| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 65928 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #135 -: 28 Март, 2016, 20:02:43 »
Защо да навиваш? Тази тамън изчислих че си е точно.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #136 -: 28 Март, 2016, 20:26:01 »
Значи 67 навивки върху тръба 5 см. става и за този кондензатор от Асен?

dakata.radio

• Гост
« Отговор #137 -: 28 Март, 2016, 21:30:06 »
Да, да, разбрах те. Просто не прочетох като хората. :)
Та, вече мисля, че конструкцията е готова.
Остават само антената и заземяването.
Забравих да допълня, че на слушалките пишеше само "КВ".
« Последна редакция: 28 Март, 2016, 21:37:29 от dakata.radio »

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #138 -: 28 Март, 2016, 22:29:08 »
За нещо , което се реализира се изписаха 10 страници !  :o   :---

Дака , виждам , че се стараеш , но не ми харесва оповодяването на монтажа ти , нищо не е ясно. Иначе за разположение на елементите и изпълнение имаш отличие от мен. Послушай ме , изпълни отделните стъпки които ще ти дам и после снимай платката.

1) ВРЪЗКИ Всички връзки (например за бобината  левия край и десния край )да се виждат визуално , и да вървят изпънати под прав ъгъл , з детекторното  радио е най-простата и елементарна схема на устеройство !

2) ПРОМЕНЛИВ КОНДЕНЗАТОР - още тука си направил схемата само бобината а беше с оранджевата тръба от послдната снимка , с феритна сърцевина нестава за детекторен приемник ;  според мене този двусекционен  променлив кондензатор е много по-добър за случея , защото с голям ход на шайбата много бавно се измества - с него имаш  по-големи шанове да хвнеш станция , но и трисекциония също става , корпуса му е единия извод З (заземление), свързваш го към заземлението в т.3 (както ще разбереш към десния извод на бялата кема към слушалките). Другия А (активен) към кондензатора от т.5

3) ЗАЗЕНЛЕНИЕ Къде е най-удачно да излиза проводника  заземлението - от корпуса на променливия кондензатор 2) или за предпочитане  в десния край на дясната букса на устерклемата , там нарисувай знака за заземление и от там пусни за предпочитеане син (с синьо е възприето "-" или заземление да се използва като цвят) многожичен поне 1,5кв. сечение проводник, дълъг който да е най-малко метър и да излиза от дясната страна на платката, другия край го заголи  малко повече 2 см. . Към него свръзваш с усукване заземителния проводник за да може лесно да се разкача, другия край на който да е свързан към заземителна шина или много по-добре към водопроводната тръба , ако все още в. к. инсталацията не е подменена с PVC. Правиш най-накрая и и връзка таот устерклемата и  към корпуса на кондензатора от 2)

4) АНТЕНЕН ПРОВОДНИК За антена може да използваш и едножичен много тънак проводник (примерно от тел. кабел ) Да излиза от лявата страна на платката , 2-3 метра , единия край го заголваш за снадка евентуално антния проводник, а този откъм приемника се свързва с единия извод на кондензатора 120pF от  5). Можеш да използваш и и клемата от твойта т.4 на платката

5) С 120pF - Кондензатора 120pf го местиш в левия край на платката - ляв край на платката излиза извод за антена , а от десния зазаземление за нагледност. към него свързваш проводника за антената.

6)БОБИНА -  да се виждат нагледно връзките на бонбината - десен извод да отива към корпуса на променливия кондензатор, а левия към другия извод на променливия кондензатор, към който е и свързанна и връзката с кондезатора от т. 5. левия и десния извод на бобината задължително към A и З извод на променливия кондензатор и да се виждат връзките

7) ТОЧКОВ ДИОД От извод А на променливия кондензатор свързваш опроводяване с проводник  към точковия диод
8) СЛУШАЛКИ. Остана да се свърже другия извод на точковия диод към левия извод на бялаата усерклема

9) C - 5,6pF - тази връзка си я изпълнил вече и от педи , доста старание си вложил  на последната снимка
« Последна редакция: 28 Март, 2016, 22:59:02 от Ricarq »

dakata.radio

• Гост
« Отговор #139 -: 28 Март, 2016, 22:57:22 »
С цялото си уважение към теб, но мисля, че няма смисъл да местя елементите. Моята цел не е да е чак толкова прегледно, а вярно свързано с работещи елементи. Правя го за себе си. Променливият кондензатор от Асен върти по-добре, двусекционния малко ме съмнява в работата си. Тънък кабел за антена лесно ще се скъса във външни условия.
Най-важното е да изкарам звук, а не дали антената ще е от лявата страна на "платката" или от дясната. Вярно съм свързвал, малко непрегледно, но вярно. Гледал съм от схемата и съм работил по нея, наизуст не съм действал. :hi:
Вече темата е почти изчерпана. Все още съм начинаещ, доста колеги ми обърнаха внимание, за което им благодаря. ;) Скоро ще го направя това радио и тази тема ще е в историята.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #140 -: 28 Март, 2016, 23:07:15 »
Корпуса на променливия кондензатор се свързва към заземлението , а не другия край. Ясно е защо. Мисля , че имаш и още грешки , една погрешна  свръзка и радиото и цяло денонощие да седиш пред него и с години - пак няма да тръгне. Още повече, че си наченаещ моля те изпълни ми съветите . Писах ти за пром. кондензатор , че е препоръчително, а  не задължително ако искаш него не го заменяй.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #141 -: 29 Март, 2016, 11:07:12 »
Вярно е че монтажа е непрегледен и разхвърлян, но това няма да му попречи на приемника да работи. Едно е сигурно - корпуса на променлиния кондензатор е този който трябва да е електрически свързан към заземяването а активния край към антенния край. От снимката не се вижда дали е свързано така, но предполагам че е, на кого би му минало през ума да свърже антената към корпуса на променливия кондензатор? Да, хубаво щеше да е ако антената и заземяването не си кръстосваха пътищата (увеличава се паразитния капацитет) но това е по-скоро козметично. Виж само емайлирания проводник от бобината да не допира до метални обекти нищо че е емайлиран, лака лесно може да се издраска от остър ръб и да окъси там където не трябва. Така че разместване в момента не е необходимо според мен, просто го накарай да свирне, после мисля че сам ще поискаш да надградиш схемата до тази която ти предложи Билян с антенната бобина и двете бобини и двата диода. Определено ще е хубаво надграждане и ще даде по-добри резултати. Там вече ще се постараеш да стане не само функционално но и красиво за окото. Има много красиви детекторни радиоприемници!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #142 -: 29 Март, 2016, 11:25:36 »
Направих приемника върху нова плоскост. Ротора (активната част) на променливия е за антената, а статора (пасивната част) е за земята. Използвах променливия кондензатор от ВЕФ-а, свързах само работещата секция. Този трисекционния дава някъде накъсо, сега го проверих пак. Връзките на кабелчетата в конструкцията са вързани с винтчета. Трябва ли да се спазва полярността на керамичните кондензатори?
Далече съм все още от схемата, дадена от Билян. Аз дори с тази се затруднявам.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #143 -: 29 Март, 2016, 11:29:31 »
Грешка Дака, Грешка! Активната част на променливите кондензатори е СТАТОРА този който е изолиран от корпуса с керамични изолатори. Там трябва да е антената. Ротора е ПАСИВНАТА част тази която е свързана към корпуса електрически и трябва да е свързана към заземяването. Това е естествено да бъде така защото ротора се подава извън корпуса и ако той беше активната част щеше да му се влияе от всякакви странични полета и сущения. Статора остава винаги „екраниран“ от корпуса и ротора и се влияе най-малко от странични неща. Айде оправи го. А трисекционния всички секции ли окъсяват? няма ли читава секция която да ползваш?

dakata.radio

• Гост
« Отговор #144 -: 29 Март, 2016, 17:46:47 »
Оправих грешката. Пробвах всички на трисекционния - дава накъсо.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
« Отговор #145 -: 29 Март, 2016, 18:12:07 »
Ти уби рибата,добре си беше или нещо грешиш или нещо е станало,ти като мериш кондензатора откачаш ли бобината и другите неща свързани с него.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #146 -: 29 Март, 2016, 18:13:47 »
Залагам на "не". :)
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

dakata.radio

• Гост
« Отговор #147 -: 29 Март, 2016, 18:23:59 »
Откачих го. :)
Асен, не те виня за нищо, явно му е станало нещо. :)
Нека се спрем вече да пълним темама.
Когато има резултати, тогава ще пиша.
Ако нищо не стане - отказвам се.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #148 -: 29 Март, 2016, 20:38:01 »
След 147 поста и 4123 прочитания на темата да се откажеш на тази проста схема ще е чиста загуба. Кое по-точно те отказва? Окъсения променлив, слушалките под въпрос, началните неуспехи свързани с това, че не слушаш всъщност какво ти се казва и си правиш каквото знаеш, факта че въобще не разбираш какво всъщност строиш, но не искаш да си признаеш и да ти обясним както си трябва и поради тази причина постоянно ти изкачат нови проблеми и взимаш нелогични решения?
Искам да те помоля да не се предаваш и да не се отказваш в никакъв случай! Нека неуспехите те амбицират да добиеш истинско разбиране и да успееш да си направиш този най-желан от всеки начинаещ първи приемник! Нека караме подред и отстраним проблемите в компонентите, които имаш.
Нека ти задам няколко въпроса за променливия кондензатор, на които моля този път да отговориш точно, за да разбера къде е проблема и да мога да ти дам точен и навременен съвет:
1) Има ли видимо докосване на пластините в секциите и дали е в една посока, т.е. ако приемем ротора за неподвижен, защото оста е окачена между лагери, окъсяващите секции в еднаква посока ли са отместени?
2) Чува ли се да се трият?
3) Ако един или двата отговора на горните въпроси е да, това важи ли за трите секции едновременно?
Можеш да местиш внимателно секциите, ако се налага ще ти покажа как, но трябва да разбера отговорите на горните въпроси преди да кажа конкретно.
Променливите кондензатори се ремонтират успешно, освен в случайите на тежки изкривявания на множество пластини. Да, изисква търпение и да го правиш както трябва, но нали за това се води целия този разговор тук? :)
 :drinks:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
« Отговор #149 -: 29 Март, 2016, 21:42:56 »
Не се отказвай де,случват се такива неща.Аз уж го проверявах тука ама а де.Темата ти определено има голяма посещаемост.Погледни надолу да видиш колко теми имат такава посещаемост.Огито като се върне нищо чудно да я направи важна.Кондензатора може да го провериш къде контактува с лампа,но е малко опасно.Може да те удари тока.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |