| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 65932 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

dakata.radio

• Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #195 -: 03 Април, 2016, 22:30:24 »
Не мога да ти отговоря на този въпрос. :D И аз не мога да повярвам какво чуха ушите ми! Хоризонт ме изуми! Е, мешаше се със съседните силни румънски станции и с доста напрягане на слуха се чуваше нещо. Мюсюлманските песни лесно биха се различили. Явно съм се справил отлично, но проблема е, че съм на ливадата посред нощта (през деня нищо не става). :)
Тази тема би била доста подходяща за един начинаещ, решил се да прави "магическия" детекторен приемник, ако има нервите да изчете всичко това. Пожелавам успех на бъдещите създатели! Доста време отне, но се получи повече от отлично! Прост детекторен приемник лови почти колкото суперхетеродинен - ФАКТ!!!  8) :)

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #196 -: 03 Април, 2016, 22:33:39 »
Ехее, я вържи тая жица и земята за една Селена и пак ще си говорим колко лови хаха...  :D
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
« Отговор #197 -: 03 Април, 2016, 22:48:58 »
Как мислиш четат ли я :) Явно не ги мързи 196 Отговора и 5 132 Прегледи.Чудя се дали да не я направя важна.

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #198 -: 03 Април, 2016, 22:57:07 »
 :rofl:  Най ми хареса радиорубката  8)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #199 -: 03 Април, 2016, 23:00:42 »
Мда, с тази антена дори Селената която е със двойнобалансен диоден смесител може да се претовари от по-силните станции. Трябва приемник с много яка динамика и ще чуеш какво ли не вечер. Все пак наистина ако имаш Селена пробвай, може да се позабавляваш доста и с нея. Иначе тук в София със Селена дори само с феритната антена вечер хващам много чужди станции основно румънски, сръбски, чешки май абе намират се! Но в някои части на българия е дупка.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #200 -: 03 Април, 2016, 23:11:39 »
Ей с туй чудо ft767 се мъча  и сега пак ама нищо  Ще си потърся Селена ама утре ще ида до тавана  май тези дни мярнах един ВЕФ

dakata.radio

• Гост
« Отговор #201 -: 03 Април, 2016, 23:17:00 »
Имам СЕЛЕНА. Вкъщи е радиомузей. СЕЛЕНА-та е един страхотен приемник! Мен ме вълнува детекторния, но и той вече е факт. Както казах, от тази "кратичка" тема би излезнал един доста добър учебник за начинаещи, захванали се като мен с детекторни приемници. Ако има такива ентусиасти, надявам се да бъда полезен с темата! Приключение е за начинаещи, но ако се спазва всичко стриктно, няма начин да не прозвучи нещо в слушалките и радостта да е голяма. :)
Goldib, потърси СЕЛЕНА или ВЕФ. Това са едни страхотни приемници! :)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #202 -: 03 Април, 2016, 23:19:09 »
Всички радиолюбители, които ползват трансивърите си като приемници от 0.1 до 30М - не забравяйте, че диапазонните филтри, които имате налепени в радиата, са предвидени за РЛ БАНДОВЕ. На всякъде извън тях само пречат и вкарват затихване! За късмет моите са при крайното стъпало и имам отделен вход за приемника за антена, та успявам да го ползвам (IC-735). Ако няма отделен вход или радиото има други диапазонни филтри по приемна част, то с приемането извън бандовете ще имате проблеми. Просто тия радиа не са направени да чуват широко. Е, поне не повечето де.
Освен това ако ще и с радио за 100000$ да сте, Видин ще си остава легенда за повечето слушатели...  :D

dakata.radio

• Гост
« Отговор #203 -: 04 Април, 2016, 10:19:12 »
хващам много чужди станции основно румънски, сръбски
Абе, Митко, не спряха ли сръбските АМ предаватели или греша?!

Да, видинския предавател е под всякаква критика. Странното е как аз успях да го хвана с детекторния, макар и много слабо?! Опитвал съм се да го слушам на СЕЛЕНА-та и ме заболя главата от толкова много смущения. Румънските направо се чуват като местни.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #204 -: 04 Април, 2016, 10:30:37 »
Дака, казва му се прохождение. Един хубав слънчев ден успях да направя връзка на 14МХц от витоша на телеграф с Канада само със 7 вата!!! Човекът отсреща беше със страхотна техника и антени, факт. Обаче а предположи, че ще има такъв път чак до там!
При СВ нещата са малко по-простички от КВ с прохождението, обаче понякога се ловят от хиляди километри 250кВат предаватели на СВ. Атмосферата е чудно нещо, понякога не се чува на 50км, понякога пробива надалеч. Ако ти е интересно кажи да ти пусна материал по темата.
 :hi:

dakata.radio

• Гост
« Отговор #205 -: 04 Април, 2016, 10:39:47 »
Няма нужда. :) Изключително много емоция ми докара детекторния и доказателството за това е - за 24 часа аз съм спал по-малко от 3. :D Радиото е една магия и ние буквално сме омагьосани. Без него не знам как бихме живяли. :D

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #206 -: 04 Април, 2016, 11:52:02 »
Вечер със Селена В-207 с феритна антена в стая, в зависимост от атмосферните условия, въпреки "градските" смущения, на средни вълни се приемат Радио Белград 1, Белград 202, Радио Скопие, унгарски, румънски, чешки, руски, гръцки, арабски и други радиостанции. В Пловдив гръцките радиолюбители (пирати) от 1600 до 1700 KHz, както и на други честоти, се чуват по-добре от видинския предавател на БНР.

Някой правил ли е детекторен приемник на УКВ - FM ?

dakata.radio

• Гост
« Отговор #207 -: 04 Април, 2016, 12:19:11 »
Значи е имало е сръбски станции на СВ. Детекторния приемник на УКВ едва ли ще може да раздели многобройните станции, които едва ли не са една върху друга. На СВ или ДВ е най-практично да се направи детекторен. За да стане нещо като хората на УКВ-то, трябва по-сложен приемник. Според мен такъв приемник на УКВ си е загуба на време, но в интернет американците доста правят такива приемници. Руснаците - не, или поне не съм видял.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #208 -: 04 Април, 2016, 12:28:05 »
Има има, и си работят прекрасно, особенно в градска среда.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #209 -: 04 Април, 2016, 12:49:41 »
Е, значи за живеещите в град и близо до УКВ предавател ще се чуе нещо. За мене този вариант отпада, а пък и не съм чак толкова почитател на УКВ-то.
http://solomonsmusic.net/FM_CrystalRadio.html - Ето нещо интересно. Особено голямо впечатление ми направи малката бобинка от сребро. Ако има някой да е направил такъв приемник, нека да сподели нещо. :D
« Последна редакция: 04 Април, 2016, 12:59:52 от dakata.radio »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |