| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 65931 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dakata.radio

• Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #210 -: 04 Април, 2016, 21:37:55 »
Може вече да съм станал досаден с приема си, за което се извинявам, ако е така, но не можах да се сдържда да не споделя - чух спортните новини по видинския Хоризонт изненадващо добре! После се изгуби, но пак се появи. Румънските го заглушаваха частично.
Направих нещо като прекъсвачи на антената и земята. Махнах кондензатора 120 p и звука изчезна! После пак го свързах и звука отново се появи. След това изключих заземяването и пак се чуваше нещо, но много слабо.
Звука на някои станции се чуваше перфектно, дори беше годен за спокойно и насладително слушане. Един мой познат доста се осъмни в работата на това радио. Неговите думи бяха (цитирам): "Това нещо не може да е радио. Ти се шегуваш с мене. Хем е без батерии, хем има само една намотка и нищо друго, а един истински приемник има хиляди елементи на платката." Щом "умника" сложи слушалките и видя, че не е лъжа, замлъкна веднага.  :D
Няма как да експериментирам вътре и затова радиото е навън. Завих го с една черга, за да не се поврежда от метеорологичните условия. :D
« Последна редакция: 04 Април, 2016, 21:48:20 от dakata.radio »

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #211 -: 04 Април, 2016, 22:27:09 »
Къртиш!  :D
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #212 -: 04 Април, 2016, 23:18:05 »
Относно детекторен радиоприемник на УКВ. Бях се запалил около 2007-ма 2008-ма на тая тема, ставах и лягах с мисълта че ще приеам УКВ радиостанции с детекторен приемник, също както на средни вълни. Реално има такива конструкции, имаше един немец беше правил много беше хубав сайта му, сега едва ли ще успея да го изровя, та правих опити, макар че опитите ми не бяха много меродавни - бяха неуспешни. Реално теорията казва че е възможно като настроиш трептящия кръг леко в страни от честотата на предавателя и се получава честотна демодулация като се генерира паразитна амплитудна модулация от склона на АЧХ на кръга. Чудесно, но първо условие - близост < 10km до мощен >10kW предавател, хубава антена Яги за съответния честотен диапазон > 5 елемента насочена право към предавателя по линията на пряка видимост. И отдалечеността на въпросната мощна радиостанция по честота от други радиостанции на поне 3 мегахерца, защото под 3 мегахерца лента на 100 мегахерца с трептящ кръг било то сребърен, натоварен с диод и слушалки си е направо по-скоро фантазия. Защото какво правиш ако на другия склон на характеристиката имаш друга станция а на върха трета, ами ако са по няколко на всеки склон и на върха, както би било в София например? Истината е че това върви ако в града има 2 или 4 мощни УКВ предавателя разпределени равномерно по обхвата. Иначе си е мираж. Истина е че работи, но не мисля че у нас, или че ще има голямо приложение, в краен случай е възможно хипотетично да чуеш хоризонт, може би. Нека ако някой го е направил успешно да се похвали, но до доказване на противното твърдя че е почти неприложимо в нашата среда. Красив мираж е, но ако на средни вълни детекторния е постижим но да кажем трудно, то това е с 10 пъти по-голяма сложност, и ще се чува доста пъти по-слабо, така казват и тези които са го правили. Така че принципно става, но не те съветвам като начинаещ да се заемаш с това, ще завърши с неуспех, гарантирано. Като натрупаш познания в областта на УКВ техниката, имаш шансове и може да опиташ.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
  • Населено място: Пловдив

dakata.radio

• Гост
« Отговор #214 -: 05 Април, 2016, 09:39:43 »
Напълно съм съгласен с тебе, Митко! Звучи доста нереален, но все пак има и справили се с този приемник. Въобще не съм си и помислял да правя такъв приемник. Наблизо няма УКВ предаватели, то пък и силни. От Рударци до Перник разстоянието е над 10 километра. Пернишките радиа са частни, няма национални, предавателите им са на блоковете и излъчват на много слаби мощности (не повече от 100-тина вата). Може някой да си "поиграе" да направи този приемник, но задължително трябва да живее близо до мощен УКВ предавател (10 kW например), за да успее да направи нещо.
Засега съм доволен от моят приемник, не съм решил все още да правя нов или да осъвършенствам този. След време може да направя един маломощен предавател на СВ или на УКВ (радиомикрофон например), но не сега. Ако все пак някой е решил да прави на УКВ, нека забрави тази схема и да започне по-сложна.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #215 -: 05 Април, 2016, 09:56:02 »
Дака, чукни няколко пирончета на една дъска, орежи им главите и тествай това - http://www.vk2zay.net/article/188
Ще останеш учуден какво огромно подобрение ще има само от начина на навиване! По този начин рязко се намалява капацитета между навивки и се вдига качествения фактор на бобината. Следствие - по-остра резонансна крива, по-добра селективност и чуствителност на цялото радио.
Като цяло 90% от класическите радиоприемници, линейни и суперхетеродинни, са по една и съща основна схема. Това, което прави някои приемници легенди са основно добре изпълнените и сметнати бобини.
Индуктивността ще я докараш на ухо, маркирай си на променливия някоя станция къде е и после добави/извади навивки от новата бобинка, докато я наместиш на същото място. Ако чукнеш в Гугъл "basket weave coil" ще може да видиш някои страхотни изпълнения.
 :drinks:

dakata.radio

• Гост
« Отговор #216 -: 05 Април, 2016, 10:12:09 »
Имам части и за още един приемник. Литцендрат нямам, но емайлирана медна тел имам в изобилие. Решил съм да си направя още един, като тествам всякакви видове бобини. Доста се запалих и реших експериментите да продължат. По едно време бях решил да направя кутия и скала на сегашния приемник, но се отказах - губи се красотата и смисъла на конструкцията, така изглежда доста по-изобретателно.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #217 -: 05 Април, 2016, 11:26:36 »
Обикновено детекторните приемници не се слагат в кутии, може на красива добре полирана и лакирана дървена дъска да си сглобиш красив изпипан детекторен приемник, но кутии обикновено не са типични за тези конструкции още от 20-те години. Скала освен врътка с градуировка се явява почти безсмислена, защото в зависимост от използваната антена резонансната честота на обикновения трептящ кръг свързан директно към антената се променя, т.е. не може да очакваш че 1 мегахерц да кажем ще бъде винаги на едно и също място по „скалата“. Съветвам те освен експериментите с различни бобини да промениш и концепцията - примерно магнитна връзка с антената, частично свързване на детектора и т.н. неща които още повече ще подобрят селективността, защото и прекрасна бобина с висок качествен фактор да навиеш, ако после смачкаш кръга с детектора свързан на целия кръг, или с директно свързана антена с голям капацитет, смисъла се губи, отново ще влошиш селективността на приемника.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #218 -: 06 Април, 2016, 10:51:31 »
- Заснех и един видеоклип. Усилих звука през AUX входа на колонката вдясно и направих един прекъсвач на антената и земята. Чу се ясно Хоризонт и някакво друго чуждо радио през деня. :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #219 -: 06 Април, 2016, 11:35:27 »
Прекрасно! Хоризонт се хваща отлично когато има проходимост явно. Иначе за клипа може би и с допиране на слушалката до микрофона ще се чуе нещо но не е сигурно. Виж в моя клип се чува нещичко.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #220 -: 06 Април, 2016, 14:44:58 »
Снимах през телефона. Опитах се преди това да записвам от слушалките, но не се чуваше нищо. Видеоклипът може да се гледа САМО на компютър, не знам защо така. :unknown:

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #221 -: 06 Април, 2016, 14:50:15 »
Що бре, какво му е на клипчето? Аз всичко си чувам и си виждам! Браво, навя ми спомени... :) Единия от проектитв, които ме чакат е сериозен детекторен приемник, но кога ли ще го бъде не се знае.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #222 -: 06 Април, 2016, 14:53:12 »
Мои познати са опитали да го гледат на телефона, но им е изписало, че няма достъп. На компютъра казаха, че е тръгнало. Даже и при мен така се получи. Досега не съм качвам клип, а и компютрите не са ми хоби.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #223 -: 07 Април, 2016, 09:36:44 »
Искам да се оплача от Даката!!! Не може такова нещо!!! Снощи ме предизвика и вместо да си легна и днес да съм човек, до 2 часа съм мислил какъв детекторен да строя и съм копал в чарковете. Напълних една раница и сега са ми изсипани отсреща на бюрото и парят-парят!!! И тука в работата има 10м антена и читава земя, ох ох...  :D
Е, днес ще се строят детектори!
Схема 1 - моята от началото на топика с двуполупериодния детектор.
Схема 2 - синхронен детектор с полеви транзистор! Няма усилване, няма захранване, просто използвам транзистора като управляемо съпротивление, което се управлява от напрежението в кръга. Имам транзистори J310 с около 1.2 волта пад, ужасно много е, но просто пробвам варианта. Ако звучи добре, ще купя двойка MOSFET-и ALD110900 от някъде и ще пробвам по-сериозно. Който се интересува - http://www.creative-science.org.uk/epadmosfets.html Те имат почти нула волта напрежение на отпушване и са идеалните диоди. Ето схема:

49558-0

Схемата работи много просто. Транзисторът се управлява по гейт (огромно входно съпротивление и 4-5 пикофарада входен капацитет) от напрежението в/у кръга. Колкото е по-високо, толкова е по-отпушен. Т.е. synchronous slope detector. Държи се като диод, но без пада в права посока. Може да детектира до 100% модулация. Качеството е отлично. Е, аз съм с по-скапан ФЕТ, но ще видим днес! Ще кача снимки и записи.
« Последна редакция: 07 Април, 2016, 09:46:30 от ahedproductions »

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #224 -: 07 Април, 2016, 09:49:37 »
 :)  ако цената е поносима  купи и за  мене   двойка MOSFET-и ALD110900

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |