въпроса е да няма прекалено големи загуби в магнитопровода. За това как да определиш дали двете намотки са свързани синфазно или противофазно мога да ти предложа проста и надеждна методика обаче ще трябва да включваш трафа към 220 волта и ще мериш напрежение 450 + волта което си е опасничко, та не знам колко си начиаещ и дали може да направиш това без да си навредиш. Ако искаш, кажи ми ще ти опиша процедурата.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #56 -: 12 Март, 2016, 12:50:35 »
Това свързване го дадох само като пример. Ще запазя конструкцията за всеки случай - тази с трансформатора от лампово радио и телефонната слушалка. По принцип е най-добре да се действа с високоомни слушалки. При трансформатора може да се получат загуби на сигнал, а при тази мизерия в амплитудно-модулирания обхват ще е малко трудно да хвана нещо като хората. Тези дни очаквам да ми пристигнат високоомни слушалки (2 по 2000 ома) - при тях сигурността е на 100%. А и намерих необходимите материали за бобина - PVC тръба с диаметър 5 см. и медна тел от трансформатор. Трябва да започвам да действам върху трептящия кръг.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #57 -: 12 Март, 2016, 15:14:12 »
Успях на навия бобината, обаче има един проблем - лака от медната тел падна. Как мога да я лакирам отново? ???

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #58 -: 13 Март, 2016, 11:36:12 »
Като купиш/развиеш нова. Няма друг начин, щом е паднал или си правил нещо вандалско с нея или е бил остарял и напукан и се е разпаднал, така че не го мисли толкова. С какъв диаметър беше проводника и колко навивки реши да направиш върху тръбата 5см? Последно променливия кондензатор реши да работи с двете секции в паралел ли (не че това не може да се променя)?

dakata.radio

• Гост
« Отговор #59 -: 13 Март, 2016, 12:14:11 »
Реших да действам като тебе - 66 навивки върху PVC тръба 5 см. Проводникът обаче ми е 0,2 мм. Кондензаторът съм го свързал така: кабел за ротор - кабел за ротор, кабел за статор - кабел за статор.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |