| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 66679 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

dakata.radio

• Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #300 -: 12 Ноември, 2016, 22:19:16 »
Благодаря! Утре ще пробвам. Да, ясно - вторичната за говорителя (даже може и два да свържа последователно, така ще натовари още повече), а първичната - към приемника.
Предишният трансформатор, който ползвах, беше от токоизправител за "ВЕФ", сега се сетих. Даже веднъж през пролетта бях ползвал изходен от "Акорд 104" и той свърши работа, ама после го затрих някъде.

Нямаш ли изходен от транзисторен приемник.

От транзисторен нямам.
« Последна редакция: 12 Ноември, 2016, 22:31:16 от dakata.radio »

dakata.radio

• Гост
« Отговор #301 -: 13 Ноември, 2016, 19:29:53 »
Пробвах така, както Онзи каза, но нищо не се получи. :(

dakata.radio

• Гост
« Отговор #302 -: 01 Януари, 2017, 16:50:12 »
Изнамерих един трансформатор от "Селена". За първичната намотка са синьото и кафявото кабелче. Кои кабелчета от вторичната да свържа със слушалката? А въобще би ли се получило нещо с такъв трансформатор? Преди ставаше с подобни мрежови.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #303 -: 01 Януари, 2017, 17:15:16 »
вместо слушалки - резистор 10 килоома през разделителен кондензатор 100 нанофарада -дарлингтон усилвател. свири та се къса. могат да се използуват нискоомни слушалки или малък съгласуващ трансформатор- високоговорител . озвучава цялата стая.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Населено място: Габрово
« Отговор #304 -: 02 Януари, 2017, 18:25:43 »
Честита Нова година на Всички !

Бай Асене ,
В тази твоя схема на свързване тип "Дарлингтон  на транзистоите не трябва ли захранване ?
А до колкото схващам темата е как да свържем нискоомни слушалки към детекторен приемник без захранване. И ако наистина става без допълнително захранване в което много съм скептично настроен, че нещо ще се получи  предполагам транзисторите трябва да са германиеви , защото е необходимо по-ниско напрежение за отпушване на PN-прехода (Ge-0.3-0.4V) . Ако може малко повече разяснение. Иначе с захранване и то позволяващ голям толеранс от моя личен опит - (3-9) V точно тази схема е перфектна .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #305 -: 02 Януари, 2017, 19:01:30 »
Пак ме объркаха :)

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #306 -: 02 Януари, 2017, 19:39:19 »
 Ricarq схемата е със захранване .правил съм я с PNP транзистори SFT353-323. трябва и резистор за преднапрежение на базата на първия но не консумира много.успех. LZ2XL, сложи ми другия инициал ако е нужно.
« Последна редакция: 02 Януари, 2017, 20:10:10 от lz2lx »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #307 -: 02 Януари, 2017, 19:46:16 »
Споко,ще свикнат :)

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Населено място: Габрово
« Отговор #308 -: 02 Януари, 2017, 21:43:32 »
Извинявам се за грешката с обърквацията в никовете.

Но един въпрос нали темата е за Детекторен приемник. та  "Детекторен приемник" със допълнителен източник на захранване не се ли води вече линеен приемник ?

По добре този усилвател да се монтира в отделен блок/модул. Но не виждам много смисъл в това, защото съм гледал видео на Даката от преди около година  когато изпробваше своя детектор на двора ,да използва Aux in входа на китайска радио/USB/ Micro SD/тонколона с вграден усилвател вместо слушалки и се чуваше перфектно програма "Хоризонт".

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #309 -: 02 Януари, 2017, 21:56:36 »
Детекторния приемник сам по себе си е с ниска чувствителност,ако се увеличи връзката с антената се вдига силата на сигнала.Селективността обаче пада или вече е никаква.Ако отслаби връзката с антената няма да се товари така трептящия кръг,ще се вдигне Q фактора му и ще се увеличи селективността,обаче вече ще трябва нискочестотен усилвател.Щом се прави като отделен блок пак си е детекторен,но с външен нискочистотен.Вярно че вече няма да е чист детекторен приемник.По нататък dakata.radio може да опита някакъв високочестотен усилвател,желателно резонансен.

Неактивен emanuilis

• Квантов електрон
  • Публикации: 150
  • Населено място: гр. София
  • LZ1EMS
« Отговор #310 -: 02 Януари, 2017, 22:26:45 »
Под „детекторен радиоприемник" разбирам такъв БЕЗ собствено захранване. Колегата беше прав, когато ме попита - критичен елемент за изграждането му остават слушалките...
"I see the sadness in your eyes My life was undisguised..."

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #311 -: 02 Януари, 2017, 22:44:13 »
А бре, хора схема с 5 елемента се разтегли в 7 страници.

Хайде малко по-сериозно  :D

Вместо да ползвате тия съвременни германиеви диоди, или още по-зле  шотки итн...

Ползвайте оригиналното бре: Диод направен от парче кристал "галенит"

Към настоящия момент му приписват "магически свойства" и се продава по разни езотерични магазини....
http://www.universum-esoterica.com/bg/product/159/galenit.html

Магическото в него е, че става диод от малко парче кристал от него и се е ползвал оригинално в тия схеми преди масовото производство на фабрични диоди.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_radio

може да ползвате пирит и други кристали.

диода се конструира лесно .

« Последна редакция: 02 Януари, 2017, 22:56:22 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

dakata.radio

• Гост
« Отговор #312 -: 02 Януари, 2017, 23:22:50 »
Мале, колко много сте изписали! Един ден ме няма и изпускам всичко. :)
Да, губи се смисъла като се ползва захранване за детекторен приемник.
Вчера вечерта пробвах с този трансформатор, дето писах за него. Получи се, свирна.
Рицарю, опитите с това китайско устройство от клипа бяха само за да демонстрирам
как работи приемникът. Пробвах да запиша звука от слушалките, но не се получи. :)

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #313 -: 03 Януари, 2017, 21:35:20 »
 сложи два смд транзистора в слушалката. ще я ползуваш за настроика . нищо не ти пречи да имаш два чифта слушалки за идеята. с усилвател и без.приемника си е пак детекторен.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
« Отговор #314 -: 03 Януари, 2017, 22:02:31 »
Пробвал съм с галенит и заострена стоманена пружина в детекторен приемник. Трудно му се хваща точката на чувствителност но става. Обаче е значително с по-лоша характеристика на прехода от германиев точков диод. Най-добра чуствителност съм постигал германиев точков руски диод Д2, малко по-ниска с българските SFD и още по-зле с шотки силициев. С галенита се постига нивото на шотки диода приблизително. За да става за употреба детекторният приемник трябва да има добавено поне едно транзисторно стъпало за да вдигне нивото. От там може да се включи в AUX вход или пък в компютърни колонки. Само с трансформатор без външна енергия ще трябва огромна антена. Поне аз съм стигал до тези изводи след експерименти. Може би някога е ставало без добавено стъпало, но да не забравяме преди години какви СВ предаватели имаше.
« Последна редакция: 03 Януари, 2017, 22:11:10 от Yassen »
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |