Относно детекторен радиоприемник на УКВ. Бях се запалил около 2007-ма 2008-ма на тая тема, ставах и лягах с мисълта че ще приеам УКВ радиостанции с детекторен приемник, също както на средни вълни. Реално има такива конструкции, имаше един немец беше правил много беше хубав сайта му, сега едва ли ще успея да го изровя, та правих опити, макар че опитите ми не бяха много меродавни - бяха неуспешни. Реално теорията казва че е възможно като настроиш трептящия кръг леко в страни от честотата на предавателя и се получава честотна демодулация като се генерира паразитна амплитудна модулация от склона на АЧХ на кръга. Чудесно, но първо условие - близост < 10km до мощен >10kW предавател, хубава антена Яги за съответния честотен диапазон > 5 елемента насочена право към предавателя по линията на пряка видимост. И отдалечеността на въпросната мощна радиостанция по честота от други радиостанции на поне 3 мегахерца, защото под 3 мегахерца лента на 100 мегахерца с трептящ кръг било то сребърен, натоварен с диод и слушалки си е направо по-скоро фантазия. Защото какво правиш ако на другия склон на характеристиката имаш друга станция а на върха трета, ами ако са по няколко на всеки склон и на върха, както би било в София например? Истината е че това върви ако в града има 2 или 4 мощни УКВ предавателя разпределени равномерно по обхвата. Иначе си е мираж. Истина е че работи, но не мисля че у нас, или че ще има голямо приложение, в краен случай е възможно хипотетично да чуеш хоризонт, може би. Нека ако някой го е направил успешно да се похвали, но до доказване на противното твърдя че е почти неприложимо в нашата среда. Красив мираж е, но ако на средни вълни детекторния е постижим но да кажем трудно, то това е с 10 пъти по-голяма сложност, и ще се чува доста пъти по-слабо, така казват и тези които са го правили. Така че принципно става, но не те съветвам като начинаещ да се заемаш с това, ще завърши с неуспех, гарантирано. Като натрупаш познания в областта на УКВ техниката, имаш шансове и може да опиташ.