| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 65926 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dakata.radio

• Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #165 -: 02 Април, 2016, 18:52:14 »
40 метра кабел по една права на височина около 5 метра, но на места по-малко. Кола за заземяването е 1,70 м. забит докрай и полят с вода и разторена сол (6 литра).
Радостта е ГОЛЯМА. Довечера продължавам.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 307
« Отговор #166 -: 02 Април, 2016, 19:08:07 »
Всички чакаме и стискаме палци. Дано да имаш успех! :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #167 -: 02 Април, 2016, 19:51:50 »
Да, направи няколко експеримента за прием на всеки час от 8 до 11 - 12 часа през нощта. Върти променливия кондензатор бавно като си напрягаш слуха максимално. Гледай да не си близо до антената, или да докосваш части от нея по монтажа на приемника. После вече дори сега да не приемеш нищо ще пробваш като направиш голямата антена.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #168 -: 02 Април, 2016, 20:01:56 »
Коя е "голямата антена"? По-високо не можах да закача тази на дървото.
Сега въртях плавно променливия, на места се чува пукане в слушалките.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #169 -: 02 Април, 2016, 20:47:08 »
Първо пробвай с обикновен приемник, да видиш какво се хваща на дълги и средни вълни. Там където си. Ако нищо не чуваш, и с детектора няма да чуеш. Тъй като няма как, да си сигурен дали си на обхвата, хубаво е да си направиш изводи от различни намотки на бобината и да превключваш, за да видиш дали ще уловиш нещо. И още нещо, с риск да си навлека коментари. Навий 100нав, и си направи изводи през 10нав. от 40 на горе и превлкючвай. Може пък, да хванеш нещо на къси вълни като неще на средни. Много е важен диода да е с малко съпротивление. Трудно се намират сега германиеви диоди за тази цел. Многото изводи ти развързват ръцете за най различни комбинации на индуктивноста.
Аз моя на времето го правих с парченце руда и стоманена тел и хващах идеално. Но тогава си работеха всички предаватели още..........
« Последна редакция: 02 Април, 2016, 21:05:00 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

dakata.radio

• Гост
« Отговор #170 -: 02 Април, 2016, 21:11:21 »
Имам една СЕЛЕНА. Хващам доста станции на СВ, най-вече привечер, разбира се. Хоризонт от Видин се чува малко по-добре през деня, но пък вечерно време имам избор от румънските станции, които се чуват отлично, за разлика от Хоризонт. На ДВ не се хваща почти нищо.
Бобината влиза в обхвата на средните вълни, но не е лоша идеята да я пренавия за КВ. В интернет гледах УКВ детекторен приемник. Въобще не вярвам за този на УКВ, но за КВ си мисля, че може и да стане. Не знам как да я изчисля за обхвата на КВ, добре че Митко (origo) ми каза каква индуктивност се получава за СВ. По-лесен ще е приема на КВ, там не се изисква достатъчно чувствителен приемник, а пък се ловят доста повече станции по всяко време на денонощието.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #171 -: 02 Април, 2016, 21:19:49 »
Вече ти казах. Навий си една бобина с много изводи и си сложи галета да превключваш и така ще стане на всички обхвати. И тази работа със сметките я остави всичко се прави пробно. Сметките са само ориентировъчни. И още нещо за слаб сигнал механичните връзки не са подходящи. Не знам дали не са ти казали. Всички връзки трябва да се запоят, а болчетата са само да ти държат елементите да не мърдат по дъскат.
« Последна редакция: 02 Април, 2016, 21:30:03 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

dakata.radio

• Гост
« Отговор #172 -: 02 Април, 2016, 22:33:06 »
ХВАНАХ СТАНЦИЯ!!!  :rofl: :drinks:
Не знам каква беше, говореше се на чужд език, имаше и говор, и някакви мелодийки.
РАДОСТТА Е НЕОПИСУЕМА!!!!!

dakata.radio

• Гост
« Отговор #173 -: 02 Април, 2016, 22:49:46 »
Вече станциите са 3!!!
Едната се чуваше доста силно, май беше румънска.
В другите две се говореше.  :D

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
« Отговор #174 -: 02 Април, 2016, 22:55:12 »
Поздравления!

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #175 -: 02 Април, 2016, 22:56:37 »
Поздравления !!!

:bravo:    :bravo:      :bravo:

От толкова много отговори и помощ от кога да знаеш този миг го очакваме  :)

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #176 -: 02 Април, 2016, 22:56:55 »
Скоро май ще сложиш и транзистор да усили сигнала.
Браво и от мен :good:

dakata.radio

• Гост
« Отговор #177 -: 02 Април, 2016, 23:15:29 »
Благодаря ви МНОГО!!!
Няма да спя три нощи от кеф!!!
При по-плавно въртене на променливия кондензатор се чуват и някои по-тихи.
Повечето се повтарят и установих, че всички са румънски (чуват се много ясно и силно).
Хоризонт го няма никъде, както и очаквах.
Явно тези 12 страници не са били напразно.
Това не е сън, ТОВА Е РЕАЛНОСТ!
Сигурно и вие сте изпитвали такова чувство!!!
  :D :D :D
Без Сандъците щях да слушам този приемник само на клипчета в интернет.
Още едно ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!!!

Даката най-сетне се справи!!!

Сега очакваме предавателя на Билян! :)
« Последна редакция: 02 Април, 2016, 23:40:13 от dakata.radio »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #178 -: 02 Април, 2016, 23:44:23 »
Радостта е и моя :)! Изживявам радостта ти защото си спомням самия аз как се радвах когато за пръв път хванах радиостанция с моя детекторен приемник преди 10 години. Удоволствието е голямо когато чуеш гласовете и музиката които приемаш с изцяло пасивен радиопреминик който си сътворил сам със собствените си две ръце!  :good: :D :)
И сега по този повод - забелязваш ли - румънците се хващат на няколко места с прекрасна сила на сигнала (така е и при мен със суперхетеродинния) а нашия любим видински предавател не се чува никъде като хората. Какъв е проблема с тоя предавател? Защо уж излъчва с мощност 200 киловата а покритието му е никакво. По-неподходяща точка на излъчване май не можеше да се избере, като че нарочно са го избирали, а как добре би се чувствал във Вакарел, сигурен съм че ще покрива много по-голяма част от българия и европа. Да не забравяме че предавателя във Вакарел е локализиран специално на най-добрата точка за излъчване, още инженерите от Телефункен май са я избрали, а това е показателно. Отново честито и много радости и щастие с този приемник, и не забравяй да натрупаш теоретични познания в областта и скоро да сътвориш по-усъвършенстван детекторен приемник - например схемата на Билян те чака, но първо се научи как се смята трептящ кръг, какво е резонанс, качествен фактор и така. А поле за развитие в областта има много. Хората правят детекторни приемници за далечен прием, ето виж например този канадец какво прави:
http://members.shaw.ca/ve7sl/crystal.html
Виж колко много модификации могат да се направят за да се повиши избирателността на приемника и приемане на далечни маломощни станции намиращи се между мощни локални станции. Забележи списъка със станциите кито е хванал с приемника си на края на страницата, всичко това с пасивен приемник без никакъв източник на енергия извън енергията на предавателя уловена от антената! Магията на радиото все още е жива! Благодарение на братята Румънци които са доста по-умни от нас засега. Ако направиш приемника да приема и в дълговълновия обхват, съм сигурен че ще хванеш Antena Satelor в дъното на обхвата.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #179 -: 02 Април, 2016, 23:51:45 »
Митко, детекторните приемници са наистина магия! Малко хора биват "омагьосвани" на днешно време. Едно голямо браво на братята румънци! За жалост в България нещата винаги ще се "побългарят". Вакарел е в историята, колкото и трагично за звучи... :negative:  :(
Забравих да допълня - с кондензатора 120 pF последователно за антената се подобрява и селективността, и силата на звука в слушалките.
« Последна редакция: 03 Април, 2016, 00:00:25 от dakata.radio »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |