| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 65935 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #240 -: 07 Април, 2016, 15:02:40 »
Огледална честота е явление в суперхетеродинните приемници. Когато се смесят приеманата честота и местния генератор в резултат се получават 2 честоти - междинната, обикновенно по-ниската или разликата, и огледалната, т.е. сумата от двете. Например, приемаме 1МХз, местния осцилатор е на 1468кХц, получава се междинната, 468кХз и огледалната 2468кХз, която се изрязва от МЧФ и не се усилва. Основен параметър на суперхетеродинните приемници е потискането на огледалната честота (с колко децибела).
Освен това има хармонични честоти. Нулев се води основната честота, например 1МХц. Първи хармоник е 2 МХц и т.н. Много рядко има и субхармоници, например първи субхармоник на 1МХц е 500кХц, т.е. на половина.
Българската емисия на Радио Китай се предава едновременно на 2-3 честоти, като най-близкия предавател е в Албания, и то бая мощен.
Ето тук по всяко едно време може да видиш какво се предава от ДВ до КВ - http://www.shortwaveschedule.com/index.php?now=true
Можеш да избираш езици, честоти и т.н. Много полезен сайт, винаги съм си изяснявал какво чувам.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #241 -: 07 Април, 2016, 21:33:25 »

49682-0
49684-1
49686-2

УУУ МАЗАЛО!! Тия румънци...

dakata.radio

• Гост
« Отговор #242 -: 07 Април, 2016, 21:49:12 »
Станало е страхотно! Даже и аз имам скан за представяне - http://dox.abv.bg/files/listtree
Мазало от румънски станции. :D

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • sandacite@abv.bg
« Отговор #243 -: 07 Април, 2016, 22:38:42 »
Ох, как ме гъделичкате с тези детекторни приемници...! :)
Ще взема да си довърша антената и земното като хората и да си построя и аз един. :)
Поздравления колеги, за постигнатите резултати!!! :good:
Ако работеше Вакарелския предавател щяха да видят тези румънци...
« Последна редакция: 07 Април, 2016, 22:46:44 от ian »

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 307
« Отговор #244 -: 07 Април, 2016, 22:44:06 »
И мен много ме гъделичкате. Аз никога не съм правил, но винаги ми е било мечта. Само се чудя в града къде да я опъна тази антена. Между блоковете отпада абсолютно. Накрая ще пробвам с 5 метра кабел на терасата. Заземяване има добро поне — ще го вържа за тръбите.

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • sandacite@abv.bg
« Отговор #245 -: 07 Април, 2016, 22:54:36 »
Понеже има противоречиви мнения относно заземяването за водопровода, та искам да попитам:
Може ли да се използва успешно споменатото заземяване, за работата на детекторния приемник?
Водопровода не е от полипропилен, а само от поцинковани тръби.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #246 -: 07 Април, 2016, 23:00:24 »
Колев, 5 метра е малко. Отиди на село и опъни поне 20 метра на по-високо, а за земно използвай водопровода или метален кол, забит по-дълбоко в земята. Струва си да опиташ. Аз с моя еднокръгов приемник хващам доста станции, има доста големи шансове и ти да успееш да чуеш нещо. Е, понякога има и много смущения в сигнала. Ако имаш добър слух, ще е доста по-лесно, ако не - сложи някакво НЧУ. :)
Няма значение тръбите от какъв метал са, важно е да са ПРОВОДНИЦИ, а не изолатори на електричен ток. При теб ще стане. При мен обаче е лошото с това PVC и затова се налага да забивам метални колове...
Може да ползваш също така и нулата на мрежата, но не те съветвам, защото има много смущения. Някъде бях чел как един "майстор" използва нулата за земно, а фазата за антена. Бях доста шокиран от знанията на този. :lol:
« Последна редакция: 07 Април, 2016, 23:16:54 от dakata.radio »

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #247 -: 07 Април, 2016, 23:23:42 »
Дака, нарича се "мрежова" антена и съществува от 100 години. Само дето сега не е възможно, щото по мрежата върви толкова незаконен шум, че не е истина. Аз съм ползвал такава антена за 5 ватова радиостанция и бакаше убийствено, ама през 1998 ;)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #248 -: 07 Април, 2016, 23:37:03 »
5 метра ще е малко много малко. Тука всъщност като се замислих сега...ок, поправете ме ако греша, обаче като вземем пред вид дължината на вълната на честота 1МХц, се подсещаме, че най-малката ефективна предавателна антена без каквито и да е фокуси (бобини в основата за удължаване, капацитивни шапки и т.н.) е 1/4 вълновия монопол, или обикновенно, изолирано или не от земята 75 метрово жере. Да кажем, че това е необходимо за предаване без "фокуси"-те. За приемане е нужна толкова жица, че да има достатъчно напрежение в един смислено оразмерен трептящ кръг, че да отпушва уверено диода. Нека приемем дължината от 75 метра за репер, или 100% - най-късата правилна антена за 1МХц. Тогава 1% от нея ще са 7.5 метра. 5 метра - 0.666...%. Не става. И не защото няма да е антена, напротив. Може дори да има предимства, никой не знае в дадената локация как-какво, докато не инсталира. Но напрежението, което се индуктира, когато една вълна, чиито максимуми и минимуми в пространството са на 100 метра едни от други, и като се сетим, че атмосферата е жива вода и не спира да мърда, разбираме, че дори да докарваше достатъчно напрежение за детектора, щеше псотоянно да се губи. Трябва да се обхване повечко площ, да се гребат смело вълните и да се кефим на живота. Другия вариант е електрическата, хоризонталната съставка на полето, която можем да хванем с малка активна антена, ама на 4-5 метра над метален екран и нависоко.
Останалите дърпаме между 15 и 300 метра жици.
Нулата е заземена в мазето. За високоимпедансни схеми става за земно.
« Последна редакция: 07 Април, 2016, 23:43:31 от ahedproductions »

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 307
« Отговор #249 -: 08 Април, 2016, 05:31:20 »
Ехаа 300 метра антена си е направо мечта. Ако се върже такава антена към една селена,  станциите ще са една върху друга. Аз само едно заземяване като и сложа нещата се подобряват пък какво остава и антена. Както и да е. Замислям се да направя конструкцията на приемника пък после да мисля да го пробвам някъде извън града. Имам и аз един кондензатор от веф. Ще си направя високоомни слушалки с пиезо елементи и съм готов. Ще го мисля, ама няма да е днес че денят ми започва доста рано.  ;)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #250 -: 08 Април, 2016, 07:56:32 »
Ако забиеш 300 метрова жица в повечето приемници ще се претовари високочестотния усилвател и резултатът ще е потресаващ. Такова мазало ще стане, че нищо няма да се разбира. За Селена 5-10 метра жица + земно е идеален вариант. При мен на 25м румънските станции понякога давят ВЧУ в моята Селена. Има и още нещо, освен че ще лови станциите, 300 метра жица ще вкара ужасно много смущения. Единствения вариант за толкова мед във въздуха е антената на Беверидж, която се разполага ниско над земята, на колчета 2-метрови. Там има малко особенности, но ако се направи адекватно е уникална приемна антена. Разбира се, може и да е по-къса от 300 метра, цифрата просто е дължината на вълната на 1МХц, така ми изкочи.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #251 -: 08 Април, 2016, 10:41:08 »
Като имаме предвид че на всяка антена половината й се явява нейния образ в земята (която за съответните вълни трябва да може да се приеме за проводник) то значи май антена по-дълга от 1/2 от дължината на вълната вече не би следвало да подобрява приетия със съответната честота сигнал, но може и да греша. Истина е обаче че на суперхетеродинните приемници не им трябва толкова голяма антена. Не са предвидени за такава и се претоварват, а след претоварване нищо вече не е такова каквото трябва да бъде и ние не печелим от това. Само добре проектиран специално за целта приемник с огромна динамика на различните стъпала и добро АРУ може да работи на такава антена, но са малко такива приемници. Приемника на Билян работи отлично, ще ми е интересно да споделиш дали има напредък със синхронния детектор макар че според мен при мосфет с 3 волта прагово няма начин да работи. А Дака, интересно ми е да видя твоя скан на обхвата, обаче в докс ми пише несъществуващ файл или папка. Я го качи пак.
« Последна редакция: 08 Април, 2016, 10:49:27 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #252 -: 08 Април, 2016, 10:55:48 »
Използвам компютъра като индианец - не мога две неща да кача като хората. :D
http://dox.abv.bg/files/listtree - Виж пак дали ще стане нещо.
Изтрих видеоклипа в Youtube. Довечера ще заснема друг.
« Последна редакция: 08 Април, 2016, 11:13:46 от dakata.radio »

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #253 -: 08 Април, 2016, 11:25:50 »
Не, не става така. Като гледам линка, виждам следното - listtree, команда към РНР-то на докс.бг да ти покаже структурата на директориите в твоя акаунт, или с други думи - дървото с папките. Ти си ги виждаш, защото си се логнал с парола и потребителско име. Ние обаче няма как. Трябва да цъкнеш на самия файл и да споделиш линк към него, не зная как става в докс.бг. Обикновенно като съм виждал линкове натам завършват с някакъв номер от букви/цифри служебен. Най-добре в тубата клип и линк тука.
Ориго, това с образа в земята е истина, но предимно за монополи и като цяло има значение в предавателната техника. За приемане не е толкова сериозен фактор. При приемните капацитета антена-земя е голям играч. И самата земя под антената, разбира се.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #254 -: 08 Април, 2016, 12:04:08 »
Довечера ще снимам видеоклип и ще представя приема си официално.
Колев, опъни 20-30 метра кабел на височина поне 5 метра. Залепи например найлон на местата, където ще го връзваш, за да не вдигнеш капацитета на антената. В противен случай нищо няма да чуеш. За земно използвай водопровода/парното (стига всичко да е метал) или забий метален кол (поне 1 метър дълъг) в земята.
Схеми има в изобилие. Аз с най-простата чувам задоволителен брой станции. Най-добре направи приемника като всички нас да приема на СВ. За изчисляване на кръга прочети поста на Митко на първа страница в темата.
Звук можеш да изкараш от детекторния по много начини - с високоомни слушалки, с токоизправител + телефонна капсула, с НЧУ и др.
На никого детекторния приемник не е засвирил от първия път. Нещата стават с много опити, но като се научиш става лесно.
Абе, просто прочети цялата тема отново и си взимай идеи. :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |