| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 65927 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #180 -: 03 Април, 2016, 00:02:38 »
Румънските станций и тук се чуват прилично.Браво,сега както се съветва колегата по горе добави към детектора нискочестотен усилвател на един транзистор.Ще се чува по силно.Видя ли че става,пък беше готов да се отказваш :) Честито първо постижение :drinks:

dakata.radio

• Гост
« Отговор #181 -: 03 Април, 2016, 00:05:33 »
Да, не вярвах, че ще стане, но уви - справих се! Дори и сега не вярвам! Чу се доста силно, много над моите очаквания. Този приемник може да се осъвършенства цял живот. В бъдеще ще му сложа и НЧУ, и германиев транзистор, но засега това ми стига. :)
Ще слушам приемника, докато не спрат СВ предавателите. Надявам се този момент да не е скоро.
Утре ще направя и няколко снимки, но клип няма нужда - едва ли ще се чуе нещо на него.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 307
« Отговор #182 -: 03 Април, 2016, 06:35:30 »
Поздравления и от мен. Няма по хубаво чувство от това да направиш нещо със собствените си ръце и то да проработи.  :)

dakata.radio

• Гост
« Отговор #183 -: 03 Април, 2016, 07:53:58 »
Направих и няколко снимки, както обещах. Не се смейте, но... експериментирах в тази тоалетна. :D
Нямаше друго място, на което да се скрия, за да послушам на по-тихо.
Кола съм го забил наравно със земята. Този дебелия кабел е за мрежата, моят за антената е по-тънкия. Вижда се, че са един върху друг, но не са, разбира се. По средата съм му вързал наставка, която отива към приемника. Изолирането на кабела от дървото и оградата е с найлон. Не допира никъде без изолация. На по-високо не успях да вържа кабела, защото щеше да се оплете в клоните на ореха.
Тази сутрин пак направих опит за прием, пак успях да хвана нещо, но много по-тихо.
« Последна редакция: 03 Април, 2016, 08:30:24 от dakata.radio »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #184 -: 03 Април, 2016, 08:29:57 »
Браво, връщаш ме 30г. на зад, когато една сутрин и аз така хванах. Земята ми беше чешмата а антена корниза на пердетата и няколко метра кабел :). После с баща ми опънахме на двора голяма антена, а аз забих в мазата един метър бронзова тръба за земя. Ех готино беше. :D
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

dakata.radio

• Гост
« Отговор #185 -: 03 Април, 2016, 08:41:15 »
Звука в слушалките на детекторен приемник е уникално чувство за един начинаещ като мен. Снощи се радвах като малко дете, чувайки звука. Отначалото си помислих, че може да ми се причува нещо или от комшиите да идва този звук. Но не, звука е от моето радио! Още не мога да повярвам, че съм чул нещо на приемник, сътворен от моя милост.  :D
Станциите бяха някъде около 3-4. Всичките се чуваха отлично, дори нямаше пращене или изкривяване на звука. При въртене на променливия кондензатор пращене почти не се чуваше, само звука на станциите. :)

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
  • Населено място: София
« Отговор #186 -: 03 Април, 2016, 09:59:43 »
Поздравления и от мен - за резултата, ентусиазма и положеният труд!

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #187 -: 03 Април, 2016, 11:40:11 »
Браво браво брраво!!! Много се радвам, че успя и не се отказа миг преди успеха!  :bravo: :bravo: :bravo:
Сега можеш вече да пробваш двата начина за подобряване на селективността:

49156-0

1) Първия и най-лесен начин е да пробваш да включиш детектора не към целия кръг, а към извод от бобината. Около 30% от долния край е супер за начало. Няма нужда да проиш навивки, карай на око 1/3. Веднага ще забележиш, че силата на звука ти е намаляла, но селективността ти е нараснала рязко! Причината е проста - детектора не шунтира толкова силно кръга и кривата му на селективност се стеснява и става по-остра :

49160-1

Лилавата крива е с изцяло включен детектор, синята с частично, като са докарани до едно ниво за прегледност. A защо тогава спада силата на сигнала в слушалките? И отговорът на този логичен въпрос е прост - бобината, с извода си, формира автотрансформатор, т.е. ако цялото напрежение на кръга се пада върху всичките ѝ навивки, то ти като се закачиш на 30% от долния ѝ край ще получиш какво? Ми 30% от цялото напрежение. :) Е, има и още един фактор, но няма да задълбаваме в подробности за сега. Има време за качествени фактори и т.н.

2) Индуктивна връзка с антената - това е най-доброто. Навиваш 10-тина навивки над (по схема) основната кръгова бобина, и ги разполагаш на няколко мм от нея. Долния им край отива на земя, а горния към антената.
Тук се появяват няколко варианта, които съм ти нарисувал като червени ключета или варианти. Ако сложиш истински ключета ще можеш лесно да сравняваш как се променят нещата.
Ключе 1 - когато е на дясно, имаш твоята си оригинална схема. Когато е на ляво, използваш индуктивна връзка.
Ключе 2 - Когато е отворено, връзка със земята има САМО БОБИНАТА ЗА ВРЪЗКА С АНТЕНАТА, останалата част от схемата няма. Когато е затворено - ясно...
Ще се учудиш колко място за експериментиране ти отварят тези две модификации!!! И ще разбереш че при детекторните приемници НАЙ-ДОБЪР ВАРИАНТ НЯМА - може у нас да работи твоята схема по-добре при едно навързване, при теб на друго. Например при мен може да бачка най-добре при антена през кондензатор към ръга и на 15% връзка на детектора, а при теб на индуктивна връзка с антената и 40% връзка с детектора. Никой не знае, всичко това зависи от антена, от земя, от какво ли не още. Това е и красотата на тези схеми - не са комплексни, т.е. имат малко компоненти, но са сложни, т.е. успехът им зависи от много и разнообразни фактори.
« Последна редакция: 03 Април, 2016, 11:49:52 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

dakata.radio

• Гост
« Отговор #188 -: 03 Април, 2016, 11:58:12 »
Ще пробвам всякакви варианти! Но наистина ме учуди, че хванах 3 станции отлично. Първоначално, както казах, не можах да повярвам какво чуват ушите ми! Дори и сега не вярвам! Помислих си, че може да ми се причува или някой наоколо е пуснал музика. Свалих си слушалките и пълна тишина - чуваха се само щурците и жабите. След това пак ги сложиш и музиката си вървеше! Пробвах и без кондензатора 120 pF последователно на антената - селективността и силата на звука спаднаха рязко. Антената не е чак толкова голяма, днес я вдигнах на едно място още малко.
Няма такъв кеф! С 300 зора стана нещо и то отлично! С вашата помощ, разбира се. :)
Е, първият ми експеримент в радиолюбителството е успешен! Кой знае, може и да измисля още нещо да направя в близкото бъдеше.  :)
« Последна редакция: 03 Април, 2016, 12:05:03 от dakata.radio »

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #189 -: 03 Април, 2016, 17:13:48 »
Страхотно е, зная! Причината да е по-добре с антенния кондензатор е проста. Тъй като си я опънал ниско над земята, капацитетът ѝ спрямо нея е голям и все едно да свържеш един допълнителен кондензатор с ниско качество, паралелно на кръга си. Антената ти става по-нискоомна и шунтира кръга, сваляйки качествения фактор и правейки кривата му по-плоска, като лилавата. Ако опънеш жицата на високо, 6-8-10м, тогава тя ще се превърне във високоомния източник на сигнал, който трябва да бъде и включването ѝ към кръга няма да му влияе толкова силно. А и сигналът ще ти стане по-силен! Но най-добрия начин е да изолираш кръга от антената, ти го правиш с кондензатор, но най-елегантния начин е с допълнителната навивка. Чрез нея можеш да контролираш няколко неща. С разстоянието ѝ до основната можеш да регулираш връзката м/у тях, като това влияе на селективността и силата на звука. С броя навивки на антенната бобинка (или с изводи от навивките ѝ), можеш да напаснеш по-добре конкретната антена към твоя приемник и земя.
Ако направиш антенната бобинка СЪЩИЯ брой навивки, както е основната ти и включиш към нея другата секция на променливия си кондензатор, образувайки ВТОРИ свързан трептящ кръг, ще се получи двъкръгов приемник с по-висока чуствителност И избирателност.
А ако свържеш друг променлив кондензатор (става същия) последователно на антенната бобинка, можеш да настройваш антената към приемника плавно.
Въобще схеми бол, поле за експериментиране от тук до Марс!
Пожелавам ти приятни часове пред детектора!
 :drinks:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #190 -: 03 Април, 2016, 17:26:16 »
На снимките май видях че извода от антената който влиза в приемника се влачи по земята, ако е така вдигни го, направи го така че да влиза от антената направо в радиото без да върви голяма дължина по земята или близо до нея, това ще ти увеличи качеството на антената. Сам напредвайки ще направиш нови и нови варианти на конструкцията, сега те съветвам този да не го пипаш да остане така да си го слушаш, а с променливия кондензатор от Селена да поекспериментираш с различни други схеми.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #191 -: 03 Април, 2016, 17:30:24 »
Да, подкрепям Ориго! Запази си го, това е първия ти приемник, аз съжалявам че не запазих моя. Правих го 3 дена, детектор на Шапошников с вариометър - http://radiolamp.net/news/331-detektornyj-priemnik-shaposhnikova.html
Беше ми ужасно трудно, но се справих успешно и радиото заработи идеално. Моята антена беше тогава къса, мисля че около 10 метра, от 4 ет. до едно дърво в двора, но пасна на схемата добре. За земно бях вързал парното, доста е добро и днес за целта. Хубавото на детектора на Шапошников е настройката с бобината, а не с променлив кондензатор, който не притежавах в началото, а и в 1994 нямаше от кого да си взема.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #192 -: 03 Април, 2016, 17:42:56 »
Все още не съм решил да правя промени по схемата. Кабела го вдигнах. Досега ловях една станция, по която пуснаха някакви народни песни. Реших, че е Хоризонт, но не. После се появиха някакви поп песни. Звука беше ужасно слаб, но слуха ми явно още е добър и чух всичко, но не и говора. Към 10-11 ч. се хваща идеално, звука е доста приличен и силен. Даже се чуваше и без заземяване, но по-слабо. Споко, Митко, заземяването си остава, разбира се, това беше само експеримент. :D
С трисекционния променлив ще направя още един приемник. :)

dakata.radio

• Гост
« Отговор #193 -: 03 Април, 2016, 21:48:20 »
Хванах и Хоризонт! Беше много слабо, но се чу емисията на турски. Кръга е изчислен напълно правилно, станциите са подредени както на суперхетеродинния приемник. :D

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #194 -: 03 Април, 2016, 22:07:29 »
Че къде ги намираш тези станции на СВ?  Аз с як трансивър и бая антена нищо не мога да хвана  в Пловдив   А иначе с SDR приемника в Холандия  ги  чувам     :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |