Браво браво брраво!!! Много се радвам, че успя и не се отказа миг преди успеха!
Сега можеш вече да пробваш двата начина за подобряване на селективността:
1) Първия и най-лесен начин е да пробваш да включиш детектора не към целия кръг, а към извод от бобината. Около 30% от долния край е супер за начало. Няма нужда да проиш навивки, карай на око 1/3. Веднага ще забележиш, че силата на звука ти е намаляла, но селективността ти е нараснала рязко! Причината е проста - детектора не шунтира толкова силно кръга и кривата му на селективност се стеснява и става по-остра :
Лилавата крива е с изцяло включен детектор, синята с частично, като са докарани до едно ниво за прегледност. A защо тогава спада силата на сигнала в слушалките? И отговорът на този логичен въпрос е прост - бобината, с извода си, формира автотрансформатор, т.е. ако цялото напрежение на кръга се пада върху всичките ѝ навивки, то ти като се закачиш на 30% от долния ѝ край ще получиш какво? Ми 30% от цялото напрежение.
Е, има и още един фактор, но няма да задълбаваме в подробности за сега. Има време за качествени фактори и т.н.
2) Индуктивна връзка с антената - това е най-доброто. Навиваш 10-тина навивки над (по схема) основната кръгова бобина, и ги разполагаш на няколко мм от нея. Долния им край отива на земя, а горния към антената.
Тук се появяват няколко варианта, които съм ти нарисувал като червени ключета или варианти. Ако сложиш истински ключета ще можеш лесно да сравняваш как се променят нещата.
Ключе 1 - когато е на дясно, имаш твоята си оригинална схема. Когато е на ляво, използваш индуктивна връзка.
Ключе 2 - Когато е отворено, връзка със земята има САМО БОБИНАТА ЗА ВРЪЗКА С АНТЕНАТА, останалата част от схемата няма. Когато е затворено - ясно...
Ще се учудиш колко място за експериментиране ти отварят тези две модификации!!! И ще разбереш че при детекторните приемници НАЙ-ДОБЪР ВАРИАНТ НЯМА - може у нас да работи твоята схема по-добре при едно навързване, при теб на друго. Например при мен може да бачка най-добре при антена през кондензатор към ръга и на 15% връзка на детектора, а при теб на индуктивна връзка с антената и 40% връзка с детектора. Никой не знае, всичко това зависи от антена, от земя, от какво ли не още. Това е и красотата на тези схеми - не са комплексни, т.е. имат малко компоненти, но са сложни, т.е. успехът им зависи от много и разнообразни фактори.