| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 65934 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
  • Населено място: София
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #225 -: 07 Април, 2016, 10:57:34 »
Успех,чакаме клипа!

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #226 -: 07 Април, 2016, 11:15:26 »
 :D Успех бабината! Пълен прОвал! Сега ми се изясни, че не само ми е къса жицата за целта, но и земното ми е едно земно... да паднеш. Пакетирам всичко и ще се действа от домашния фронт. Там и антената е антена, и земното е силно. Най-обичам така - засилиш се и тряс - стена! Нищо не ме амбицира повече.
 :drinks:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен ftest

• Квантов електрон
« Отговор #227 -: 07 Април, 2016, 11:17:32 »
Съвсем нищо ли не се получи? А с обикновен германиев точков диод?

dakata.radio

• Гост
« Отговор #228 -: 07 Април, 2016, 11:23:12 »
С къса антена и несигурна земя нищо няма да се получи, дори всичко останало да е вярно. Биляне, действай с по-дълъг кабел на по-голяма височина и сигурно земно и тогава успеха ти е гарантиран. Ние с удоволствие ще следим реализирането.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #229 -: 07 Април, 2016, 11:26:22 »
А, знам си аз, построил съм над 50 детекторни приемника за последните 20 години, Дака. Ама не ме сдържа да пробвам. У дома антената е 25 метра и е вдиггната на 10 в единия край и на 3-4 в другия. Ако имах място щях да опъна Беверидж антена, това е истината, ама няма къде. Имам чуство, че са ми корозирали спойки от зимата. И 10 метра не е малко, все трябваше да вкарам нещичко. Миналото лято не беше така. Сега ще ида да взема една стълба и ще се кача да я видя.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #230 -: 07 Април, 2016, 11:28:49 »
Мисля че не само антената като дължина ти е била малка, ами и през деня в София няма шансове да хванеш нещо с детекторен приемник. Е ако имаш наистина хубава антена ще хванеш. Но с 10 метра очевидно не.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ftest

• Квантов електрон
« Отговор #231 -: 07 Април, 2016, 11:29:47 »
Какви са слушалките?
На снимката изглеждат идеални за целта, не се отказвай.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #232 -: 07 Април, 2016, 11:32:51 »
Ако си в блок е малко по-сложно, но ако разполагаш като мене с голям терен - лесно. През деня се чуват идеално Хоризонт от Видин и македонското радио на 810 килохерца, поне при мене. Вечерно време биват заглушавани от румънските станции.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #233 -: 07 Април, 2016, 11:34:00 »
Слушалките са КВ, яко намагнитени и супер чуствителни. Като ги наденеш на ушите и пипнеш единия банан брумят тихо! А, как ще се отказвам, просто у дома ще продължа, че имам и работа все пак. Само ще се покатеря на жицата да я огледам ей сега.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #234 -: 07 Април, 2016, 11:35:06 »
Абе вие на Билян не му берете грижата, не му е първия детекторен приемник, никак не е тръгнал да се отказва :) просто очевидно в момента на служебното си място не разполага с нужните антена и земя. Иначе попринцип извън града е малко по-добре защото първо отъстват локалните смущения, второ е по-открито и го няма екраниращото действие на околните постройки.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ftest

• Квантов електрон
« Отговор #235 -: 07 Април, 2016, 11:40:37 »
Далеч съм от мисълта, че Билян няма опит и
в никакъв случай не му давам съвети и указания.
Ама ако се получи на местоработата му, ще е
голямо постижение, особено през деня.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #236 -: 07 Април, 2016, 11:41:11 »
Билян че ще успее - ще успее. По светло ще слуша Хоризонт, а по тъмно - румънците. Звук от приемника може да изкара по хиляди начини, но най-оригинално е с високоомните слушалки все пак. :)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #237 -: 07 Април, 2016, 11:49:03 »
На Билян така са му корозирали спойките на жицата, че го е срам! Направо са зелено-морави станали! Какво радио ще хвана, това е изключено!  :D
Аз така и така скоро ще трябва да ги свалям тия антени, че май ще сменям работата, за съжаление. И тогава ще стане тегаво много с делата денем, че тук имам много време за такива неща. На новото място се съмнявам, че ще се прибирам преди 7, а после колко ще ми е до поялници и схеми, не зная. Това тук ми беше някакъв "златен век", но всичко хубаво си има край.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
« Отговор #238 -: 07 Април, 2016, 11:58:15 »
Това, че спойките на антената са корозирали, 
си е нормално и е част от занаята.
Антенно-фидерните устройства определено
се нуждаят от поддръжка.
А и в крайна сметка няма нищо вечно. 

dakata.radio

• Гост
« Отговор #239 -: 07 Април, 2016, 14:29:09 »
При моят прием днес имаше много смушения в сигнала. После се махнаха и с изненада хванах при изцяло отворен променлив кондензатор българската емисия на радио Китай на КВ (около 7 мегахерца). :o Проверих на Селената да не би да съм хванал емисията на СВ - не. Или кръга влиза малко в обхвата на КВ, или този приемник приема някаква огледална честота. :unknown:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |